Eksperter uttrykker bekymring for Europas økonomi, preget av Trumps handelspolitikk, geopolitisk usikkerhet og svakere økonomisk vekst sammenlignet med USA og Kina. Usikkerheten rundt handelskriger og situasjonen i Ukraina bidrar til uro.
Selv om eurosonens økonomi vokste noe i 2024, er den fortsatt sårbar for eksterne sjokk.
ESB har kuttet renten, men advarer om fortsatt usikkerhet og behov for ytterligere justeringer for å nå inflasjonsmålet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eksperter advarer om økt usikkerhet og potensiell handelskrig som følge av Donald Trumps varsel om straffetoll på stål og aluminium. EU vurderer gjengjeldelse. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen påpeker at Europa må forberede seg på en ny verdensorden der USA blir mer egoistisk og Kina mer aggressiv. Hilmar Mjelde understreker at Trump ser toll som et virkemiddel for å ivareta amerikanske interesser. For Norge ligger den største faren i et potensielt fall i oljeprisen som følge av handelskrigen.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.
1 måned siden
NHO advarer om at Donald Trumps handelspolitikk skaper økt internasjonal usikkerhet og kan påvirke lønnsoppgjøret i Norge. Handelskonflikten mellom USA, Kina, Canada og Mexico skaper usikkerhet rundt industriens fremtid. Selv om NHO ikke er bekymret for vekstutsiktene på kort sikt, understrekes det at en opptrapping av handelskrigen vil svekke norsk økonomi. NHO mener lønnsveksten i større grad må tilpasses lokale forhold i den enkelte bedrift på grunn av den usikre situasjonen.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent, som er det fjerde rentekuttet i år. ESB mener at inflasjonen vil nærme seg målet på 2 prosent på sikt, men er bekymret for usikre økonomiske utsikter. Sentralbanken peker på geopolitisk risiko og trusler mot internasjonal handel som mulige utfordringer. Prisveksten i eurosonen økte til 2,3 prosent i november, mens kjerneinflasjonen lå på 2,7 prosent. ESB forventer at inflasjonen vil stige noe før den faller igjen neste år. Arbeidsledigheten i eurosonen er lav, og det har vært svak økonomisk vekst i år.
22 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
13 dager siden
Artikkelen diskuterer forventningene om et rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og usikkerheten knyttet til handelskrigen og Trumps tollpolitikk. Lav prisvekst i eurosonen åpner for rentekutt for å støtte økonomien. Handelskrigen skaper usikkerhet, og EU frykter dumping av billige kinesiske varer. Økt offentlig pengebruk og tegn til bedring i boligmarkedet gir håp om økonomisk opptur, men forbrukernes tillit er avgjørende. Et rentekutt kan bidra til å opprettholde denne tilliten og stimulere økonomien.
20 dager siden
Uroen på verdens børser fortsetter etter at Donald Trump doblet tollene mot Kina. Eksperter er usikre på hva dette betyr for renten i Norge. Handelskrig, svak krone og svak økonomisk vekst trekker i ulike retninger. Høyere tollsatser kan føre til økt inflasjon, som kan tale for å holde rentene høye. Ekspertene tror ikke svingningene i aksjemarkedet vil ha stor innvirkning på rentene, med mindre det kommer et kraftig fall som påvirker folks forbruk og bedriftenes investeringer.
2 måneder siden
USA har innført toll på stål og aluminium fra Europa, noe som har skapt frykt for en eskalerende handelskrig. EU planlegger å svare med mottiltak. Økonomer forventer at dette kun er begynnelsen på en rekke tollsatser som vil ramme europeisk eksport, og peker på at spesielt europeisk bilindustri er utsatt. Tiltakene kan føre til redusert økonomisk aktivitet i eurosonen, særlig for Tyskland, og potensielt svekke Europas stilling mellom USA og Kina. Selv om en resesjon ikke forventes umiddelbart, antas økte investeringer i forsvar og energi å kunne motvirke nedgangen. Redusert vekst i Europa vil indirekte ramme Norge, da EU er Norges viktigste handelspartner.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker bekymring for økt global usikkerhet, spesielt knyttet til Kinas dominans og mulige konsekvenser av en ny Trump-administrasjon. De understreker Norges avhengighet av EU og viktigheten av EØS-avtalen for norsk industri. Organisasjonen mener 'tilkarringsdebatten' har overskygget viktigheten av norsk industri og at det er avgjørende at Norge og Europa har egen produksjon, fremfor å la Kina styre. De oppfordrer regjeringen til å løse uavklarte saker med EU for å sikre norske interesser. Konjunkturrapporten viser at 2024 var et godt år for industrien, men at det er stor usikkerhet knyttet til 2025.