NHO spår lysere økonomiske tider med vekst i fastlandsøkonomien og forventer at Norges Bank vil redusere renten tre ganger i 2025, noe som vil ta styringsrenten ned til 3 prosent innen 2026. Lavere rente og prisvekst vil øke folks kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 2 prosent i år.
Boligprisene anslås å stige med 20 prosent de neste tre årene på grunn av økt kjøpekraft og lavt utbud.
Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til internasjonal handel og politikk, kan imidlertid svekke oppsvinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
NHO forventer at Norges Bank vil redusere styringsrenten tre ganger i 2025, ytterligere to ganger i 2026, og en gang i 2027, og dermed senke renten fra 4,5 til 3 prosent. Dette vil føre til økt reallønn for folk, med en forventet økning på 2 prosent. Samtidig forventes boligprisene å stige med nesten 20 prosent de neste tre årene, drevet av økt kjøpekraft, lavere renter og lavt utbud av nye boliger. NHO understreker at usikkerhet kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer, noe som kan svekke oppsvinget. Økt boligbygging vil på sikt dempe boligprisveksten.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
NHO forventer en kraftig boligprisvekst på 20 prosent de neste tre årene, drevet av lavere renter og økt kjøpekraft. Boliger selges raskere, og bruktboligprisene har allerede steget betydelig. Samtidig sliter nyboligmarkedet med høye byggekostnader og lav etterspørsel. Nye regler i 2025 vil senke egenkapitalkravet, noe som kan presse prisene ytterligere opp. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, som kan påvirke boligmarkedet.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
4 måneder siden
En kjendisøkonom spår lysere økonomiske tider for 2025, etter to år med økende renter og høy inflasjon. Norges Bank planlegger rentekutt, og det forventes reallønnsvekst, noe som kan gi nordmenn bedre råd. Likevel sliter mange fortsatt med økonomiske ettervirkninger, og det tar tid å rette opp i en slik situasjon. Boligprisene forventes å stige betydelig, og det er usikkerhet rundt aksjemarkedet. Økt sparing anbefales. Det advares også mot uforutsette hendelser som kan påvirke økonomien.
4 måneder siden
Handelsbanken spår tre rentekutt i 2025, med det første trolig i mars, grunnet økt vekst i norsk økonomi. De forventer også en betydelig økning i boligprisene, spesielt i Oslo, som følge av lettelser i egenkapitalkravet. Dette kan føre til en prisvekst på 30 prosent i Oslo og 25 prosent nasjonalt fra 2024 til 2026. Samtidig forventes den norske kronen å styrke seg mot euro, men med potensielt store svingninger på grunn av internasjonal usikkerhet, inkludert effekten av en ny Trump-administrasjon. Økt etterspørsel etter boliger forventes å drive prisene opp.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår to rentekutt i år og ytterligere tre i 2026, noe som vil senke styringsrenten til 3,25 prosent. Til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt, forventer SSB en klar vekst i norsk økonomi. Denne veksten tilskrives økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og mer boligbygging. SSB påpeker at handelskonflikter vil svekke den globale verdiskapingen, men forventer likevel at norsk økonomi vil vokse, gitt at Norge ikke direkte rammes av EUs reaksjoner på USAs tolløkninger.