I sin fjerde nyttårstale rettet statsminister Jonas Gahr Støre seg spesielt mot ungdom. Han understreket at deres fremtidstro er hans viktigste anliggende, både som statsminister, far og bestefar.
Støre uttrykte bekymring for hvordan ukritisk bruk av skjerm kan påvirke unges selvbilde, og oppfordret dem til å ikke la apper styre hverdagen eller føle behov for å redigere sitt utseende.
Han avsluttet med et klart budskap om at ungdom er gode nok akkurat som de er.
3 måneder siden
I sin nyttårstale fokuserte statsminister Jonas Gahr Støre på situasjonen for unge i Norge. Han lanserte et «ungdomsløft» for å hjelpe de over 100 000 unge som verken studerer eller jobber, og understreket viktigheten av arbeid for selvtillit og håp. Støre erkjente at mange unge opplever press og vanskeligheter knyttet til skole, sosiale medier og arbeidsliv. Han tok til orde for mer fysisk aktivitet og tradisjonelle læremidler i skolen, samt fjerning av mobiltelefoner fra klasserommene. Støre gjentok også at regjeringen ønsker å øke aldersgrensen for sosiale medier. Støre anerkjente at dagens unge lever i en konfliktfylt tid preget av krig og usikkerhet, og lovet å jobbe for fred og trygghet.
3 måneder siden
I sin nyttårstale uttrykte statsminister Jonas Gahr Støre bekymring for 100.000 unge under 30 år som verken er i arbeid eller utdanning, spesielt unge gutter. Han mener overdreven skjermbruk, press på utseende og skoleprestasjoner kan føre til ensomhet og utenforskap. Støre oppfordret unge til å stole på seg selv og understreket at alle har rett til å lykkes. Han tok til orde for tydeligere rammer i skolen, med læreren som sjef i klasserommet. Regjeringen inviterte arbeidsgivere til et ungdomsløft for å få flere unge i arbeid eller utdanning. Støre gjentok også at økonomien har nådd et vendepunkt og at folk vil få bedre råd.
3 måneder siden
I sin nyttårstale for 2025 fokuserte statsminister Jonas Gahr Støre på muligheter for alle i Norge, og lanserte et ungdomsløft for å hjelpe over 100 000 unge som verken er i arbeid eller utdanning. Han fremhevet også innføringen av mobilfrie skoler og økt aldersgrense for sosiale medier, samt planer om å flytte russetiden til etter eksamen. Støre påpekte at lønningene steg mer enn prisene i fjor, og at Norges Bank forventer rentekutt. Han tok også opp situasjonen i Ukraina og Midtøsten, og understreket viktigheten av fred og trygghet. Avslutningsvis takket han kongefamilien, nordmenn i utlandet og de som jobbet i julen.
3 måneder siden
I sin nyttårstale tok kong Harald opp kongefamiliens utfordringer og understreket viktigheten av åpenhet og hjelp. Han snakket om å lære av feil og reise seg igjen, noe som tolkes som et mulig budskap til barnebarnet Marius. Kongen gikk deretter over til nasjonale anliggender, og oppfordret til økt beredskap og dialog. Han avsluttet med et ønske om et roligere år for kongefamilien og landet, og understreket familiens betydning for Norge.
1 måned siden
I en kronikk skriver en influenser om hvordan utseendepress påvirker unge, spesielt gutter. Hun deler sine egne erfaringer med kroppspress og spiseforstyrrelser, og oppfordrer unge til å fokusere på indre verdier fremfor et uoppnåelig skjønnhetsideal. Hun påpeker at sosiale medier bidrar til økt press og at det er viktig å huske at de som er glad i deg bryr seg om hvem du er på innsiden. Avslutningsvis oppfordrer hun de som sliter til å søke hjelp.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre har bedt Helsedirektoratet om å utarbeide konkrete råd om barns mobilbruk, etter bekymring fra lege og skuespiller Anders Danielsen Lie. Vestre deler bekymringen for overdreven skjermbruk og mener at barn har fått for lett tilgang til mobil uten at konsekvensene er kjent. De nye rådene skal være klare før sommeren og inkludere anbefalinger om alder, skjermtid og innhold. Vestre støtter føre-var-prinsippet og mener det er viktig å gi råd selv om forskningen ikke er fullstendig. Det foreslås blant annet en aldersgrense på 15 år for sosiale medier og en tidsbegrensning for skjermbruk på kveldstid. Flere politikere og forfattere har også engasjert seg i debatten og etterlyser handling fra myndighetene.
4 måneder siden
Espen Nakstad, tidligere assisterende direktør i Helsedirektoratet, uttrykker bekymring for unges økende skjermbruk i en podkast med Erik Follestad. Han mener dagens unge mangler evnen til å kjede seg, noe han ser som en negativ utvikling. Nakstad understreker viktigheten av menneskelig interaksjon for barns utvikling og mener at læring gjennom relasjoner ikke kan sammenlignes med skjermtid. Han støtter begrenset skjermbruk for barn og oppfordrer foreldre til å engasjere barna i aktiviteter. Nakstad deler også en personlig erfaring der han tok med datteren på dekkskift, og mener det var mer givende enn skjermbruk.
3 måneder siden
I sin nyttårstale oppsummerte kong Harald et krevende 2024 for kongefamilien, preget av sykdom, bryllup og en straffesak. Han understreket viktigheten av å snakke sammen, selv med de man er uenig med, for å skape forståelse. Kongen reflekterte over livets vanskeligheter og oppfordret til å lære av feil. Han viste støtte til kronprinsesse Mette-Marit og indirekte til barnebarnet Marius. Kongen avsluttet med å snakke om viktigheten av beredskap og fredsarbeid i en urolig verden, og minnet om Norges historie og viktigheten av å stå sammen.
6 dager siden
Treningsinfluenser Kasper Kvello advarer om at «bulk & cut»-trenden sprer seg blant barn og unge, og at mange er mer syke enn folk tror. Han får mange spørsmål fra unge, særlig gutter på 12-13 år, om hvordan de kan miste fett og bygge muskler. Kvello understreker at trening er sunt, men at det blir problematisk når det utvikler seg til en spiseforstyrrelse som går utover andre deler av livet. Han peker på tegn som isolasjon, ekstrem kontroll over kosthold og trening. Stortingsrepresentant Mani Hussaini uttrykker bekymring for at mange unge eksperimenterer med kroppen uten tilsyn, noe som kan være farlig. Kvello mener dagens ungdom opplever et sterkere kroppspress, forsterket av sosiale medier, sammenlignet med tidligere generasjoner.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at norske foreldre trenger tydelige nasjonale råd om barn og skjermbruk, inspirert av Sveriges tiltak. Det påpekes at dagens vage anbefalinger fra norske myndigheter ikke er tilstrekkelige, og at overdreven skjermbruk fører til stillesitting, søvnmangel, dårligere psykisk helse og lavere skolemotivasjon. Det etterlyses en normendring der grenser for skjermbruk er standarden, og det foreslås konkrete råd som å vente med smarttelefon til ungdomsskolen og sosiale medier til videregående. Artikkelen understreker behovet for at myndighetene tar et tydelig standpunkt og formidler rådene aktivt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!