Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil.
Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater.
Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.
4 måneder siden
Etter over 50 år med Assad-regimet har den islamistiske opprørsalliansen HTS tatt makten i Syria, noe som markerer et betydelig politisk skifte. Offentlige tjenester som sentralbanken og andre institusjoner gjenopptar nå driften, og kvinner har fått større frihet i klesvalg. Samtidig er det innført amnesti for soldater, og grenser kan gjenåpnes for flyktninger. Eksperter som Dag Henrik Tuastad advarer mot risikoen for statskollaps og trekker paralleller til Irak etter 2003. HTS er fortsatt terrorstemplet av flere land, og det internasjonale samfunnet oppfordres til å støtte en stabil overgang for å unngå at grupper som IS får nytt fotfeste.
1 måned siden
Etter at islamistiske opprørere tok makten i Syria, er stemningen preget av både seiersrus og frykt. Mange syrere frykter at den nye regjeringen vil innskrenke personlige friheter, spesielt knyttet til vestlig livsstil og klesdrakt. Hevndrap på sivile har forsterket frykten for en voldsspiral. Samtidig er det også optimisme, spesielt blant de som har flyktet og nå vender tilbake, som mener det viktigste er at det gamle regimet er borte og at våpnene legges ned. Den nye regjeringen har forsikret at folk skal kunne leve som før, men islamsk rettspraksis skal være hovedkilden til lovgiving.
1 måned siden
FN melder at over 300.000 flyktninger har vendt tilbake til Syria etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS i desember. Regimets fall har gitt håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen, som har kostet en halv million mennesker livet og drevet millioner på flukt.
4 måneder siden
Etter at HTS, en islamistisk gruppe tidligere knyttet til al-Qaida, tok makten i Damaskus, har FNs spesialutsending Geir O. Pedersen uttrykt positiv overraskelse over deres løfter om inkludering av alle folkegrupper. HTS, som tidligere var kjent som Nusrafronten, har lovet å være en regjering for alle, inkludert minoriteter som alawitter, kristne og shiaer. Pedersen mener at hvis HTS implementerer disse løftene i praksis, kan det være grunnlag for å fjerne dem fra FNs terrorliste. Gruppen hevder å ha brutt med al-Qaida og sier at Vesten ikke har noe å frykte. Avgjørelsen om å fjerne dem fra terrorlisten avhenger av deres handlinger fremover.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir oppfordrer syriske flyktninger til å vende hjem og delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at Syria nå er et fritt land og lover respekt for rettigheter til alle religiøse samfunn. Han mener flyktninger kan spille en viktig rolle med erfaringene de har fått i utlandet. Over 14 millioner syrere har flyktet siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani hevder at det nye regimet vil bringe stabilitet og utvikling, og avviser frykt for en ny krig.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
4 måneder siden
Tusenvis av syrere samlet seg fredag ved Umayyade-moskeen i Damaskus for å delta i fredagsbønnen, inkludert flere av landets nye ledere. Både lederen for islamistiske Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og landets nyutnevnte midlertidige statsminister deltok. Mens noen bar uavhengighetsflagget, ropte andre slagord om syrisk samhold. Syrias nye makthavere oppfordret samme dag folk over hele landet til å feire. Lederen for HTS, Ahmed al-Sharaa, gratulerte det syriske folket med revolusjonens seier. Folk uttrykte glede over friheten fra det tidligere regimet. Liknende scener utspilte seg andre steder i landet.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.