Artikkelen diskuterer de vanskelige valgene Ukraina står overfor dersom USA trekker tilbake sin støtte. En mulig amerikansk tilbaketrekning kan tvinge Ukraina til å akseptere et dårligere fredsforslag.
Artikkelen analyserer den vanskelige situasjonen for Ukraina dersom USAs president Donald Trump velger å trekke tilbake amerikansk støtte. Trump har uttrykt utålmodighet og antydet at en beslutning om å gi opp Ukraina-diplomatiet kan komme snart.
Hans fredsforslag innebærer at Ukraina gir fra seg Krim og aksepterer russisk kontroll over deler av fire fylker, samt et nei til Nato-medlemskap. Ukrainas president Zelenskyj avviser å gi fra seg Krim.
Russland, ledet av Vladimir Putin, krever lettelser i sanksjoner og adgang til SWIFT-systemet som betingelse for våpenhvile. Artikkelen peker på at et splittet Europa alene trolig ikke er sterkt nok til å stanse Russland uten amerikansk støtte, og at Zelenskyj står overfor et dilemma mellom å akseptere et dårlig forslag eller fortsette krigen uten USA.
Donald Trump
Vladimir Putin
Marco Rubio
Zelenskyj
Sergej Lavrov
NBC
Nato
SWIFT
Kreml
EU
Ukraina
Europa
USA
Roma
Krim
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Vladimir Putins strategi i Ukraina-krigen, der han trenerer en våpenhvile til tross for press fra Donald Trump. Putin ønsker å vinne tid for å sikre kontroll over den russiske Kursk-regionen og stiller betingelser for en våpenhvile, samtidig som Russland intensiverer kampene. Trump ønsker rask fred for å bedre forholdet mellom USA og Russland, noe som potensielt skader Ukraina og USAs allierte i Europa. Artikkelen belyser også hvordan USA ikke lenger omtaler Russland som den aggressive parten, selv om det er en angrepskrig.
3 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
1 dag siden
USAs president Donald Trump uttrykker skuffelse over russiske angrep i Ukraina. Han oppfordrer Russland til å stanse angrepene og signere en avtale.
4 dager siden
Donald Trump uttaler at det vil bli vanskelig for Ukraina å få tilbake Krim-halvøya i en eventuell fredsavtale med Russland. Han viser til at Russland har kontroll over Krim siden den folkerettsstridige annekteringen i 2014, og påpeker at han ikke var president da dette skjedde. Trump mener det er lettere å forhandle med Russland enn med Ukraina, og kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å avvise amerikanske betingelser som inkluderer å gi opp deler av territoriet. USAs visepresident JD Vance har foreslått en løsning der de territorielle linjene fryses nær dagens situasjon. Zelenskyj har imidlertid konsekvent nektet å gi opp Krim, og omtaler det som grunnlovsstridig. Samtidig fortsetter russiske angrep mot Ukraina, med flere drepte og skadde i Kyiv nylig. Hvite hus uttrykker at presidentens tålmodighet begynner å ta slutt.
10 dager siden
President Trump antyder at USA kan trekke seg fra forsøket på å løse Ukraina-konflikten hvis partene ikke samarbeider. Han avviser å bli lurt av Russland, men understreker at USA ikke vil fortsette fredsforhandlingene i uker eller måneder. USAs forslag innebærer at Ukraina må oppgi NATO-medlemskap og akseptere at Russland beholder de okkuperte områdene, mens sanksjonene mot Russland mykes opp. Europeiske kilder understreker at en avtale krever at Russland stanser kampene og at Ukraina får sikkerhetsgarantier. Russland melder om fremgang, men vanskelig kontakt med USA.
5 dager siden
USAs president Donald Trump uttalte at han tror det foreligger en avtale med Russland om krigen i Ukraina, men at det fortsatt må inngås en avtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump uttrykte at det har vært vanskeligere enn forventet å samarbeide med Zelenskyj, og oppfordret ham til å få på plass en avtale. Kremls talsmann Dmitrij Peskov gjentok Russlands krav om at Ukraina må trekke seg ut av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, og at disse regionene skal anerkjennes som en del av Russland. Russland krever også at Ukraina forblir nøytralt og ikke blir medlem av Nato, at forholdet mellom Russland og USA normaliseres, og at det blir en avklaring om europeiske våpenforsyninger til Ukraina.
1 dag siden
Donald Trump oppfordrer Russland til å stanse angrepene i Ukraina. Samtidig truer USA med å trekke seg fra fredsmeklingen om de ikke ser framgang.