For første gang i Norge tas kontrollerte skogbranner i bruk for å restaurere naturen. Metoden, kalt naturvernbrenning, innebærer å tenne på skogen for å skape nytt liv og bedre forhold for arter som er avhengige av brent skog.
Først ut er et naturreservat i Aurskog-Høland, etterfulgt av Femundsmarka og Gutulia nasjonalpark. Statsforvalteren samarbeider med svenske eksperter og lokalt brannvesen for å sikre kontrollert brenning.
Miljødirektoratet understreker at branner er naturlige hendelser i skogen, og at mangel på brann fører til tap av leveområder for visse arter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skog- og gressbranner. Det er likevel tillatt å tenne bål på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfare på deler av Østlandet, har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar. Tall fra DSB viser at de fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde under fjorårets bålforbud.
29 dager siden
Nødetatene rykket ut til Sætre i Asker kommune etter melding om brann i en bod og et skogsområde. Politiet har opprettet en sikkerhetssone rundt brannstedet, da det er oppbevart ammunisjon, dynamitt og annet farlig gods i boden. Brannvesenet har kontroll på stedet og lar brannen brenne ut av seg selv for å hindre spredning.
1 måned siden
En stor lyngbrann raser i Bjerkreim etter at en kontrollert lyngbrenning kom ut av kontroll. Brannen har spredt seg over et fire kilometer stort område ved Storavatnet. Brannvesenet, med assistanse fra skogbrannhelikopter og Sivilforsvaret, arbeider med å slukke brannen, men den er fortsatt ute av kontroll. Innledningsvis var det bekymring for forurensning av drikkevann, men IVAR og Bjerkreim kommune forsikrer at drikkevannskildene ikke er truet. Politiet bruker drone for å få oversikt over situasjonen.
14 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skogbranner. Det er rapportert om over 240 gress- og skogbranner hittil i år, og det er sendt ut varsel om skogbrannfare på deler av Østlandet. Bål er kun tillatt på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfaren har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar.
14 dager siden
Artikkelen omhandler den økende faren for skogbranner og viktigheten av å overholde bålforbudet som trer i kraft 15. april. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om mange gress- og skogbranner hittil i år og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av åpen ild. Nedre Romerike Brann- og redningsvesen har mottatt meldinger om ungdommer som tenner bål uforsvarlig og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om risikoen. Bålforbudet gjelder i utmark fra 15. april til 15. september, men det er tillatt å bruke godkjente bålplasser. På grunn av skogbrannfare er det satt inn ekstra beredskap med skogbrannhelikopter på Hamar.
3 måneder siden
I den første episoden av Lars Monsens nye NRK-program «Monsen og nasjonalparkene» vises et brennende bål uten at det fremgår at det slukkes. Dette har fått Norsk Ved Forum til å reagere, da de mener det gir et dårlig signal til friluftsinteresserte. De understreker at det er et juridisk krav om å slukke bål, spesielt i den grønne årstiden. NRK beklager hendelsen og bekrefter at Monsen slukket bålet etter opptak. Eksperter advarer om at skogbranner kan ha katastrofale følger for dyrelivet, spesielt i den sårbare perioden om våren. Det er tillatt med båltenning i grønn periode dersom det er åpenbart at brann ikke kan oppstå, men det er vanskelig å vurdere brannrisikoen.
20 dager siden
En skogbrann har brutt ut på Heståsen i Lyngdal, og brannvesenet overvåker situasjonen nøye. På grunn av mørket og vanskelig tilgjengelig terreng, vil slukkingen vente til dagslys av HMS hensyn. Brannen er synlig fra E-39 og har to separate fronter på henholdsvis 100 og 200 meter. Det er ikke fare for bebyggelse i området. Brannvesenet opprettholder beredskap gjennom natten for å observere utviklingen. Det er for tiden gult farenivå for skogbrann i området.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at skogbruk er en bærekraftig forvaltning av naturen, ikke en nedbygging. Skogeiere forvalter skogen for kommende generasjoner, og skogbruket bidrar til karbonbinding og biologisk mangfold. Det understrekes at det er viktig å skille mellom skogbruk og nedbygging, der skogbruk sikrer gjenvekst. Artikkelen kritiserer forslag om generelle hogstforbud og kommunal arealnøytralitet, og foreslår heller å etablere nytt skogareal ved nedbygging. Skognæringen støtter et nasjonalt naturkart for bedre planlegging og naturhensyn, og oppfordrer til dialog og samarbeid for å balansere vern og utvikling.
3 måneder siden
En rekke utbyggere i Norge har hogd skog før det er gjennomført naturkartlegging, og dermed omgått kravene i Plan- og bygningsloven. Dette skjer ved å utnytte et smutthull i Skogbruksloven, som tillater hogst uten forhåndsgodkjenning. Flere biologer og kommuner melder om at verdifull natur går tapt før den rekker å bli kartlagt. Statsforvalteren har i flere tilfeller måttet trekke innsigelser mot utbyggingsprosjekter fordi skogen allerede er hogd. Både skogbransjen og kommuner etterlyser bedre kommunikasjon og samordning mellom de to lovverkene. Regjeringen mener imidlertid at dagens lovverk er tilstrekkelig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Først deler artist Sandra Lyng gladnyheten om at kulene i brystet var godartede, etter en periode med usikkerhet. Hun uttrykker takknemlighet til helsepersonell og deler sin historie for å redusere frykt rundt slike undersøkelser. I den andre saken kritiseres Lars Monsen for å ha vist et brennende bål i en NRK-episode uten å vise at det ble slukket. Norsk Ved Forum reagerer på dette og påpeker at det gir dårlige signaler til friluftsinteresserte. De understreker viktigheten av å slukke bål for å unngå skogbrann, spesielt i den sårbare perioden for dyrelivet. NRK beklager hendelsen, og Monsen bekrefter at bålet ble slukket etter opptak. Det understrekes at skogbranner kan ha store konsekvenser for dyrelivet, spesielt i den sårbare perioden for nyfødte dyr.