De fleste norske banker har økt sine fastrenter etter nyttår, som en respons på økte renteforventninger i markedet. Dette skyldes en forventning om færre rentekutt fremover, på grunn av inflasjonsforventninger og en svak norsk krone.
Blant de store bankene har både DNB og Nordea økt sine fastrenter med 0,20 prosentpoeng, mens KLP har økt med 0,35 prosentpoeng. Til tross for økningen, tilbyr KLP fortsatt lavere renter enn DNB og Nordea.
For tre års fastrente er Sparebank 1 Nord-Norge best, mens Sparebank 1 Sogn og Fjordane leder for fem og ti år. DNB understreker at fastrente bør ses på som en forsikring mot høyere rentekostnader, ikke som en spekulasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter overraskende inflasjonstall for februar har flere banker valgt å øke sine fastrenter før Norges Banks rentemøte. Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, påpeker at forventningene om fremtidige rentekutt er redusert, og at markedsrentene har steget betraktelig. Noss anbefaler de som vurderer å binde renten, å handle raskt, da han forventer at flere banker vil følge etter med renteøkninger. Nordea har uttalt at rentepausen kan vare i opptil to år.
1 måned siden
Det er stor spenning før rentemøtet i Norges Bank. DNB Markets spår at en sterkere krone kan føre til lavere rentebane, dersom Norges Bank anser styrkingen som vedvarende. Kronen har styrket seg betydelig den siste tiden. Selv om DNB Markets ikke forventer rentekutt i mars, er det stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning, spesielt etter overraskende høye inflasjonstall. En undersøkelse viser at 16 meglerhus tror på uendret rente, mens 9 venter et kutt.
3 måneder siden
Etter nyttår har norske banker opplevd en markant økning i antall søknader om finansieringsbevis, drevet av forventninger om økte boligpriser i 2025. Flere banker og institusjoner har spådd en betydelig prisvekst, støttet av gode lønnsoppgjør, lav arbeidsledighet, varslede rentekutt og redusert egenkapitalkrav for boliglån. DNB har registrert en økning på over 70 prosent i søknader, mens Nordea melder om nesten tre ganger så høy pågang som i fjor høst. Samtidig advarer forbrukerøkonomer mot panikkjøp, da dette kan føre til kunstig høye budrunder og at man risikerer å tape hele den forventede prisstigningen.
18 dager siden
Handelsbanken har besluttet å øke renten på boliglån og innskudd med opptil 0,20 prosentpoeng, kun elleve dager etter en tidligere reduksjon. Denne justeringen kommer som en reaksjon på Norges Banks overraskende beslutning om å ikke senke renten i mars, en hendelse Handelsbanken hadde forutsett. Banken forklarer at renteøkningen er nødvendig for å opprettholde et konkurransedyktig tilbud til kundene, ettersom pengemarkedsrentene har steget. Eksisterende kunder vil se endringen først i juni på grunn av varslingsfristen. Norges Bank har også justert sine prognoser og forventer nå kun to rentekutt i løpet av 2025.
4 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret i årets siste rentemøte. De anser sannsynligheten for et rentekutt i januar som lav, og flere tror første kutt vil komme i mars 2025. Dette skyldes at norsk økonomi går bedre enn forventet, og at inflasjonen fortsatt er for høy. Økonomene forventer også at Norges Bank vil signalisere færre rentekutt enn tidligere, og at rentebanen vil løftes noe. Det pekes også på at Norges rentenivå ikke skiller seg markant fra andre land.
1 måned siden
Flere banker, inkludert Nordirekte, Sparebanken Øst og Handelsbanken, senket boliglånsrentene før Norges Banks neste rentemøte. Forventningene om et rentekutt i mars ble svekket da prisveksten i februar overraskende økte. Til tross for usikkerheten rundt Norges Banks beslutning, uttrykker bankene tillit til sine tidligere rentekutt, og understreker at konkurransen om kundene er hard. Økonomer er nå mer usikre på om Norges Bank vil senke renten i mars på grunn av økt prisvekst, lav arbeidsledighet og forventninger om høyere lønnsvekst.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.
4 måneder siden
Markedet tror ikke Norges Bank vil kutte renten like mye som sentralbanken selv forventer, ifølge Handelsbanken. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov mener den nye normalen er høyere enn før. Norges Bank kommer med ny rentebeslutning og prognoser torsdag. Økonomer venter ikke rentekutt før neste år. Handelsbanken tror renten vil stabilisere seg rundt 3,5 prosent, mens Norges Bank tidligere anslo 2,7 prosent. Økt aktivitet, kjerneinflasjon og internasjonale renter bidrar til høyere forventninger. Kjersti Haugland i DNB Markets tror renten vil stabilisere seg på 3,25 prosent i 2026, og at vi må venne oss til et høyere rentenivå.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
4 måneder siden
Storbanker som Handelsbanken og DNB tror rentekuttene vil komme tregere enn tidligere antatt. Handelsbanken spår maksimalt tre rentekutt i 2025, muligens bare to, og at det første kuttet kan komme i mars. Dette er færre enn Norges Banks tidligere antydninger og SSBs prognoser. Den innenlandske inflasjonen, svak kronekurs og økt oljepengebruk bidrar til de mindre optimistiske utsiktene. DNB deler også forventningen om at det blir tre rentekutt neste år, og peker på at regjeringens finanspolitikk kan føre til en høyere rentebane.