Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement.
Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres.
De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
1 måned siden
Bellona kritiserer Motvind Norge for å spre klimamyter og feilinformasjon, avdekket i en rapport om sosiale medier. Gaute Grøtta Grav, leder i Motvind Norge, anklages for å spre falsk informasjon om Bellona og for å knytte dem til skjulte agendaer. Bellona avviser disse påstandene og understreker at Motvind Norge fungerer som en plattform for spredning av konspirasjonsteorier og feilinformasjon, inkludert samarbeid med vaksinemotstandere. Bellona tilbakeviser også påstander om økonomisk vinning fra batteriselskapet Morrow og oppfordrer Motvind Norge til å ta et oppgjør med spredning av feilinformasjon.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å omprioritere midler fra klimatiltak som havvind og elbil-subsidier til forsvarsbudsjettet, noe som har skapt debatt. Leder Ola Svenneby mener sikkerhetspolitikk må gå foran klima. Forslaget møter skepsis fra studenter, men får støtte fra Høyres nestleder Tina Bru. MDG og SV kritiserer forslaget, mens Venstre understreker at klimapolitikk er en del av sikkerhetspolitikken.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Venstres forslag om å fjerne strømstøtten, noe som skiller partiet fra de andre borgerlige partiene. Mens FrP og KrF ønsker makspris på strøm, og Høyre vil beholde dagens ordning, argumenterer Venstre for at dyr strøm vil fremme energieffektivisering. Artikkelen påpeker at Venstres standpunkt er upopulært og kan føre til at partiet faller under sperregrensen. Samtidig kritiseres Venstre for å ville bruke store summer på andre klimatiltak. Det konkluderes med at de andre borgerlige partiene trolig vil bestemme strømpolitikken, uavhengig av Venstres syn.
12 dager siden
Artikkelen kritiserer Equinor for å prioritere økonomisk vinning fremfor det grønne skiftet, til tross for selskapets sponsoravtaler med ski-VM og Universitetet i Oslo. Equinor har redusert investeringer i fornybar energi samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Forfatteren argumenterer for at UiO bør avslutte samarbeidet med Equinor, da selskapet ikke kan anses som en pådriver for bærekraftig utvikling. Kritikken trekker paralleller til det å motta midler fra tobakksselskaper for å forske på lungekreft.
2 måneder siden
En artikkel fra Nettavisen belyser den manglende kraftutbyggingen i Norge til tross for strømkrisen. Fornybardirektør i Pareto, Lars Ove Skorpen, påpeker at utbyggingen har vært lavest på ti år, og at tillatelser for nye prosjekter har stoppet opp. Han kritiserer også at miljøhensyn hindrer oppgradering av eksisterende anlegg. Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal forklarer at selskapet har økt sin verdi betydelig, men fokuserer på lønnsomhet og oppgradering av eksisterende vannkraft. Hun bekrefter at mer produksjon kan senke strømprisene, noe som kan påvirke lønnsomheten. Artikkelen avslutter med at Høyre og Frp ønsker å åpne for mer vannkraftutbygging i vernede vassdrag.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
2 måneder siden
Etter regjeringsskiftet forsøker Senterpartiet å stanse elektrifiseringen av Melkøya, et prosjekt som allerede er i gang. Sp argumenterer med folks frykt for dyrere strøm og kritiserer klimapolitikken. Oljebransjen ønsker elektrifisering for å sikre lønnsom drift og møte klimamål, men Vedum mener det ikke er nødvendig. Opposisjonen sliter med å finne alternative løsninger, som karbonfangst, og er uenige om veien videre. Avgjørelsen kan ende med en ny utredning og bruk av oljepenger. Høyres holdning er avgjørende, men et regjeringsskifte kan føre til at prosjektet stoppes.