En rektor i Oslo mottok en alvorlig trussel via meldingstjenesten Telegram, som førte til politiets inngripen og iverksettelse av sikkerhetstiltak. Trusselen, som inneholdt rektors hjemmeadresse, skapte stor bekymring for rektor og familie.
Politiet etterforsket saken og siktet en 17 år gammel elev ved skolen for truslene, men eleven nekter straffskyld. Skolen har iverksatt flere sikkerhetstiltak, inkludert bortvisninger av elever.
Hendelsen kommer i kjølvannet av en økning i vold og trusler mot ansatte i Osloskolen, noe som bekymrer Utdanningsetaten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En 17 år gammel gutt er siktet for å ha fremsatt trusler mot en rektor ved en skole i Oslo via meldingstjenesten Telegram. Trusselen førte til at politiet og skolen iverksatte omfattende sikkerhetstiltak, inkludert økt beskyttelse rundt rektoren og skolen. Rektoren, som uttaler seg anonymt, forteller at han opplevde situasjonen som belastende, spesielt da hans hjemmeadresse ble nevnt i trusselen. Han fortsatte likevel i jobben som vanlig. Den siktede 17-åringen nekter straffskyld og har forklart seg for politiet. Siktelsen er basert på straffelovens paragraf 265, som omhandler trusler mot særlig utsatte yrkesgrupper.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i skolevold, der rektorer og lærere opplever trusler og vold. En rektor i Oslo lever med sikkerhetstiltak etter trusler på nett, og en annen ble slått ned. Skolevolden er ikke bare et Oslo-fenomen, men også et problem i andre deler av landet. Selv om den generelle kriminaliteten har gått ned, har ungdomskriminaliteten økt, spesielt grov vold. Artikkelen peker på at voksne må ta kontroll, skolen må samarbeide med andre instanser, og foreldre må ta ansvar for barneoppdragelsen. Det er behov for bedre opplæring for skoleansatte og tydeligere bortvisningsregler.
1 måned siden
Kirkenes ungdomsskole har innført strengere skoleregler etter at en trussel om skoleskyting ble tagget på skolens eiendom. Truselen, som spesifiserte en dato, har ført til at skolen har iverksatt tiltak som innebærer at ingen elever får forlate undervisningen alene, og at toalettbesøk skal følges opp. Skolen har informert elevene om situasjonen og hvordan skolen og politiet håndterer saken. Politiet mener at truslene kan være en del av en TikTok-trend, og vurderer situasjonen som ikke reell. Elever som ikke overholder de nye tiltakene, vil bli sendt hjem og foresatte vil bli kontaktet.
1 måned siden
Ansatte ved Tåsen skole har meldt om flere alvorlige hendelser, inkludert drapstrusler og vold, noe som har ført til 24 avviksmeldinger i 2024. Rektor Hilde Røssum Strandenæs understreker at skolen tar meldingene på alvor og at mange av hendelsene omhandler barn som trenger ekstra støtte. Et nytt meldesystem er implementert for å sikre at alle ansatte rapporterer hendelser, uavhengig av deres toleranse for vold. Oppfølging tilbys individuelt til ansatte basert på deres reaksjoner og behov.
1 måned siden
Flere skoler på Østlandet og i Nord-Norge har mottatt trusler om skoleskyting, ofte funnet på toaletter. Politiet mistenker at dette er en trend spredt via sosiale medier, muligens inspirert av TikTok, og vurderer ikke truslene som reelle. Likevel har flere skoler økt politiets tilstedeværelse for å berolige elever og foreldre. Rektorer understreker at slike trusler skaper utrygghet og tas alvorlig, selv om politiet mener det er trygt å gå på skolen.
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.
1 måned siden
Det har vært en kraftig økning i antall bortviste elever ved videregående skoler i Oslo. Utdanningsetaten rapporterer om elleve bortvisninger dette skoleåret, en betydelig økning fra tidligere år. Bortvisningene skyldes alvorlige hendelser som vold, trusler mot ansatte og narkotikasalg på skolen. Utdanningsetaten opplyser at de har en større bevissthet rundt bruken av bortvisning som virkemiddel. Ombudet for barnehager, skoler og lærlinger i Oslo uttrykker bekymring for utviklingen, og påpeker at bortvisning sjelden er til elevens beste og kan være problematisk i forhold til barnekonvensjonen.
3 måneder siden
En 17 år gammel gutt fra Hedmarken er varetektsfengslet i en uke, mistenkt for grov kroppskrenkelse og trusler mot en mindreårig jente. Politiet mottok melding om en alvorlig hendelse og valgte å fengsle gutten på grunn av fare for bevisforspillelse og hans tidligere voldshistorikk. Gutten har ikke erkjent straffskyld for volden, men innrømmer å ha fremsatt drapstrusler. Handlingene skal ha pågått over et halvt år. Retten mener det er en reell fare for at han vil påvirke vitner eller fjerne elektroniske spor. Varetektsfengsling av mindreårige er uvanlig, og sist gang i Innlandet var i 2018. Forsvareren er kritisk til fengslingen, men anker ikke.
2 måneder siden
Oslopolitiet er bekymret for en økning i vold og trusler blant unge, samt aktiviteten i kriminelle nettverk, selv om det totale antallet anmeldelser er stabilt. Politiet har iverksatt tiltak i samarbeid med kommunene, men ser med bekymring på at ungdommer ikke varsler voksne eller politiet om kriminelle forhold. Flere drapsforsøk kan knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer. Politiet har spesialisert seg på å inndra straffbart utbytte fra kriminelle nettverk, men opplever samtidig økt press på ressursene, noe som kan påvirke innbyggernes tillit til politiet.
2 måneder siden
Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi. Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene. Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.