En syrisk kvinne, Ghoson, identifiserte muligens sin ektemanns lik på et sykehus i Damaskus, syv år etter hans forsvinning. Liket bar preg av tortur og sult. En DNA-test skal bekrefte identiteten.
Samtidig fant opprørere dumpede likposer langs en vei, med beinrester og en lapp som knytter dem til Hizbollah. Dette skjer i en kaotisk tid etter at opprørere har tatt kontroll over deler av Syria.
Syrian Observatory for Human Rights anslår at 85 000 mennesker døde i Assads fengsler. Opprørere leter etter svar om savnede familiemedlemmer og forsøker å skape forsoning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
4 måneder siden
Mazen al-Hamada, en kjent syrisk fange og torturoffer, ble funnet død i et militærsykehus i Damaskus. Han ble drept bare dager før Assad-regimet falt. Al-Hamada hadde tidligere flyktet fra Syria og fortalt om torturen han opplevde i fengsel. Han returnerte til Syria i 2020, ble pågrepet og forsvant igjen. Broren hans mener regimet drepte ham for å hindre at han vitnet om overgrepene. Liket hans ble funnet sammen med andre fanger, og bar preg av mishandling. Al-Hamada var en viktig stemme i dokumentaren «Syria’s Disappeared» og en sentral figur i kampen for menneskerettigheter i Syria.
4 måneder siden
Opprørsstyrker som befridde fangene fra Sednaya-fengselet i Syria 9. november 2024, avdekket grusomme scener. Hauger av klær, sko og lik vitner om tortur og henrettelser av tusenvis av motstandere av Assad-regimet. Amnesty International anslår at rundt 13 000 personer har blitt henrettet i fengselet, som omtales som et «slakterhus». Bildene fra fengselet sammenlignes med konsentrasjonsleirer som Auschwitz, og eksperter beskriver det som en konsentrasjonsleir. Flere syrere søker nå informasjon om savnede kjære, mens noen av likene er flyttet til sykehus i Damaskus for identifikasjon.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
4 måneder siden
Den beryktede Palestina-avdelingen, et tidligere hovedkvarter for den syriske sikkerhetstjenesten, ligger nå i ruiner. Det er usikkert hvem som satte fyr på bygningen, men stedet vitner om overgrep og vold begått av regimet. Mange syrere leter etter savnede slektninger, og i ruinene finnes dokumenter og bilder som kan gi svar. Oum Ayman, som mistet to sønner, og Abou Khalil, som mistet sin sønn etter å ha blitt lurt av regimet, er blant de som søker sannhet. Jakten på sannheten har begynt etter regimets fall, men det vil ta lang tid å finne svar for alle de som har mistet sine kjære.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
1 måned siden
Etter voldelige sammenstøt i Syria meldes det om massakre på sivile, inkludert kvinner og barn. Vitner forteller om henrettelser og lik som er brent eller kastet i sjøen. Motstridende fortellinger florerer, der noen hevder det var et opprør slått ned av regimet, mens andre beskriver nedslakting av alawitter. Presidenten har fordømt angrepene og lovet beskyttelse av minoriteter, men flere vitner har liten tillit til regjeringen. Frykten øker for at volden kan eskalere og føre til en ny borgerkrig, forverret av innblanding fra naboland.