Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem.
Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred.
Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Ukrainas allierte samles i London for å diskutere en ubetinget våpenhvile i Ukraina-krigen. President Volodymyr Zelenskyj har uttalt at hovedmålet med møtet er å få til en våpenhvile. Samlingen følger opp tidligere samtaler i Paris, hvor USA presenterte sin plan for å avslutte konflikten. Til tross for press fra USAs president Donald Trump, har Russland ikke gjort betydelige innrømmelser, og Ukraina anklager Kreml for å bruke våpenhvilen som en PR-øvelse. Ukraina har akseptert en 30-dagers våpenhvile, men Russland har stilt mange betingelser. USA og Europa har gitt Ukraina våpen og økonomisk støtte, men Trump har kritisert denne støtten og holdt tilbake våpenleveranser. Frankrike og Storbritannia jobber for å samle europeiske land til en koalisjon som kan håndheve en fremtidig våpenhvile. Trump har varslet at han snart vil gi flere detaljer om meklingen.
2 dager siden
Det planlagte Ukraina-møtet i London holdes uten utenriksministre etter at USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg. I stedet deltar sikkerhetsrådgivere og spesialutsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å forsøke å løse konfliktene. Møtet skjer i lys av et amerikansk forslag om å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som grunnlovsstridig. Forslaget innebærer også at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO, og representerer en betydelig endring i USAs tidligere politikk. Den amerikanske spesialutsendingen Keith Kellogg og rådgivere fra de andre landene deltar på møtet, mens Lammy skal møte Ukrainas utenriksminister Andriy Sybiga. Forhandlingene skjer under press fra president Donald Trump, som har truet med å trekke USA ut av samtalene dersom det ikke oppnås fremgang.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
1 dag siden
Donald Trump hevder han legger enormt press på Russland for å få til en fredsavtale i Ukraina-konflikten, til tross for nylige russiske angrep på Kyiv. Under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg uttrykte Trump frustrasjon over bombingen og mener både Russland og Ukraina er klare for fred. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at partene beveger seg i riktig retning, men at noen detaljer fortsatt må finjusteres. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener de russiske angrepene er et forsøk på å presse USA som mekler. Europiske diplomater frykter at Trumps forslag kan innebære store territorielle tap for Ukraina. Statsminister Støre og Nato-sjef Stoltenberg roser USAs rolle i fredsinitiativet, samtidig som de understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et anspent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker behovet for å ruste opp Europa. Storbritannia og Frankrike planlegger å diskutere en mulig fredsplan med Zelenskyj, som de vil legge frem for USA, men understreker at planen trenger amerikansk støtte. Møtet kommer etter at Trump beskyldte Zelenskyj for ikke å være klar for fred, noe som har ført til bekymring blant europeiske ledere for den transatlantiske alliansen.
2 dager siden
Et møte i London mellom utenriksministre fra Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland og Ukraina om fred i Ukraina er utsatt, opplyser den britiske regjeringen. Møtet skulle finne sted onsdag, men ble utsatt etter at Storbritannias utenriksminister David Lammy og USAs utenriksminister Marco Rubio meldte at de ikke ville delta. Møtet ble arrangert etter signaler fra USAs president Donald Trump om et ønske om en rask fredsavtale mellom Ukraina og Russland. Utsettelsen skjer samtidig som flere amerikanske medier rapporterer at USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk, noe som har skapt dramatikk i forkant av møtet.
1 måned siden
En rekke europeiske ledere møtes i London for å diskutere en fredsavtale for Ukraina, etter et vanskelig møte mellom Zelenskyj, Trump og Vance. Statsminister Støre understreker viktigheten av å inkludere USA i fredsarbeidet, mens Nato-sjef Rutte mener Zelenskyj må reparere forholdet til Trump. Meloni advarer mot splittelse i Vesten og foreslår et møte mellom amerikanske og europeiske ledere. Erna Solberg oppfordrer Støre til å styrke det europeiske forsvaret.
2 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
9 timer siden
USAs spesialutsending Steve Witkoff hadde et tre timer langt møte med Russlands president Vladimir Putin for å diskutere forhandlinger om Ukraina. Kreml bekrefter at partene har kommet nærmere hverandre i spørsmål knyttet til Ukraina, men flere sentrale punkter i en potensiell fredsavtale er fortsatt uklare. Russland krever blant annet anerkjennelse av Krim som russisk og at Ukraina forblir nøytralt i forhold til NATO, noe Ukraina avviser. Donald Trump har presset på for en våpenhvile og uttalt at Krim vil forbli russisk, noe Ukraina ikke godtar. Møtet skjer i en spent situasjon med nylige angrep i Kyiv og drap på en russisk offiser nær Moskva, noe som understreker den urolege situasjonen mellom landene.
1 måned siden
Ukraina og USA møtes til forhandlinger i Saudi-Arabia etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump, der USA valgte å fryse våpenstøtten. Ukraina står under press på grunn av russiske fremskritt i øst og usikkerhet rundt vestlig støtte. USA signaliserer at hjelpen kan gjenopptas dersom Ukraina viser vilje til å gi etter på visse punkter. Eksperter spekulerer i at USA ønsker en full våpenhvile, mens Ukraina primært søker trygghetsgarantier. Tidligere samtaler mellom USA og Russland uten deltakelse fra Ukraina har skapt kontrovers.