Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode.
Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder.
Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at influensasesongen er i gang, med en kraftig økning i påviste tilfeller den siste uken. Både influensa A- og B-virus er i omløp, i tillegg til andre luftveisinfeksjoner som mykoplasma, RS-virus og koronavirus. I Molde har man innført munnbindpåbud på legevakten på grunn av mye smitte. FHI forventer at mange vil bli syke fremover, men det er fortsatt usikkert hvor stort utbruddet vil bli. De minner om at det ikke er for sent å vaksinere seg, spesielt for de i risikogruppene. Kommuneoverlegen i Molde oppfordrer folk med luftveissymptomer til å bruke munnbind på offentlige steder.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
2 måneder siden
Influensasesongen er i full gang med økende smitte. Haukeland sykehus har 40 innlagte influensapasienter, hovedsakelig eldre med kroniske sykdommer, men også noen unge voksne. Andelen positive influensaprøver har økt, spesielt influensa A. Seksjonsoverlege Trond Bruun bekrefter stor pågang og mener den kraftigere sesongen kan skyldes redusert immunitet etter pandemien. Han anbefaler vaksinasjon, spesielt for risikogrupper, da influensasesongen vil vare i flere uker. Samtidig meldes det om en nedgang i mykoplasma-tilfeller.
4 måneder siden
Luftveisinfeksjoner har gjort et comeback etter pandemien, med en markant økning i mykoplasma- og kikhostetilfeller. Mykoplasma har økt kraftig, fra 1200 til nesten 35 000 tilfeller, mens kikhoste også har økt. Dette skyldes delvis manglende immunitet opparbeidet under pandemien, men også naturlige utbrudd av disse bakteriene. Covid-19-smitten er litt lavere enn i fjor høst. FHI forventer ikke en stor sykdomstopp i julen, men understreker at helsevesenet bør være forberedt på økt smitte og oppfordrer risikogrupper til å ta influensavaksine.
3 måneder siden
Antall innleggelser med luftveisinfeksjoner øker, spesielt influensa, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). FHI forventer at influensaspredningen vil fortsette å øke frem mot februar. Haukeland sykehus har sett en økning i influensainnleggelser de siste ukene, mens Oslo universitetssykehus forventer en økning i både influensa og RS-virus. Mykoplasma har også ført til innleggelser ved Oslo universitetssykehus. Sykehusene er forberedt på økningen og har beredskapsplaner, men frykter ikke et samtidig utbrudd av flere virus. Det er en økning i influensa og humant metapneumonvirus, mens rhinovirus og mykoplasma er på vei ned.
2 måneder siden
Legevaktene i Oslo, Bergen og Tromsø opplever økt pågang på grunn av influensa og andre luftveisinfeksjoner. Mange pasienter kontakter legevakten for tilstander som fastlegen kunne behandlet. Legevaktene understreker at de er for akutte tilfeller når fastlegen ikke er tilgjengelig, og oppfordrer folk til å ringe før de møter opp. Influensasyke rådes til å bruke reseptfrie medisiner for å lindre symptomer, men bør kontakte lege ved vedvarende tungpust eller høy feber. Folkehelseinstituttet melder om økende influensasmitte, hovedsakelig type A.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
4 måneder siden
Smittetallene for covid, kikhoste og mykoplasma har økt med 232 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Overlege Trine Hessevik Paulsen forklarer økningen med immunitetsgjeld, som skyldes at strenge pandemitiltak reduserte eksponeringen for luftveisinfeksjoner og dermed svekket immuniteten i befolkningen. Fra september til november 2024 ble det registrert over 50.000 tilfeller av disse sykdommene. Samtidig har influensasesongen hatt lav smitte hittil, og FHI forventer at influensatoppen kommer senere enn vanlig. Vaksineleder Kjersti Margrethe Rydland tror nordmenn kan unngå de verste influensatoppene i jula.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det ikke forventes noen smittetopp for influensa, korona eller RS-virus i jula. Legebesøk for luftveisinfeksjoner er på et normalt nivå for årstiden, og mykoplasma og rhinovirus dominerer. Det er fortsatt lite influensa og RS-virusinfeksjoner. FHI understreker viktigheten av å vaksinere eldre og risikogrupper. Forekomsten av mykoplasma og kikhoste er synkende. Andelen positive koronatester har vært stabil, og det er registrert ni koronarelaterte dødsfall i uke 49. Det er registrert 1,23 millioner influensavaksinerte, hvorav 660.000 er over 65 år.