Nyhetssaker

Siv Jensen bekymret for verden, men ikke for norsk politikk

Nettavisen logo
Urolig over det hun ser i verden: – Det bekymrer meg ganske mye

Kort oppsummert

  • Siv Jensen deltok i Viaplay-programmet «Kjartan rydder opp – hjemme» og beskriver opplevelsen som gøy.

Tidligere FrP-leder Siv Jensen har deltatt i et matprogram på Viaplay og forteller at hun ikke savner politikken. Hun følger likevel med på den politiske utviklingen og er spent på den nye Støre-regjeringen.

Jensen mener Senterpartiet overdriver sin selvkritikk etter å ha forlatt regjeringen.

Hun uttrykker større bekymring for internasjonale forhold som handelskrig og konflikter, og mener det er viktigere enn interne norske politiske detaljer.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av gårsdagens nyheter

Frp vedtar strengere straffer og tillater surrogati

Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.

Kine Asper Vistnes stiller som LO-lederkandidat

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.

Trump utelukker tredje periode, planlegger massedeportasjoner

Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.

Norges Bank forventes å holde renten uendret

Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.

Houthi-missil traff nær Tel Aviv flyplass

Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.

Organisasjoner kritiserer Oljefondets investeringer i okkuperte områder

50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.

Liknende artikler

Politisk uro, lederstrid og skatteendringer preger nyhetsbildetNettavisen logo

4 måneder siden

Politisk uro, lederstrid og skatteendringer preger nyhetsbildet

Flere politiske saker preger nyhetsbildet. Sylvi Listhaug og Erna Solberg går sammen for å kaste Støre-regjeringen, og Listhaug presenterer sin plan for Norge med fokus på å kutte sløsing. Arbeiderpartiet opplever intern uro rundt Jonas Gahr Støres lederposisjon, mens kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremstår som en populær politiker. Samtidig har Stavanger vedtatt å fjerne eiendomsskatten for private boliger. Andre saker inkluderer kritikk av utenlandskabler, diskusjoner rundt sykelønn, og en konflikt mellom LO og NHO. Statsminister Støre har også hatt en samtale med Donald Trump.

Listhaug: Støre har fått Trump-bonus på målingeneDagbladet logo

2 dager siden

Listhaug: Støre har fått Trump-bonus på målingene

Frp-leder Sylvi Listhaug kommenterer Arbeiderpartiets fremgang på meningsmålingene. Hun mener internasjonalt fokus og Donald Trump har bidratt til dette.

Åslaug Haga: Strømkabler er en velsignelse, vannkraft er "alkoholmisbruk"Nettavisen logo

2 måneder siden

Åslaug Haga: Strømkabler er en velsignelse, vannkraft er "alkoholmisbruk"

Tidligere Sp-leder og nåværende leder av Fornybar Norge, Åslaug Haga, uttaler i en podkast at strømkablene er en velsignelse for Norge. Hun argumenterer for at Norge bør fokusere på å produsere mer grønn energi og utnytte strømmen smartere, og kritiserer bruken av vannkraft til oppvarming som sløsing. Haga distanserer seg fra Senterpartiets nåværende politikk og uttrykker usikkerhet rundt sitt eget medlemskap i partiet.

Tidligere INP-leder Joar Nesse melder seg ut av partietNettavisen logo

3 måneder siden

Tidligere INP-leder Joar Nesse melder seg ut av partiet

Tidligere partileder og medgrunnlegger av Industri- og Næringspartiet (INP), Joar Nesse, har meldt seg ut av partiet. Han begrunner utmeldelsen med at INP har beveget seg bort fra sin opprinnelige visjon og at demokratiet ikke lenger fungerer internt. Nesse har meldt seg inn i Velferd- og innovasjonspartiet og startet et lokallag i Bømlo. INPs partileder, Ann Jorun Hillersøy, avviser Nesses påstander og hevder at partiets politikk er uendret og at INP nå er et demokratisk parti. Nesse var partileder i INP i noen måneder i fjor.

Sp frykter at Ap vil prioritere Oslo fremfor distrikteneNettavisen logo

2 måneder siden

Sp frykter at Ap vil prioritere Oslo fremfor distriktene

Senterpartiet uttrykker bekymring for at Arbeiderpartiet vil prioritere byene, spesielt Oslo, på bekostning av distriktene etter regjeringsskiftet. Geir Pollestad kritiserer den nye strømstøtteordningen som ikke inkluderer gårdsbruk, og ser dette som et tegn på at distriktspolitikken nedprioriteres. Landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen forsikrer at matproduksjon og beredskap fortsatt vil være viktig, og viser til planer om å styrke matproduksjonen i Nord-Norge. Jens Stoltenberg sin tiltredelse som finansminister møtes med skepsis fra Pollestad, som mener det er et tap for landbrukets interesser.

Ingvild Kjerkol trekker seg som fylkesleder i Trøndelag ApTV2 logo

4 måneder siden

Ingvild Kjerkol trekker seg som fylkesleder i Trøndelag Ap

Ingvild Kjerkol (Ap) trekker seg som leder i Trøndelag Arbeiderparti etter fylkesårsmøtet i mars. Hun understreker at beslutningen er personlig og ikke knyttet til den turbulente situasjonen i partiet, selv om hun erkjenner at partiet er i en alvorlig krise. Kjerkol ble vraket som toppkandidat i Nord-Trøndelag i november og ønsker nå et liv med mindre politisk engasjement etter 30 år som folkevalgt. Hun vil likevel bidra til å bygge opp partiet igjen, men uten store forpliktelser. Kjerkol unngår å svare på spørsmål om tillit til partileder Jonas Gahr Støre, men påpeker at partiet må gjøre endringer for å gjenvinne tillit.

