Kina opplever for første gang på over ett år negativ prisvekst. Tall fra landets statistikkbyrå viser et fall på 0,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Dette er en nedgang fra en økning på 0,5 prosent måneden før, og større enn analytikere hadde forventet.
En sjeføkonom mener at svak innenlandsk etterspørsel er en viktig faktor bak utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 timer siden
Nye tall viser at Kinas økonomi opplever en svekkelse. Innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt i april, noe som indikerer press på veksten.
11 timer siden
Nye tall viser uventet stor nedgang i Kinas industriaktivitet i april. Dette påvirker markedene i Asia, som viser en blandet utvikling.
3 måneder siden
Prisveksten i Norge var overraskende lav i desember, med en tolvmånedersvekst på 2,2 prosent, ifølge SSB. Dette er den laveste veksten siden desember 2020 og en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen endte på 2,7 prosent, lavere enn forventet. Prisnedgang på matvarer, grunnet julekampanjer, og elektronikk bidro til den lave prisveksten. Dette kan føre til et rentekutt i mars. Prisene på møbler og boligtekstiler steg saktere enn året før, noe som også påvirket den totale prisveksten.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Statistisk sentralbyrå (SSB) fremhever at lavere priser på strøm, elektronikk og møbler bidro til den dempede prisveksten. Spesielt falt prisene på elektronikk, i motsetning til en oppgang i samme periode i 2022. Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og energivarer, gikk også ned, til 2,7 prosent. Økonomene hadde forventet en prisvekst på 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået.
10 dager siden
Sport Outlet-sjefen spår potensielt lavere priser som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, da Kina kan øke eksporten til Europa. Andre aktører er skeptiske og peker på kronesvekkelsen som en viktigere faktor, og frykter prisstigning og dumping av dårlige varer. Artikkelen viser til at Kina er Norges største importpartner og at kronesvekkelsen er knyttet til fall i oljeprisen og markedsuro.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har kuttet styringsrenten for fjerde gang i år, til 3,0 prosent, på grunn av svak økonomisk vekst og lav inflasjon. ESB forventer en tregere økonomisk gjenoppretting enn tidligere antatt, med en vekst på 0,7 prosent i år og 1,1 prosent neste år. Inflasjonen i euroområdet forventes å være 2,4 prosent i 2024 og 2,1 prosent i 2025. Økonomer peker på svak vekst i Europa, spesielt i Tyskland, og økt konkurranse fra Kina som årsaker til rentekuttet. I Norge kan rentekutt bli utsatt på grunn av sterkere økonomiske tall. Norges Bank forventes å gjennomføre færre rentekutt enn tidligere antatt.
3 måneder siden
Sveriges prisvekst falt til 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden desember 2020, og lavere enn analytikernes forventninger. Riksbanken har allerede gjennomført fem rentekutt i fjor, og markedet forventer ytterligere kutt i nær fremtid. Styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent. Den økonomiske situasjonen i Sverige skiller seg fra Norge med svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
4 måneder siden
Artikkelen forklarer hvordan prisveksten kan falle samtidig som prisene aldri har vært høyere. Den viser at selv om prisstigningen avtar, betyr ikke det at prisene går ned. Artikkelen forklarer også hvordan inflasjonstall kan presenteres på ulike måter, og at SSB bruker konsumprisindeksen (KPI) for å måle prisendringer. Videre diskuteres matvarepriser, og det fremkommer at disse har hatt en raskere stigning etter pandemien, men er nå på linje med prisstigningen for andre varer. Artikkelen understreker at statistikk kan tolkes forskjellig avhengig av perspektivet.
20 dager siden
De amerikanske aksjemarkedene faller tilbake etter gårsdagens oppgang som kom etter meldingen om en 90 dagers tollpause. Investorer er fortsatt bekymret for handelskrigen, spesielt etter at Trump varslet økning av tollen mot Kina til 125 prosent. EU har satt sine planlagte mottiltak på pause for å åpne for forhandlinger. Samtidig viser ferske inflasjonstall for USA en lavere prisvekst enn analytikerne hadde forventet, noe som kan påvirke sentralbankens vurderinger.