En kinesisk forretningsmann, som er ilagt innreiseforbud i Storbritannia grunnet mistanke om spionasje for det kinesiske kommunistpartiet, har vist seg å ha hatt et nært forhold til prins Andrew. Dokumenter fra en ankesak avslører at prinsens rådgiver bekrefter at den mistenkte kunne representere prinsen i Kina.
Retten mener mannen kunne ha skapt forbindelser som Kina kunne utnytte til politisk innblanding. Prins Andrews tidligere tilknytning til Jeffrey Epstein og anklager om seksuelle overgrep gjør ham sårbar for utnyttelse.
En tidligere sikkerhetsminister beskriver saken som «ekstremt flaut».
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Prins Andrew har avsluttet all kontakt med en kinesisk forretningsmann som er mistenkt for spionasje. Forretningsmannen, som ble nektet innreise til Storbritannia i 2023, skal ha hatt en fortrolig relasjon til prinsen. En rådgiver for Andrew beskrev mannen som en viktig kontakt for forretninger i Kina. Retten mener mannen forsøkte å skape forbindelser mellom kinesiske tjenestemenn og fremtredende briter. Prins Andrews tidligere bånd til Jeffrey Epstein og anklager om seksuelle overgrep gjør ham sårbar for å bli utnyttet. En tidligere sikkerhetsminister beskriver situasjonen som «ekstremt flaut».
4 måneder siden
Prins Andrew er igjen i hardt vær etter avsløringer om tett kontakt med en spionmistenkt kinesisk forretningsmann, Yang Tengbo. Britiske myndigheter mener Tengbo utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet. Dokumenter viser brevkorrespondanse mellom Tengbo og prinsens rådgiver, noe som antyder et nært forhold. Prins Andrew har nå brutt kontakten med Tengbo etter press fra regjeringen. Det er også økende press på prinsen om å trekke seg fra offentlige julearrangementer. Saken har skapt ny mediestorm rundt den britiske kongefamilien.
4 måneder siden
Den antatte kinesiske spionen, Yang Tengbo, som har vært nær venn med prins Andrew, er nå avslørt. Yang ble nektet innreise til Storbritannia i fjor, anklaget for å drive med «hemmelige og villedende aktiviteter» for Kina. Han har anket avgjørelsen, men forbudet ble opprettholdt. Yang var medgrunnlegger av prins Andrews gründerinitiativ i Kina og har besøkt Buckingham Palace. Prins Andrew hevder at all kontakt ble avbrutt etter avsløringen. Yang avviser anklagene og beskriver seg selv som en uavhengig gründer. Som følge av avsløringen vil prins Andrew ikke delta på kongefamiliens julefeiring.
3 måneder siden
Prins Andrew er anmeldt til politiet av organisasjonen «Republic» for å ha brukt det falske navnet «Andrew Inverness» i flere virksomheter, inkludert «Naples Gold Limited». Anmeldelsen kommer fra Graham Smith, direktør for «Republic», som jobber for å avskaffe monarkiet. Smith kritiserer de kongeliges moral og mener de tror de kan gjøre som de vil. Prins Andrew har tidligere vært involvert i flere skandaler, inkludert kobling til sexforbryteren Jeffrey Epstein og et søksmål fra Virginia Giuffre som anklaget ham for seksuelle overgrep. Han har også trukket seg fra sine kongelige og militære titler.
2 måneder siden
Nye e-poster avslører at prins Andrew fortsatte å kommunisere med Jeffrey Epstein i flere måneder etter at han hevdet å ha kuttet kontakten. Ifølge The Times skrev prinsen til Epstein at de skulle «leke mer» i februar 2011, to måneder etter at han påsto å ha avsluttet all kontakt. E-postene dukket opp i en rettssak i London og viser at kontakten fortsatte frem til minst slutten av februar 2011. Avsløringene har reist nye spørsmål om prinsens troverdighet og hans forbindelser til den overgrepsdømte milliardæren. E-postene viser også at Epstein holdt kontakt med Peter Mandelson frem til minst august 2012.
5 dager siden
Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk som kan true norsk sikkerhet. Nettverkene er knyttet til det kinesiske Enhetsfrontdepartementet og opererer ofte skjult for å samle informasjon og fremme kommunistpartiets interesser. To kinesiske forretningsmenn har vært sentrale i å knytte kinesiske statlige selskaper til aktører i Kirkenes, men det er ikke funnet ulovligheter i deres virksomhet. PST innrømmer at de ikke har full oversikt over kinesiske mellommenn i Norge, som kan fungere som bindeledd for politisk og økonomisk påvirkning. Tidligere PST-leder og advokat Hedvig Moe påpeker at norsk lovverk ikke er tilpasset denne typen trusler, da mye av Kinas etterretning ikke er straffbar etter dagens regler. Regjeringen har igangsatt en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn, samtidig som lokalpolitikere får motstridende råd om kinesiske investeringer og samarbeid.
25 dager siden
Prins Andrew har mistet sine kongelige titler og offentlige oppdrag etter skandalen rundt hans vennskap med Jeffrey Epstein. Virginia Giuffre anklaget prinsen for seksuelle overgrep, noe han benektet i et BBC-intervju i 2019. Intervjuet førte til at han trakk seg fra sine offisielle plikter. Senere saksøkte Giuffre prinsen, noe som resulterte i at han frasa seg sine militære titler og beskytterskap i 2022. Selv om han inngikk et forlik utenfor retten, har skandalen ført til at han har blitt usynliggjort i den kongelige sfæren, ifølge kongehusekspert Caroline Vagle.
4 dager siden
Kvinnen som anklaget prins Andrew og Jeffrey Epstein for overgrep, er død. Virginia Giuffre ble 41 år gammel.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
3 måneder siden
Den nye kinesiske AI-tjenesten DeepSeek sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og hendelser som setter landet i et dårlig lys. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt statlig kontroll og samarbeider med etterretning, noe som gir Kina unike muligheter til å bruke sosiale medier og andre plattformer i sin påvirkningsstrategi. Et eksempel er bruken av TikTok for å påvirke unge mennesker på Taiwan.