MDG har endret strategi og vil nå støtte Jonas Gahr Støre som statsminister etter valget, begrunnet i at Frp har fått for stor innflytelse på borgerlig side. MDG mener et samarbeid med Arbeiderpartiet gir bedre muligheter for å gjennomføre grønn politikk.
Partiet understreker at de fortsatt er blokkuavhengige, men avviser ethvert samarbeid med Frp.
Sylvi Listhaug kritiserer MDGs ønske om å avvikle oljeindustrien, mens Arbeiderpartiet åpner for samarbeid i enkeltsaker, men anser et regjeringssamarbeid som usannsynlig på grunn av politiske uenigheter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
2 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) feirer regjeringens sammenbrudd med champagne, og mener det åpner for en mer ambisiøs klimapolitikk. De kritiserer Senterpartiet for å ha vært en bremsekloss, og roser samtidig statsminister Jonas Gahr Støre for å ha tatt et tydelig standpunkt i energisaken. MDG uttrykker skuffelse over Arbeiderpartiets motstand mot EUs fjerde energipakke, og frykter et ordskifte rundt klima- og kraftpolitikk. Senterpartiet på sin side mener det er feil for Norge å knytte seg tettere til EUs energimarked, og ønsker mer nasjonal kontroll.
24 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby hevder at Arbeiderpartiet (Ap) og Fremskrittspartiet (Frp) har en svært lik oljepolitikk, til tross for tilsynelatende uenigheter. Melby mener begge partiene ønsker at Norge skal være det siste landet som omstiller seg bort fra oljeøkonomien. Dette kommer etter at Ap-nestleder Jan Christian Vestre kritiserte Frps oljepolitikk, mens statsminister Jonas Gahr Støre anklaget Frp for å sette en sluttdato for oljen. Venstre ønsker en utfasing av norsk olje og gass, mens Ap vil utvikle naturressurser og være en stabil oljeleverandør. Frp mener Ap vingler i oljepolitikken og ønsker en mer offensiv oljepolitikk.
19 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.
3 måneder siden
En sentral Senterparti-politiker åpner for regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet, og kritiserer Arbeiderpartiet for å ta deres støtte for gitt. Konflikten rundt EUs fjerde energipakke er en utløsende faktor, der Senterpartiet er sterkt imot deler av pakken, mens Arbeiderpartiet ønsker å innføre den. Politikeren fra Nordland viser til at de lokalt samarbeider godt med både borgerlige og venstresiden, og mener at Senterpartiet nasjonalt også må vurdere andre samarbeidspartnere enn Arbeiderpartiet. Han understreker at Senterpartiet ikke vil være med i regjering for enhver pris, og at de kan gå til valg alene for så å vurdere samarbeid etter valget.
2 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt innføringen av flere direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet har bestemt seg for å ikke innføre de fem omstridte direktivene, men vil behandle de tre som Senterpartiet tidligere har nektet å godkjenne. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at samarbeidet med Senterpartiet har vært godt, og at de skilles som politiske venner. Senterpartiet vil nå jobbe for å få flertall for en ny strømpolitikk i Stortinget. Arbeiderpartiet vil fortsette som mindretallsregjering frem til valget.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok i NRKs Politisk kvarter etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet avsluttet sitt regjeringssamarbeid. Uenighet om EUs energipakke var den utløsende årsaken. Støre understreket at han ikke ser på samarbeidet som en fiasko, men at politiske realiteter ikke lot seg overvinne. Han utelukker ikke et fremtidig samarbeid med Senterpartiet, men avviser samarbeid med Rødt og MDG. Arbeiderpartiet sitter nå alene i regjering. Støre avviser også påstander om intern maktkamp i Arbeiderpartiet.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver Jonas Gahr Støres politiske reise, der han har forsøkt å samle ulike partier for å danne regjering. Han ekskluderte først Rødt og MDG, men åpnet for samtaler med flere andre partier. Til tross for forsøk på samarbeid med KrF og Venstre, endte det med en mindretallsregjering med Senterpartiet. Nå har samarbeidet mellom Ap og Sp brutt sammen, noe som kan føre til en revitalisering av Arbeiderpartiet. Det er usikkert om Ap og Sp vil samarbeide igjen, og Ap kan bli avhengig av Rødts mandater. Valgkampen blir spennende med usikkerhet rundt partienes samarbeid.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.