Alphabet rapporterer 90,23 milliarder dollar i omsetning første kvartal
Kort oppsummert
- Alphabet rapporterte en omsetning på 90,23 milliarder dollar i første kvartal, over analytikernes forventning.
Google-eier Alphabet offentliggjorde sine resultater for første kvartal med en omsetning på 90,23 milliarder dollar, noe som overgikk analytikernes forventning på 89 milliarder dollar. Omsetningen viser en ti prosent økning sammenlignet med samme periode i fjor, med betydelige inntekter fra reklame på YouTube og Google.
Aksjen steg 5,1 prosent i etterhandelen på Wall Street, til tross for en nedgang på 15,7 prosent så langt i 2025. Selskapet økte også utbyttet fra 20 til 21 cent per aksje.
Alphabet møter hard konkurranse i kappløpet om kunstig intelligens, blant annet fra OpenAI og Anthropic, samtidig som økende regulering og tollsatser under Trumps administrasjon kan påvirke annonseinntektene. I mars lanserte Google to nye AI-modeller som svar på konkurrentenes nyvinninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Nyhetsoppsummering
USA og Kina har inngått en midlertidig avtale om å redusere tollsatsene på varer i 90 dager, etter samtaler i Sveits. USA kutter toll på kinesiske varer fra 145% til 30%, mens Kina senker toll på amerikanske varer fra 125% til 10%. Nyheten førte til kraftig børsoppgang globalt, inkludert Oslo Børs, drevet av håp om en løsning på handelskrigen. Finansminister Stoltenberg peker på usikkerheten knyttet til handelskrig som en viktig faktor for norsk økonomi før revidert budsjett. Eksperter ser avtalen som positiv, men usikkerheten vedvarer.
Russlands president Putin har invitert Ukrainas president Zelenskyj til direkte samtaler i Istanbul torsdag, noe Zelenskyj har akseptert. Invitasjonen følger krav fra vestlige ledere om våpenhvile og oppfordring fra president Trump om samtaler. Norges utenriksminister kaller utspillet et "høyt spill". Eksperter mener et eventuelt møte kan skyldes russisk press, blant annet økonomisk, og ser det som et tegn på svakhet, men er lite optimistiske til betydelig fremgang. Russlands økonomi er under press, noe som kan påvirke forhandlingsviljen.
Den kurdiske geriljagruppen PKK (Kurdistans arbeiderparti) har besluttet å oppløse seg selv og avslutte den væpnede kampen mot Tyrkia etter flere tiår med konflikt. Beslutningen ble tatt på en kongress i Nord-Irak, etter en oppfordring fra den fengslede lederen Abdullah Öcalan. Gruppen, som er terrorstemplet av Tyrkia, EU og USA, uttaler at den har fullført sitt historiske oppdrag og at kurdiske politiske partier nå må overta ansvaret for å utvikle kurdisk demokrati.
Den norske staten blir eier i Norwegian Air Shuttle med en andel på 6,37 prosent. Dette skjer ved at staten konverterer den resterende delen av et obligasjonslån på over 1,2 milliarder kroner, gitt under rekonstruksjonen i 2021, til aksjer. Norwegian innfrir samtidig halvparten av lånet, noe som gir staten 862,4 millioner kroner. Næringsministeren uttaler at avtalen gir staten en betydelig gevinst. Nyheten bidro til positiv stemning på Oslo Børs mandag.
Regjeringens forslag til ny barnelov får hard kritikk fra en rekke organisasjoner og fagmiljøer, inkludert Barneombudet. Kritikken rettes spesielt mot forslaget om delt daglig myndighet etter samlivsbrudd for foreldre som bodde sammen ved fødsel. Motstanderne frykter dette vil være skadelig for barn i familier preget av høy konflikt, vold eller rus, da det kan tvinge frem umulig samarbeid og eskalere konflikter. Et opprop krever at lovforslaget trekkes tilbake.
Utbetalingene av arbeidsavklaringspenger (AAP) økte med 15,1 prosent i 2024, til totalt 46 milliarder kroner, ifølge SSB. Dette fortsetter en trend siden 2020, med en økning på 16 milliarder kroner og 38.000 flere mottakere i perioden. Økningen skyldes både flere mottakere og fjerningen av karensperioden. Den største prosentvise veksten var i aldersgruppen 35-44 år. Samtidig økte uføretrygdutbetalingene med 6,6 prosent.