Solberg: Svekkelse av regjeringen etter Sps utgangNettavisen logo

3 måneder siden

Solberg: Svekkelse av regjeringen etter Sps utgang

Høyre-leder Erna Solberg mener Norge har fått en svekket regjering etter at Senterpartiet trakk seg. Hun ser ingen mulighet for en borgerlig regjering før valget, gitt det nåværende flertallet på Stortinget. KrF mener regjeringen har vært rotete og ønsker en ny kurs for familiepolitikken, eldreomsorgen og næringslivet. Rødt kritiserer regjeringen for å la EU-direktiver gå foran norske interesser, spesielt innen energipolitikken.

Senterpartiet forlater regjeringen etter strid om strøm og energipolitikkTV2 logo

3 måneder siden

Senterpartiet forlater regjeringen etter strid om strøm og energipolitikk

Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.

Sylvi Listhaug og Frps forvandling: Trump blir et problemNRK logo

20 timer siden

Sylvi Listhaug og Frps forvandling: Trump blir et problem

Artikkelen beskriver en oppfattet forvandling hos Frp-leder Sylvi Listhaug og partiet under hennes ledelse. Den peker på hvordan partiet har endret stil og fokus, men også møtt utfordringer.

Ap-topp kritiserer Sp for EU-motstand: – Gjev ikkje grunnlag for godt samarbeidNRK logo

24 dager siden

Ap-topp kritiserer Sp for EU-motstand: – Gjev ikkje grunnlag for godt samarbeid

Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.

Solberg advarer mot EØS-splid blant rødgrønne: Setter nasjonale interesser i spillNettavisen logo

2 måneder siden

Solberg advarer mot EØS-splid blant rødgrønne: Setter nasjonale interesser i spill

Høyre-leder Erna Solberg kritiserer den rødgrønne regjeringen for uenighet rundt EØS-avtalen, og mener dette skaper et politisk skille. Hun viser til Senterpartiets avgang fra regjeringen grunnet uenighet om EU-direktiver. Solberg påpeker at det blir vanskelig å be EU om hjelp i handelspolitikken hvis Norge ikke overholder sine EØS-forpliktelser. Statsminister Støre har uttalt at han ikke vil innføre alle EU-direktiver, men vil fremskynde implementeringen av nye EU-regler. Solberg advarer mot å la populisme og kortsiktig gevinst styre viktige nasjonale interesser.

Solberg: Demokrati truet, forsvar må styrkesVG logo

4 måneder siden

Solberg: Demokrati truet, forsvar må styrkes

Erna Solberg uttrykker bekymring for demokratiets stilling globalt og understreker at Norge må øke forsvarsbudsjettet betydelig. Hun mener også at Arbeiderpartiets Tonje Brenna mangler nødvendig internasjonal erfaring for å være statsminister. Solberg fremhever viktigheten av en statsminister med bred utenriks- og sikkerhetspolitisk kunnskap. Videre presenterer hun Høyres hovedprioriteringer, som inkluderer bedre helsevesen, styrket privatøkonomi, økt trygghet og skattelette. Hun kommenterer også sin manns avgang fra Norsk Industri og at han vil oppholde seg i statsministerboligen ved behov. Solberg avslutter med å si at hun vil prioritere mer søvn i det kommende året.

Vedum advarer mot kjøttavgift etter Sp-exit fra regjeringenNRK logo

1 måned siden

Vedum advarer mot kjøttavgift etter Sp-exit fra regjeringen

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, uttrykker bekymring for at regjeringen kan innføre kjøttavgift etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum argumenterer mot slike avgifter, og fremhever at de vil ramme lavinntektsgrupper hardest. Han oppfordrer regjeringen til å fokusere på positive virkemidler for å redusere klimagassutslipp fra landbruket. SVs nestleder, Lars Haltbrekken, kritiserer Vedums uttalelser og anklager ham for å spore av klimadebatten gjennom populisme. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Ap) unngår å kommentere spesifikke avgiftsjusteringer, men forsikrer at det generelle skatte- og avgiftsnivået vil forbli uendret.

Tidligere Ap-statsråd frykter «slakt» av private barnehagerNettavisen logo

3 måneder siden

Tidligere Ap-statsråd frykter «slakt» av private barnehager

Tidligere Arbeiderparti-politiker og statsråd, Karita Bekkemellem, uttrykker bekymring for at private barnehager vil bli «slaktet» som følge av ny politikk. Hun mener det er en ideologisk kamp som kan føre til at full barnehagedekning forsvinner. Norlandia-direktør Kristin Voldsnes er enig i at sektoren er under press, og mener det er urimelig å forvente at private eiere skal sponse staten. De peker på at driftsmarginene er dårlige og at økonomien er trang. Et forlik mellom flere partier skal sikre likebehandling av private og kommunale barnehager, men Norlandia frykter at kommunene vil bruke handlingsrommet til å skjevfordele støtten. De er bekymret for at de ikke lenger vil ha råd til å drifte med dagens bemanningsnormer og økt kommunal styring.

Stenseng går av som Ap-sekretærNettavisen logo

4 måneder siden

Stenseng går av som Ap-sekretær

Kjersti Stenseng går av som partisekretær i Arbeiderpartiet, noe som sees som en mulighet for fornyelse før valget. Partiet sliter på meningsmålingene, og det har vært interne diskusjoner om å bytte ut Jonas Gahr Støre som partileder og statsminister. Flere profilerte kvinnelige politikere har tapt nominasjonskamper, noe som har skapt intern uro. Stensengs avgang antas å lette presset på Støre, og det er usikkert hvem som blir ny partisekretær. Det er lite sannsynlig at Støre blir byttet ut før valget.

Siv Jensen bekymret for verden, men ikke for norsk politikk