Fagforeninger har saksøkt Trump-administrasjonen for å hindre en omfattende nedbemanning av bistandsdirektoratet USAID. Søksmålet hevder at nedbemanningen, som vil redusere antall ansatte fra over 10.
000 til under 300, vil ha katastrofale humanitære konsekvenser. Fagforeningene argumenterer for at presidenten mangler myndighet til å legge ned et direktorat forankret i kongresslovgivning, og krever at kontorene gjenåpnes og finansieringen gjenopptas.
Kritikere, inkludert tidligere USAID-ledere, beskriver situasjonen som skandaløs og frykter at det vil ramme millioner av mennesker som er avhengige av bistand.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ansatte i det amerikanske bistandsdirektoratet USAID saksøker Donald Trump etter massive nedskjæringer. Trump-administrasjonen har permittert nesten alle ansatte, og kun 290 av 10.000 ventes å beholde jobben. Fagorganisasjoner mener dette er grunnlovsstridig og skaper en global humanitær krise. Trump og Elon Musk har anklaget USAID-ansatte for kriminalitet og planlegger å slå organisasjonen sammen med utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio. Nedskjæringene kommer etter at Trump-regjeringen frøs bistandsmidler, noe som har ført til kraftige reaksjoner.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har permittert tusenvis av ansatte i USAID og kuttet i bistandsbudsjettet, noe som rammer nødhjelpsorganisasjoner hardt. Begrunnelsen er at for mye penger forsvinner i administrative ledd, og at bistanden ikke samsvarer med amerikanske interesser. Musk har omtalt direktoratet som en kriminell organisasjon. Fagforeninger har saksøkt Trump, og det har vært demonstrasjoner mot nedleggelsen. Caritas melder om store kutt i helsebudsjetter og at livsviktig nødhjelp stenges ned. Trump-administrasjonen forsvarer avgjørelsen og hevder at enkelte programmer får unntak.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har startet en nedbemanning i USAID, USAs bistandsorganisasjon, og kutter 1600 stillinger i USA. Alle ansatte, bortsett fra ledere og kritisk personell, blir satt på betalt permisjon. Avgjørelsen kommer etter at en føderal dommer godkjente tiltaket, til tross for søksmål fra fagforeninger som frykter demontering av organisasjonen. Tidligere tjenestemenn kritiserer kuttene og mener de vil svekke USAs evne til å håndtere kriser internasjonalt. USAID er en viktig kanal for amerikansk bistand og et redskap for å fremme landets interesser globalt.
2 måneder siden
President Trump har beordret nedleggelse av USAID, USAs etat for utviklingshjelp, og gitt Elon Musk ansvaret for å effektivisere organisasjonen. USAID-ansatte har fått munnkurv, er beordret hjem, og nettsiden er lagt ned. Trump anklager etaten for å sløse med penger på prosjekter som kondomer til Gaza, noe en ansatt tilbakeviser. En varsler i USAID frykter at nedleggelsen vil få store konsekvenser for nødhjelpsarbeidet og føre til at tusenvis vil dø. Han mener også at dette er en trussel mot demokratiet.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har besluttet å permittere nesten alle direkte ansatte i USAs utviklingsbyrå USAID verden over, med unntak av dem som anses som essensielle. De ansatte har 30 dager på seg til å returnere hjem. Demokratiske folkevalgte protesterer kraftig mot nedleggelsen av bistandsorganisasjonen, og hevder USAID er forankret i lovverket som en uavhengig etat og ikke kan legges ned uten godkjenning fra Kongressen. Beslutningen om å trekke hjem ansatte og deres familier tidligere enn planlagt vil trolig koste myndighetene titalls millioner dollar.
1 måned siden
Donald Trumps nedleggelse av USAID har ført til at tusenvis av ansatte har mistet jobben, og bistandsprogrammer over hele verden er stanset. Konsekvensene er alvorlige for verdens fattigste, som mister tilgang til mat, helsehjelp og medisiner. Amerikanske selskaper og bønder rammes også. Prosjekter som matutdeling i Kongo og opprydning etter Agent Orange i Vietnam er i fare. En domstol har slått fast at nedstengningen var ulovlig og at USA må betale utestående bistandspenger.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen permitterer alle direkteansatte i USAID globalt, og gir dem 30 dager på å reise hjem. Unntaket er kritisk personell. Dette skjer etter rykter om sammenslåing med Utenriksdepartementet og en omfattende stans i utenlandsk bistand. USAID er nå underlagt Utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio, som anklager direktoratet for å opptre som en uavhengig organisasjon. Elon Musk hevder at USAID skal legges ned. Bistandsstansen rammer også norske organisasjoner som Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp, som har måttet sette minerydding på vent.
2 måneder siden
Et kontrollorgan rapporterer at USA mangler oversikt over 8,2 milliarder dollar i bistandsmidler etter at Trump-administrasjonen raskt reduserte bistandsdirektoratet USAID. Dette har svekket tilsynet med bistanden, og det er vanskeligere å sikre at midlene ikke havner i feil hender, som for eksempel voldelige ekstremistgrupper. Selv om en domstol har gitt en midlertidig forføyning mot permitteringen av USAID-ansatte, vedvarer bekymringene. USAID-ansatte ble nektet adgang til hovedkontoret, og leieavtalen for hovedkvarteret er avsluttet.