Nemko har testet ti ulike julebelysningsprodukter kjøpt fra den kinesiske nettbutikken Temu. Testene avdekket flere sikkerhetsrisikoer, spesielt knyttet til produkter som kobles direkte til stikkontakt.
Laboratorieansvarlig Tore Ledaal advarer mot å kjøpe elektronikk fra slike nettbutikker, og påpeker at CE-merket ikke er en garanti for sikkerhet når det kommer fra utenlandske aktører. Selv om noen produkter drives av USB eller batteri, er det fortsatt bekymring for kvalitet og miljøskadelige stoffer.
Temu har fjernet ett av de testede produktene fra sin plattform etter henvendelse fra Nettavisen, men hevder at de øvrige produktene oppfyller sertifiseringskravene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den danske forbrukerorganisasjonen Tænk advarer mot å kjøpe visse produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu, og viser til at mange produkter ikke overholder EUs sikkerhetsstandarder. De hevder at varer fra Temu kan inneholde miljøskadelige stoffer og utgjøre fare for elektrisk støt eller brann. Tidligere har det også blitt advart mot leker fra Temu. Temu på sin side hevder å følge EUs og Norges krav, og at de kontrollerer selgere og produkter. De fjerner også produkter som ikke holder mål og stenger ute selgere med undermåls produkter.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket miljøfarlige stoffer i over halvparten av testede produkter kjøpt fra nettbutikken Temu. Blant produktene var barnerangler, smykker og sandaler som inneholdt ulovlige mengder ftalater, kadmium, bly og klorparafiner. Disse stoffene er skadelige for både helse og miljø, og funnene betegnes som alvorlige. Temu hevder å ha retningslinjer for å sikre at selgere følger lokale regler og fjerner produkter som bryter disse. Klima- og miljøministeren understreker viktigheten av trygge og bærekraftige varer, og Miljødirektoratet vil fortsette kontrollaksjoner.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket ulovlige mengder giftstoffer i leker og andre produkter solgt via den kinesiske nettbutikken Temu. Tester viser at flere produkter inneholder høye verdier av ftalater, klorparafiner, bly og kadmium, som kan være skadelige for barns helse. Disse stoffene kan blant annet hemme kognitiv utvikling, skade indre organer og forplantningsevnen. Regjeringen vurderer nå et forbud mot kjøp av Temu-produkter i Norge, og understreker at risikoen er for stor. Temu selv hevder å ha kontroll på produktene, men Miljødirektoratet fester liten tillit til dette. Mange foreldre er bekymret for giftstoffer, men handler likevel på Temu på grunn av de lave prisene.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
2 måneder siden
EU strammer inn reglene for netthandel fra kinesiske plattformer som Temu og Shein, grunnet bekymringer om usikre og farlige produkter. Tiltakene inkluderer granskinger og økt kontroll ved hjelp av tollmyndigheter og KI-verktøy. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen støtter tiltaket, og viser til funn av farlige kjemikalier i Temu-produkter i Norge. EU vurderer å innføre nye avgifter, men dette krever godkjennelse av en foreslått reform av tollunionen.
1 måned siden
Nettavisen TV 2 melder at Temu har fjernet et produkt etter kritikk om salg av potensielt farlige helseprodukter. MDG krever at regjeringen griper inn for å stoppe salget av slike produkter, og frykter at de kan være livsfarlige. En kirurg uttrykker bekymring for manglende testing og potensiell forgiftning fra plastprodukter. Temu hevder de har kvalitetskontroll og har fjernet produktet som en forholdsregel, mens MDG har bedt Vestre og helsedepartementet om å handle raskt for å stanse salget.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring over salg av farlige produkter via Temu, og har beordret økte kontroller. En nylig undersøkelse viste at majoriteten av testede produkter inneholdt skadelige stoffer, deriblant kreftfremkallende kadmium. Eriksen understreker at omfanget er for stort til at kontroller alene kan løse problemet, men ser det som et nødvendig tiltak. Han fremhever behovet for et felles europeisk regelverk for å sanksjonere lovbrudd, da Norge er begrenset av eksisterende handelsavtaler.