Høyre ønsker å fremskynde 26. konsesjonsrunde for oljeleting etter at SV i 2022 fikk den utsatt. Høyres energipolitiske talsperson, Bård Ludvig Thorheim, mener SV har hatt for stor innflytelse over regjeringens petroleumspolitikk.
Med Senterpartiet ute av regjeringen, tror Høyre det er mulig å få flertall for å lyse ut konsesjonsrunden raskt. Thorheim peker på den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for å sikre energiforsyningen som viktige argumenter for å lete etter mer olje og gass.
Høyre fremmer forslag i Stortinget om å lyse ut 26. konsesjonsrunde innen første halvår 2025, og forventer støtte fra Senterpartiet, FrP og Christian Tybring-Gjedde.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Høyre inviterer Senterpartiet til å støtte deres forslag om å utlyse den 26. konsesjonsrunden og åpne for olje- og gassleting i nye områder, spesielt Barentshavet. De argumenterer for at dette er nødvendig for å styrke Norges og Europas sikkerhet, og mener Norge har de nødvendige ressursene. SV er sterkt imot, og frykter økt klimarisiko og at satsingen på olje og gass vil gå på bekostning av investeringer i fornybare energikilder. Senterpartiet har foreløpig ikke tatt stilling til Høyres invitasjon, da forslaget ikke er vurdert i stortingsgruppen.
1 måned siden
Høyre ønsker å opprettholde norsk gassproduksjon og vil lyse ut 26. konsesjonsrunde for å sikre energileveranser til Europa, mens Venstre og KrF er skeptiske og prioriterer klimahensyn. Unge Venstre kritiserer Høyres ønske og vil ha strengere miljøkrav for nye olje- og gassprosjekter, samt redusere gassproduksjonen. EU planlegger å redusere sin avhengighet av fossil energi, noe som kan påvirke etterspørselen etter norsk gass i fremtiden.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
18 timer siden
Fremskrittspartiet presenterer en plan for langvarig olje- og gassutvinning. Partiet ønsker en ny oljeoffensiv men ser utfordringer.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug ønsker å gjeninnføre den gamle leterefusjonsordningen for å stimulere til økt oljeleting på norsk sokkel. Ordningen, som ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2021, tillot selskaper å få dekket kostnader for oljeleting av staten. Listhaug mener dette vil sikre energiforsyningen til Europa og øke statens inntekter. Hun vil også åpne for leting i Barentshavet og fremskynde 26. konsesjonsrunde, som er utsatt etter press fra SV. Listhaug kritiserer Ap for å ha gitt SV for mye makt i energipolitikken.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å bruke Norges olje- og gasseksport som et pressmiddel for å oppnå lavere og mer stabile strømpriser. Partileder Sylvi Listhaug mener at Norge må utnytte sin posisjon som en stor gasseksportør for å forhandle frem bedre strømavtaler. Hun besøkte nylig en oljeplattform i Nordsjøen for å understreke viktigheten av norsk olje- og gassproduksjon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser Frps forslag og mener det er en gal strategi. Han påpeker at utenlandskablene ble vedtatt da Listhaug satt i regjering. Listhaug ønsker å øke norsk olje- og gassproduksjon og mener Norge bør være det siste landet som stenger kranene. En undersøkelse viser at over en femtedel av befolkningen ønsker Listhaug som statsminister.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å innføre den varslede Norgesprisen på strøm (fastprisavtale på 40 øre per kilowattime) umiddelbart, før valget. Listhaug mener Støre forsøker å vise handlekraft etter tre år med høye strømpriser, og omtaler det som valgflesk. Energiminister Terje Aasland (Ap) svarer at regjeringen jobber så raskt de kan, men er avhengige av støtte i Stortinget. Han understreker at alle skal få tilbud om fastpris, og at strømstøtten videreføres. Listhaug sier FrP vil støtte forslaget, selv om hun mener det er utilstrekkelig for næringslivet, og ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime.
3 måneder siden
Sylvi Listhaug besøkte oljeplattformen Gina Krog og erklærte at tiden for oljeskam er over. Hun ønsker å forlenge norsk oljeproduksjon i hundre år, og argumenterer for at norsk gass er viktig for Europas energisikkerhet og klimaet ved å erstatte kull. Listhaug mener energikrisen har vist behovet for flere energikilder, inkludert norsk olje og gass. Hun møter motstand fra miljøpartier og deler av bransjen som ønsker elektrifisering. Listhaugs retorikk er sterkere enn Høyre og Arbeiderpartiet, og hun ønsker å vise at hun støtter oljebransjen mer enn andre. Dagen etter besøket delte regjeringen ut over 50 nye letelisenser.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.