Svensk utenrikshandelsminister signaliserer støtte til Norge etter at USA innfører toll på stål og aluminium. EU vurderer mottiltak, og det er usikkert om Norge får unntak, slik som i 2018.
Sverige vil arbeide for å ivareta Norges interesser i EU-samtaler, selv om hovedfokuset er forholdet til USA. Næringsminister Myrseth understreker betydningen av gode allierte som Sverige for norsk næringsliv.
Den svenske ministeren gjentar også at de gjerne ser Norge som medlem av EU, men norske myndigheter sier de ikke opplever press om dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Næringsminister Cecilie Myrseth uttrykker bekymring for handelskrigen og bekrefter at regjeringen bruker flere ressurser, inkludert Jens Stoltenberg, for å hjelpe norsk næringsliv. USA har innført toll på stål og aluminium, og truer med ytterligere tiltak, noe som kan ramme Norge. Regjeringen jobber for å opprettholde gode relasjoner med både EU og USA. Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Norge har en god posisjon og ikke trenger å frykte straffetoll fra EU, mens Myrseth understreker viktigheten av EØS-avtalen.
2 måneder siden
USA innfører 25 prosent toll på varer fra EU, noe som skaper bekymring for en potensiell tollskvis for Norge. Sverige har lovet å støtte Norge i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel mellom landene. Norske myndigheter frykter at Norge kan bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, og de jobber aktivt for å unngå en slik situasjon. Finansminister Stoltenberg understreker alvoret i situasjonen og de potensielle konsekvensene dette kan ha for norsk økonomi.
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for å sikre at Norge forblir innenfor EUs tollunion. Nærings- og utenriksministeren uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av EUs mottiltak dersom USA innfører straffetoll mot EU. De understreker at Norge er en åpen økonomi og derfor ekstra sårbar for endringer i verdenshandelen. Regjeringen jobber med å opprettholde gode relasjoner med EU, og understreker at det er i EUs interesse at Norge får være med innenfor tollmuren. De er bekymret for konsekvensene for norske arbeidsplasser og økonomi, og understreker at tett dialog med næringslivet og EU er avgjørende. Regjeringen jobber også med å følge opp forsinkede EU-direktiver for å styrke Norges posisjon.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det ikke er noen indikasjoner på at Norge spesifikt vil bli rammet av amerikanske tollsatser. Han understreker likevel at Norge må ta vare på forholdet til EU og Europa for å stå imot den økte faren for amerikanske tariffer. Dette kommer etter at Donald Trump har innført toll mot flere land, og tidligere har uttalt at han vil innføre toll mot EU. Eide påpeker at en handelskrig med USA kan svekke europeisk økonomi, og at Norge er spesielt utsatt da norsk handel er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Regjeringen jobber derfor for at Norge skal komme inn under EUs beskyttelsestiltak for europeisk industri.
2 måneder siden
En EU-forsker påpeker at Norge ikke er prioritert i EUs håndtering av handelskrigen med USA. EØS-avtalen gir ingen garanti for unntak fra tollbarrierer, og det kreves politisk innsats fra Norge for å sikre sine interesser. Forskeren understreker at Norge er en nær alliert av EU, noe som kan være en fordel i forhandlingene. Dagens konflikt er mer omfattende enn tidligere, og USA signaliserer at de vil sette egne interesser først. Dette skaper usikkerhet rundt USAs rolle som alliert.
26 dager siden
USA har innført tollsatser på EU og Norge, noe som skaper bekymring for norske interesser. EU forbereder mottiltak, og Norge risikerer å bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, en situasjon omtalt som en «trippelskvis». EU-rådgiver Paal Frisvold anbefaler at Norge reduserer gassprisen og senker tollbarrierer på EU-produkter for å unngå EUs straffetiltak og vise solidaritet. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge bør vurdere EU-medlemskap som en måte å styrke sin posisjon i den internasjonale handelskonflikten og forsvare seg mot USAs press.
2 måneder siden
Statsminister Støre uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av EUs mottiltak etter at Donald Trump varslet toll på import av stål og aluminium til USA. Støre understreker at Norge ikke er en del av EUs tollunion, og at det derfor ikke er en selvfølge at Norge unntas fra eventuelle mottiltak. Han fremhever at over 80 prosent av Norges eksport går til EU og Storbritannia, og at økte tollsatser vil ha betydning for norsk eksport. Næringsministeren er i kontakt med næringslivet, og regjeringen jobber for å få klarhet i hva dette betyr for Norge. EU har varslet at de vil svare på Trumps toll med mottiltak.
23 dager siden
USA har innført toll på varer, noe som potensielt kan ramme norsk eksport. Statsminister Støre og utenriksminister Eide signaliserer at Norge trolig ikke vil innføre mottiltak, noe sjeføkonom i Handelsbanken støtter. EU vurderer mottiltak, og Støre reiser til Brussel med representanter fra LO, NHO og næringslivet for å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU. Det er bekymring knyttet til EUs beskyttelsestiltak som kan føre til dumping av varer i Europa. Dette kan føre til svakere vekst i verdensøkonomien og økende prisvekst.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
1 måned siden
Regjeringen forsøker å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle tollmurer fra EU som svar på amerikanske handelstiltak. Det er usikkerhet rundt hvorvidt EØS-avtalen vil beskytte Norge, og regjeringen fører samtaler med EU og medlemslandene for å ivareta norske interesser. Næringsministeren beskriver situasjonen som uoversiktlig, mens statsministeren håper EØS-avtalen vil gi beskyttelse. Finansministeren påpeker at det ikke er noen automatikk i at avtalen vil skjerme Norge.