Donald Trump oppfordret til umiddelbare globale rentekutt under World Economic Forum, spesielt i USA. Norges Bank understreker at de primært forholder seg til norsk økonomi, men påvirkes av andre lands sentralbanker.
De planlegger et rentekutt i mars, men usikkerhet rundt USAs økonomiske politikk skaper usikkerhet. Økte tollsatser kan dempe global vekst, men konsekvensene for Norge er usikre.
Sjeføkonom Kjersti Haugland påpeker at Trump ikke kan bestemme renten alene, da USAs sentralbank er uavhengig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
21 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.
2 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
25 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
1 måned siden
USAs president Donald Trump oppfordrer landets sentralbank til å kutte styringsrentene for å dempe effekten av tollen han innfører på importvarer fra 2. april. Uttalelsen kommer etter at sentralbanken onsdag valgte å holde rentenivået uendret, begrunnet med økt usikkerhet rundt de økonomiske fremtidsutsiktene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge. Selv om de fleste eksperter forventer et rentekutt i mars, er det uenighet om hvor mange kutt det vil bli totalt i år. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump, bidrar til denne uenigheten. Flere økonomer mener at vi må venne oss til en høyere normalrente fremover, da perioden med svært lave renter er over. Til tross for en svak krone mot dollaren, har den styrket seg noe mot euro og svenske kroner, noe som bidrar til å holde renteforventningene oppe.
4 måneder siden
Norges Bank planlegger rentekutt i 2025, men usikkerhet knyttet til Donald Trumps politikk kan påvirke disse planene. Sentralbanken ser for seg tre rentekutt, med det første i mars, men økte tollsatser og en svak krone kan forsinke prosessen. Trumps politikk kan føre til høyere renter i USA, som igjen kan svekke den norske kronen. Norges Bank følger nøye med på utviklingen og venter på effekten av Trumps første måneder som president før de tar endelige beslutninger om rentesettingen.