Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår.
Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene.
Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
President Trump oppfordrer Kina til å kontakte ham for å løse den eskalerende handelskonflikten mellom de to landene. Han mener at Kina må ta det første steget mot en avtale. Uttalelsen kommer samtidig som handelskonflikten tilspisser seg, med tollsatser på henholdsvis 145 prosent på kinesiske varer i USA og 125 prosent på amerikanske varer i Kina. Kina har nylig forbudt kinesiske flyselskaper å kjøpe fly fra Boeing.
15 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer med gjensidige tolløkninger, der begge parter tilsynelatende er fanget i en intens maktkamp. USA varsler at de har flere virkemidler tilgjengelig og oppfordrer Kina til forhandlinger. Kina på sin side signaliserer at de vil ignorere ytterligere amerikanske tolløkninger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for landets økonomi. Trump uttrykker likevel optimisme om at en handelsavtale vil bli inngått, selv om han er usikker på om Kina er klar for det akkurat nå.
21 dager siden
Kina reagerer kraftig på USAs nye tollsatser på utenlandske varer, og kaller dem "uprovoserte" og "ubegrunnede". Som svar innfører Kina mottiltak, inkludert toll på amerikanske varer, en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og eksportkontroll på sjeldne mineraler. Tiltakene har ført til børsfall, men president Trump mener dette er en mulighet for investorer. Handelskonflikten skaper usikkerhet i markedene, og Kina oppfordrer USA til å løse problemene gjennom forhandlinger.
18 dager siden
USA har innført en toll på 104 prosent på varer fra Kina. President Trump har antydet at han vurderer å øke tollsatsene ytterligere, men avventer respons fra Kina. Kina har reagert kraftig og anklager USA for utpressing, og lover å kjempe imot de nye tollene.
3 dager siden
USAs president Donald Trump antyder at han kan innføre tollene som tidligere ble satt på vent, innen to til tre uker. Tollene ble opprinnelig annonsert i april og inkluderte blant annet 20 prosent på varer fra EU og 15 prosent på varer fra Norge. Disse tollene ble satt på pause i 90 dager for å gi rom for forhandlinger, men Trump signaliserer nå at tollene kan bli gjeninnført dersom det ikke oppnås avtaler. Samtidig pågår en intens handelskrig mellom USA og Kina med høye tollsatser på mange varer. Torsdag skal Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, hvor tollspørsmål antas å stå på agendaen. Stoltenberg har tidligere hatt et godt samarbeid med Trump i sin tid som generalsekretær i Nato.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
6 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
17 dager siden
Donald Trump har økt tollsatser på varer fra Kina til 125 prosent, gjeldende umiddelbart. Samtidig innfører han en 90-dagers pause med lavere tollsatser for over 75 land som har kontaktet USA for å forhandle handelsløsninger. For EU er tollen 20 prosent og for Norge 15 prosent, i tillegg til en global grunntoll på 10 prosent. Trump hevder at disse tiltakene skal beskytte amerikanske arbeidsplasser og industri mot det han mener er urettferdig konkurranse.
19 dager siden
Donald Trump truer Kina med å øke tollen på kinesiske varer med 50 prosent hvis de ikke dropper sin planlagte toll på 34 prosent på amerikanske varer. Advarselen kommer etter at Trump varslet en økning til 54 prosent toll på kinesiske varer fra 9. april, noe som utløste et motsvar fra Kina med 34 prosent toll på amerikanske varer fra 10. april. Trump anklager Kina for ulovlig subsidiering og valutamanipulering, og truer med å avslutte alle samtaler om møter med USA hvis Kina ikke etterkommer kravene. Han vil heller starte forhandlinger med andre land.
3 dager siden
USAs president Donald Trump varslet tirsdag en betydelig reduksjon i tollen på kinesiske varer, som tidligere var på 145 prosent. Samme dag uttrykte USAs finansminister at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig. Kina svarte raskt med sterke uttalelser fra president Xi Jinping, som kritiserte Trumps politikk for å skade verdensøkonomien og svekke verdenshandelen. Xi understreket samtidig Kinas vilje til samarbeid med Aserbajdsjan for å opprettholde det internasjonale systemet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener signalene om en kursendring er positive, men påpeker at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. Han fremhever også at markedene reagerer kraftig på usikkerheten rundt tollkrigen, og at Trumps tollpolitikk fortsatt kan svekke økonomien.