CIVICUS, en global allianse for sivilsamfunnsgrupper, har plassert USA på sin overvåkningsliste for menneskerettigheter. De begrunner dette med Donald Trumps «angrep på demokratiske normer», kutt i utenlandsk bistand og tiltak mot mangfold og inkludering.
Organisasjonen mener Trump-administrasjonen undergraver kontrollmekanismer og skaper en atmosfære som demper demokratisk dissens. USA er klassifisert som «innsnevret» siden 2021, men det er nytt at landet nå er på overvåkningslisten.
Det hvite hus avviser kritikken og omtaler den som «tull» gjennom visepressesekretær Anna Kelly.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har trukket tilbake sikkerhetsklareringen til en rekke politiske motstandere, inkludert tidligere president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Republikaneren Adam Kinzinger, som også er på listen, avfeier handlingen som et «smålig» forsøk på å straffe kritikere, og påpeker at han ikke engang har sikkerhetsklarering. Flere andre berørte har også latterliggjort Trumps grep og mener det er et forsøk på å kneble politiske motstandere. Trump begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger er i landets interesse at disse personene har tilgang til gradert informasjon. Det er tradisjon i USA for at tidligere presidenter beholder sikkerhetsklarering, men Biden trakk Trumps klarering i 2021 på grunn av bekymring for hans oppførsel.
2 måneder siden
Donald Trump har sparket flere FBI-ansatte som tidligere har etterforsket ham, og krever en liste over alle som har jobbet med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Dette har ført til sterke reaksjoner fra eksperter, som mener Trump forsøker å undergrave rettsstaten og demokratiet. Trump har også fjernet sikkerhetsklareringer fra kritikere, forbudt mangfoldstiltak og innført et forbud mot pronomen i e-postsignaturer for føderalt ansatte. Eksperter sammenligner utviklingen i USA med land som Polen og Ungarn, og frykter at FBI kan bli et våpen mot politiske motstandere. De mener at Trumps handlinger er et illevarslende tegn for demokratiet.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har permittert tusenvis av ansatte i USAID og kuttet i bistandsbudsjettet, noe som rammer nødhjelpsorganisasjoner hardt. Begrunnelsen er at for mye penger forsvinner i administrative ledd, og at bistanden ikke samsvarer med amerikanske interesser. Musk har omtalt direktoratet som en kriminell organisasjon. Fagforeninger har saksøkt Trump, og det har vært demonstrasjoner mot nedleggelsen. Caritas melder om store kutt i helsebudsjetter og at livsviktig nødhjelp stenges ned. Trump-administrasjonen forsvarer avgjørelsen og hevder at enkelte programmer får unntak.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
3 måneder siden
USA-ekspert Svein Melby mener at USA slik vi kjenner det kan være borte for alltid når Donald Trump overtar som president. Melby deler en kronikk som hevder at Trumps valg har svekket demokratiet globalt og at USA minner mer om en bananrepublikk. Han mener at den amerikanske elitens manglende forståelse for store gruppers frustrasjon har skapt mistillit til demokratiet. Melby tror at USA vil endre sin utenrikspolitikk og prioritere maktpolitikk fremfor ideer og internasjonalt samarbeid. Han mener også at USA slutter å være en idéstat basert på liberale verdier som demokrati og frihet.
12 dager siden
Artikkelen hevder at Donald Trump, i likhet med Judas i bibelfortellingen, svikter demokratiet innenfra. Den lister opp tolv handlinger som angivelig undergraver demokratiske prinsipper, inkludert angrep på pressefriheten, spredning av løgner om valgresultatet, oppildning til storming av Kongressen, benådning av de dømte, planer om å styrke presidentmakten gjennom Project 2025, trusler mot dommere, politisering av statsapparatet, opprettelse av et organ for å etterforske valgkriminalitet, start av handelskrig, trusler mot allierte, misbruk av presidentmakten og angrep på akademisk frihet. Artikkelen oppfordrer leserne til å engasjere seg aktivt i å forsvare demokratiet.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.