Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer Oslo bystyres vedtak om tidligere skjenking 17. mai. Han mener det normaliserer fyll og rammer barn av alkoholikere.
Artikkelen handler om Rødt-politiker Mímir Kristjánssons sterke reaksjon på Oslo bystyres vedtak om å tillate skjenking fra klokken 8 på 17. mai.
Kristjánsson som selv har erfaring med alkoholisme i familien og personlige alkoholproblemer mener vedtaket er skadelig spesielt for barn av alkoholikere. Han argumenterer for at enhver hindring for tidlig drikking hjelper og at vedtaket normaliserer fyll på nasjonaldagen.
Høyre Venstre og Frp stemte for forslaget mens næringsbyråd Anita Leirvik North fra Høyre forsvarer det med at det kan flytte alkoholkonsum fra private hjem til kontrollerte steder for en tryggere feiring.
Mímir Kristjánsson
Anita Leirvik North
Rødt
Oslo bystyre
Høyre
Venstre
Frp
Dagbladet
Aftenposten
Byrådet
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å endre skjenketidene på søndager og helligdager. Dette møter sterk kritikk fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
1 dag siden
Oslo bystyre har vedtatt å tillate tidligere skjenking på 17. mai. Vedtaket møter motstand, spesielt fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
5 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for alkoholservering fra klokken åtte på 17. mai, i motsetning til dagens regelverk som tillater skjenking først fra klokken 12 på røde dager. Forslaget møter sterk motstand fra opposisjonen, spesielt KrF-politiker Øyvind Håbrekke, som mener barnas trygghet må prioriteres på nasjonaldagen. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North (H), argumenterer for at tidlig skjenking kan flytte alkoholforbruket til mer kontrollerte omgivelser og potensielt redusere fylleproblemer i gatene. Flere høringsinstanser og rusforebyggende organisasjoner advarer mot økt alkoholbruk og negative konsekvenser ved tidligere skjenkestart. Bystyret skal fatte endelig vedtak 30. april, og utfallet kan avgjøres av støtte fra uavhengige representanter. Debatten illustrerer en konflikt mellom næringsinteresser og hensynet til barn og folkehelse på nasjonaldagen.
1 dag siden
Oslo bystyre vurderer å endre skjenketidene for alkohol på 17. mai og andre helligdager. Forslaget om å starte servering klokken åtte om morgenen skaper debatt.
4 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for skjenking av alkohol fra klokken 08.00 på søndager, helligdager og høytidsdager, inkludert 17. mai. Forslaget fikk flertall med én stemme i bystyret og skal behandles videre onsdag. Flere, som Ap-politiker Marthe Scharning Lund og «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik, er kritiske og mener det kan svekke barnas opplevelse av nasjonaldagen, som tradisjonelt er barnas dag. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North, argumenterer for at endringen skal reflektere byens utvikling og forenkle reglene, samtidig som skjenkepolitikken skal være liberal og ansvarlig. De mener også at tidligere skjenking kan bidra til tryggere feiringer ved at alkoholservering flyttes til kontrollerte serveringssteder. Kritikerne etterlyser større hensyn til barn og unges perspektiv før en eventuell endring vedtas.
5 dager siden
Byrådet i Oslo foreslår å tillate utesteder å servere alkohol fra klokka 08 på nasjonaldagen, inkludert 17. mai, for å flytte alkoholkonsumet fra private hjem til kontrollerte skjenkesteder. Forslaget skal hastebehandles i finansutvalget og kan bli vedtatt før nasjonaldagen. Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) mener dette kan bidra til en tryggere feiring for barn og unge. Forslaget møter imidlertid sterk motstand fra Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG, som frykter at tidlig skjenking vil skape en utrygg atmosfære for de rundt 30 000 barna som deltar i barnetoget i sentrum. Arbeiderpartiets bystyregruppeleder Marthe Scharning Lund oppfordrer voksne til å vente med alkohol til etter barnetoget. Saken skal behandles i bystyret neste uke.
5 dager siden
Oslo bystyre har med knappest mulig flertall vedtatt å tillate skjenking av vin, øl og bobler fra klokka åtte om morgenen på 17. mai. Dagens regel forbyr alkoholservering før klokka 12 på søndager og høytidsdager. Forslaget ble hastebehandlet for å rekke nasjonaldagsfeiringen. Høyre, Venstre og Frp støtter endringen, mens KrF og flere andre partier er imot, med bekymring for økt alkoholbruk blant barn på nasjonaldagen. Ap støtter endring, men ikke for 17. mai. En avgjørende stemme fra Frps varamann sikret flertallet. Samtidig ønsker de samme partiene å oppheve forbudet mot brennevin før klokka 13 for å tillate akevitt på julelunsj, men dette reguleres av alkoholloven og kan ikke endres lokalt. Rusorganisasjonen Actis advarer mot at tidligere skjenkestart kan føre til høyere promille tidligere på dagen.
5 dager siden
Finansutvalget i Oslo skal i dag behandle et forslag om å tillate alkoholservering fra klokken 08 på 17. mai, noe som kan gi mulighet for champagnefrokost på utesteder. Forslaget, som tidligere ble lagt frem av byrådet, innebærer en endring fra dagens regelverk som forbyr alkoholservering før klokken 12 på høytidsdager. Hvis forslaget får flertall, vil det bli mulig å servere alkohol tidligere enn vanlig på denne nasjonaldagen. Arbeiderpartiet, Rødt, SV og MDG advarer mot at tidlig skjenking kan skape en utrygg feiring for barn som deltar i barnetoget. Oslo Handelsstands forening støtter forslaget og mener det vil styrke bylivet og sysselsettingen. Saken skal videre til bystyret for endelig behandling neste uke.
2 måneder siden
FrP-politiker Kristoffer Sivertsen ønsker å endre regelverket slik at bryggerier kan selge øl med kort holdbarhet eller små produksjonsfeil til reduserte priser. Han mener dette vil redusere matsvinn og være bra for både bryggeriene og forbrukerne. For å sette fokus på saken badet han i et basseng fylt med 4000 liter ødelagt øl. Arbeiderpartiet og KrF er sterkt uenige i forslaget, og mener alkohol ikke er en vanlig vare. De frykter at en liberalisering av alkoholpolitikken kan føre til økt forbruk og negative konsekvenser for folkehelsen, og viser til at alkoholbruk kan koste samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året.
18 dager siden
Høyre har lagt frem et forslag i Stortinget om å endre alkoholloven, slik at kommunene selv kan regulere alkoholbruk på offentlig sted. Dette skjer etter signaler fra Arbeiderpartiet om en mulig åpning for å tillate alkohol i visse parker. Høyre argumenterer med at det nåværende lovverket fører til at mange uvitende bryter loven hver sommer, og ønsker en lovendring som bedre samsvarer med folks oppfatning av hva som er akseptabelt. Selv om Høyres ideal er å fjerne forbudet helt, ser de kommunalbestemmelse som et viktig første skritt. Forslaget skal debatteres i Stortinget før sommeren.