Artikkelen reflekterer over bussjåførens ansvar og sårbarhet, spesielt etter en nylig bussulykke. Den understreker at bussjåfører har et stort ansvar for passasjerenes sikkerhet, og at små feil kan få store konsekvenser.
Det stilles spørsmål ved hvor raskt skyld plasseres hos sjåføren, og det påpekes at tilfeldigheter og marginer kan spille en stor rolle i utfallet av en hendelse. Forfatteren argumenterer for at alvorlighetsgraden av en feil ikke alltid reflekterer feilens størrelse, og uttrykker medfølelse med bussjåføren, og oppfordrer til å tenke over egen feilbarlighet før man dømmer andre.
Artikkelen trekker også frem tidligere bussulykker i området for å illustrere hvor små marginene kan være.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
En alvorlig russulykke har skjedd i Larvik. Politiet advarer nå russen mot risikoen ved russetiden.
3 måneder siden
To bussulykker på E10, der begge bussene havnet i vannet, har ført til diskusjon om likebehandling av yrkessjåfører. I den ene ulykken omkom tre personer, mens i den andre ble flere skadet. En bussjåfør mistet førerkortet, mens den andre ikke gjorde det. En bussjåfør hevder at det oppleves tilfeldig hvem som mister førerkortet, og at yrkessjåfører straffes umiddelbart ved førerkortbeslag. Fagforeningen YTF anbefaler sine medlemmer å ikke samtykke til førerkortbeslag, da de mener politiet ikke skal beslaglegge førerkort rutinemessig. Politiet på sin side mener sakene er forskjellige, og at det gjøres en konkret vurdering i hver enkelt sak.
15 timer siden
En stor andel av vogntogene som kontrolleres ved grensen har feil eller mangler. Dette skaper bekymring for trafikksikkerheten på norske veier.
20 dager siden
Artikkelen tar for seg irritasjonen over medpassasjerer som fører høylytte telefonsamtaler i kollektivtransport. Forfatteren beskriver hvordan hun ufrivillig blir kjent med detaljer fra fremmedes privatliv på bussen, og påpeker at mange busselskaper oppfordrer folk til å dempe seg. Mangelen på hensyn og utlevering av personlig informasjon i full offentlighet er et gjennomgående tema, og forfatteren stiller spørsmål ved hvorfor folk ikke bruker hodet og viser mer folkeskikk.
3 måneder siden
Artikkelen understreker det felles ansvaret Statens vegvesen og sjåfører har for trafikksikkerhet om vinteren. Vegvesenet sørger for brøyting, strøing og salting av riks- og europaveier, mens sjåfører må kjøre etter forholdene. Entreprenørene tar løpende beslutninger om vintervedlikehold basert på værprognoser og erfaring, og Vegvesenet følger opp at kontraktene overholdes. Veisalt er et av flere tiltak, og bruken begrenses på grunn av miljøhensyn. Vinterdriften er dimensjonert for normalsituasjoner, ikke ekstreme værhendelser. Brøytesjåførene gjør en viktig jobb under krevende forhold, og fortjener respekt. Artikkelen oppfordrer til forsiktighet og hensyn i trafikken.
7 dager siden
Artikkelen gir et personlig innblikk i en syklist sitt møte med trafikken i byen, med fokus på utfordringer knyttet til bilister, andre syklister, sparkesyklister og fotgjengere. Forfatteren uttrykker frustrasjon over manglende hensyn, særlig fra sparkesyklister som ofte bryter trafikkregler. Han påpeker maktubalansen mellom bilister og syklister og oppfordrer bilister til å vise mer omtanke. Sykkelfeltene er flyttet opp på fortauet, noe som øker tryggheten for syklister, men reduserer den for gående. Vinterforhold og snørydding skaper ytterligere utfordringer for syklistene. Forfatteren reflekterer også over egne reaksjoner i trafikken og kritiserer passivitet som kan føre til ulykker. Fotgjengere omtales som uforutsigbare, men forfatteren tar ansvar for å unngå kollisjoner. Avslutningsvis kommenteres holdninger i trafikken, hvor alle tror de vet best, uavhengig av alder og erfaring.
4 måneder siden
Bussjåføren som var involvert i dødsulykken i Hadsel andre juledag, mistet førerkortet i ni måneder etter en kollisjon i 2022. Den gang kolliderte han med en personbil da han kjørte bobil på E6, og politiet mente han var for lite varsom. Sjåførens forsvarer hevder at hendelsen i 2022 ikke er relevant for bussulykken. Sjåføren erkjenner ikke straffskyld for ulykken i Hadsel, og forsvareren sier det var ekstrem vind den aktuelle dagen. Politiet har siktet sjåføren fordi de mener han ikke har vært tilstrekkelig aktsom. Tre personer omkom og elleve ble skadet i bussulykken.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
3 måneder siden
Kriseteamet i Vågan kommune kritiserer Boreal sterkt for manglende ledelse og krisehåndtering etter en bussulykke med tre omkomne. De mener Boreal ikke har gitt tilstrekkelig støtte til de rammede og sjåføren, og at de har hatt manglende dialog med kriseteamet. Kriseteamet stiller også spørsmål ved Boreals beredskapsplan for alvorlige hendelser. Boreal beklager manglende koordinering, men hevder de har fulgt opp sjåføren og andre berørte. De sier også at de vil evaluere oppfølgingen av ulykken og gjennomgå sine rutiner. Boreal bekrefter at de har beredskapsplaner for ulykker og alvorlige hendelser.
4 måneder siden
Flere passasjerer på bussen som kjørte av veien i Nordland, uttrykte bekymring for bussens hastighet før ulykken. Busselskapet Boreal ønsker ikke å kommentere påstandene om for høy fart. Sjåføren er siktet i saken, men politiet mistenker ikke ruspåvirkning. Vitner har beskrevet vanskelige kjøreforhold med sludd, vind og glatte veier. Politiet har mottatt tips om bussens fart og atferd, og etterforsker saken. En av de første på stedet mener vinden kan ha bidratt til ulykken.