Justisminister Astri Aas-Hansen tar til orde for et 24/7-program for ungdom som begår gjentatt kriminalitet, med individuell oppfølging døgnet rundt. Regjeringen vil også prioritere raskere domstolsbehandling for unge lovbrytere og kriminalisere bruken av mindreårige i kriminelle handlinger.
Oslo Arbeiderparti støtter tiltaket, men understreker at det krever betydelige ressurser.
Programmet er planlagt for byer med store utfordringer knyttet til ungdomskriminalitet og er estimert å koste opp mot 300 millioner kroner på landsbasis.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) planlegger nye tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet. Hun foreslår å fotfølge mindreårige gjengangere døgnet rundt gjennom et 24/7-program i byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Dette vil koste opp mot 300 millioner kroner. Tiltaket innebærer at voksne følger de unge gjennom dagen og gir oppfølging til foreldrene. Ap ønsker også raskere domstolsbehandling og egen straff for de som utnytter mindreårige til kriminelle handlinger.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) og FrP-leder Sylvi Listhaug diskuterte ungdomskriminalitet i «Politisk kvarter». Aas-Hansen vil fotfølge ungdomskriminelle og bruke fengsel mer, med støtte fra kommunalt ansatte. Hun understreker viktigheten av raske og effektive straffer. Listhaug mener regjeringen må gripe inn hardere, blant annet med lukkede institusjoner for de under kriminell lavalder, og viser til dansk sosialdemokratisk politikk som eksempel. Hun mener hensynet til kriminelle går foran landets sikkerhet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) har signalisert at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om å vurdere utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at kriminaliteten blant unge under kriminell lavalder har økt kraftig.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) signaliserer at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn til mistanke. Tidligere justisminister Mehl (Sp) støttet forslaget. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst, og Frp-leder Sylvi Listhaug mener kriminaliteten blant de som er under den kriminelle lavalderen har økt kraftig.
1 måned siden
Nye tall viser en markant økning i ungdomskriminalitet i Norge siden 2019, spesielt utenfor Oslo, hvor Innlandet, Vest, Øst og Agder politidistrikt har hatt størst økning. Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og krever strengere tiltak, inkludert bruk av fotlenke og lukkede institusjoner for unge lovbrytere. Regjeringen på sin side erkjenner utfordringen med en liten gruppe gjengangere og har mottatt en rapport om tiltak mot ungdomskriminalitet. Samtidig påpekes det at antallet politiårsverk i politidistriktene har gått ned, selv om det totale antallet politiårsverk har økt på grunn av flere sivile ansatte. Regjeringen understreker også at kriminaliteten i Norge er lav sammenlignet med andre land.
4 måneder siden
Under Stortingets spørretime kritiserte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth justisminister Emilie Enger Mehl for økt kriminalitet, spesielt blant unge, og færre politibetjenter i distriktene. Lønseth viste til SSB-tall som viser en økning i ran begått av unge med 170 prosent de siste tre årene. Mehl svarte med å fremheve regjeringens Gjengpakke 1, som innebærer to milliarder kroner til politiet og økt opptak til Politihøgskolen. Lønseth mente Mehl unngikk å svare konkret på spørsmålene og etterlyste strengere straffer og kutt i byråkrati for å styrke politiet. Debatten reflekterte ulike syn på hvordan kriminalitet bør håndteres.
2 måneder siden
Oslo kommune planlegger å starte fotfølging av unge kriminelle gjengangere i løpet av året. Politiet har utarbeidet en liste med 40 til 50 kandidater som trenger spesiell oppfølging. Kommunen skal finne fagpersoner som kan jobbe tett med disse ungdommene. Byrådslederen har bedt om mer penger fra staten til prosjektet og til å styrke barnevernet i Oslo, men justisministeren har ikke gitt konkrete løfter om øremerkede midler. Barnevernet i Oslo har betydelig mindre ressurser enn barnevernet i resten av landet.