Hamas har godtatt et forslag om et overgangsstyre på Gazastripen frem til valg, etter møter med egyptisk etterretning. Samtidig reiser israelske forhandlere til Qatar for å fortsette indirekte samtaler med Hamas om våpenhvile.
Hamas stiller betingelser, inkludert åpning av grenseoverganger for nødhjelp og forhandlinger om en varig løsning. Deler av den israelske regjeringen ønsker å gjenoppta krigen, men trenger godkjenning fra USA.
Hamas signaliserer åpenhet for samtaler med USA, som de anser som en viktig pressfaktor overfor Israel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Israel ønsker å forlenge den første fasen av våpenhvileavtalen i Gaza med 42 dager, ifølge egyptiske sikkerhetskilder. Hamas er uenig og vil gå videre til neste fase som planlagt. Israel har sendt en delegasjon til Kairo for samtaler med Hamas, med Egypt og Qatar som meklere og støtte fra USA. Hamas oppfordrer det internasjonale samfunnet til å presse Israel til å forplikte seg til avtalen og starte andre fase umiddelbart.
1 måned siden
Hamas har akseptert et våpenhvileforslag fra Egypt og Qatar, men understreker at de ikke vil avvæpnes. Forslaget innebærer at Hamas slipper fri fem gisler, inkludert amerikansk-israelske Edan Alexander, i bytte mot fornyet våpenhvile, humanitær hjelp og videre forhandlinger. Midtausten-ekspert Dag Henrik Tuastad påpeker at Hamas er under sterkt press. Det er likevel usikkert om Hamas-lederen i Qatar representerer hele bevegelsen, spesielt de væpnede styrkene i Gaza. Israelske styrker gjenopptok luftangrepene mot Gaza 18. mars, etterfulgt av en bakkeoffensiv.
1 måned siden
En israelsk forhandlingsdelegasjon er i Egypt for å diskutere en potensiell avtale om løslatelse av gisler på Gazastripen. Statsminister Benjamin Netanyahus kontor bekrefter at samtalene foregår indirekte via meklere. Netanyahu har instruert sine forhandlere om å fortsette de indirekte samtalene med Hamas for å opprettholde våpenhvilen.
3 måneder siden
Israel har bekreftet at samtaler med Hamas om våpenhvile og frigivelse av gisler er gjenopptatt i Doha, Qatar. Samtalene er indirekte, med Qatar, Saudi-Arabia og USA som mellommenn. Dette skjer etter at Hamas tidligere bekreftet at indirekte samtaler ville gjenopptas. Benjamin Netanyahu ga klarsignal til at en israelsk delegasjon kunne fortsette samtalene. USA, Egypt og Qatar har i flere måneder forsøkt å forhandle frem en avtale. Krigen på Gazastripen startet etter Hamas-angrepet 7. oktober i fjor, og har ført til over 45 000 drepte og 108 000 sårede. Det antas at under 100 av de opprinnelige 250 gislene fortsatt holdes i Gaza, hvorav rundt 60 er i live.
4 måneder siden
Forhandlingene om våpenhvile i Gaza har fått økt fart på grunn av det kommende presidentbyttet i USA. Partene forsøker å lande en avtale før den nye administrasjonen tiltrer, med USA, Egypt og Qatar som sentrale forhandlere. Det er enighet om at en avtale nærmer seg, men det gjenstår fortsatt uenigheter om flere punkter. Blant annet gjelder dette utveksling av gisler mot palestinske fanger, bevegelsesfrihet i Gaza og Israels militære tilstedeværelse. Det er også uenighet om hvorvidt en våpenhvile skal være permanent eller midlertidig. Partene har imidlertid konkretisert navn på gisler og fanger, og det satses på å få ut eldre, syke kvinner og barn.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en våpenhvileavtale med Hamas på Gazastripen, som omfatter løslatelse av israelske gisler og krigsfanger. Enighet om avtalen ble oppnådd etter at USA og Qatar bekreftet en avtale om våpenhvile og utveksling av gisler og fanger. Statsminister Netanyahu anklaget Hamas for å ha brutt deler av avtalen, noe Hamas avviste. Avstemningen i den israelske regjeringen ble derfor utsatt. Våpenhvilen skal tre i kraft søndag klokken 12.15 lokal tid.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, med ikrafttredelse 19. januar. Avtalen, som er forhandlet frem av flere parter, innebærer en utveksling av gisler og fanger i flere faser. I første fase, som varer i seks uker, vil 33 israelske gisler løslates, og Israel vil trekke tilbake sine soldater fra Gaza. Israel vil løslate palestinske fanger i bytte mot israelske gisler. Våpenhvilen skal følges opp av Egypt, USA og Qatar. Avtalen inneholder også planer for gjenoppbygging av Gaza og gjenåpning av grenseoverganger. Partene skal forhandle igjen etter 16 dager for å planlegge neste fase. Dersom enighet ikke oppnås, kan Israel gjenoppta angrepene.
1 måned siden
Hamas' fungerende leder på Gazastripen, Khalil al-Hayya, har kunngjort at gruppen har akseptert et våpenhvileforslag fremlagt av Egypt og Qatar. Samtidig understreker Hamas at de ikke vil la seg avvæpne. Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved UiO, mener dette indikerer at Hamas er svekket, både militært og på grunn av økende motstand fra sivilbefolkningen i Gaza. Waage tviler på at Israel vil godta våpenhvilen, spesielt med tanke på den nylig innledede bakkeoffensiven og press fra hjemmebane. Tidligere våpenhvileavtaler har brutt sammen, og forhandlingene har vært vanskelige.