En tidligere kinesisk landslagssjef og Everton-spiller er dømt til 20 års fengsel for korrupsjon. Han er funnet skyldig i å ha mottatt bestikkelser for å velge spillere til landslaget og hjelpe dem med kontrakter.
Han skal også ha betalt bestikkelser for å bli landslagssjef og for å fikse kampresultater. Han innrømmet korrupsjon og hevdet at dette var vanlig praksis i fotballen.
Kinas rettssystem er strengt kontrollert, og domfellelse var ventet etter at han tidligere hadde erklært seg skyldig. Saken er en del av en større statlig aksjon mot korrupsjon i idretten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tidligere kinesisk landslagstrener Li Tie er dømt til 20 års fengsel for korrupsjon. Han er funnet skyldig i å ha mottatt bestikkelser på nesten 80 millioner kroner for å velge spillere til landslaget og hjelpe dem med kontrakter. Li skal også ha betalt bestikkelser for å sikre seg landslagsjobben. Han spilte tidligere for Everton og har nesten 100 landskamper. Kinas rettssystem er strengt kontrollert av kommunistpartiet, og domstolene har en nær 100 prosent domfellelsesrate i straffesaker. Li har tidligere erkjent skyld og beklaget sine handlinger, og uttalt at korrupsjon var vanlig praksis i fotballen.
4 måneder siden
Den tidligere kinesiske landslagssjefen i fotball, Li Tie, er dømt til 20 års fengsel for korrupsjon. Li, som også har en fortid som Premier League-proff, ble funnet skyldig i å ha mottatt bestikkelser for å velge spillere til landslaget og hjelpe dem med klubbkontrakter. Ifølge statlige medier skal han ha mottatt nærmere 80 millioner kroner. Han skal også ha betalt store summer for å sikre seg jobben som landslagssjef og for å påvirke spilleroverganger. Li var landslagssjef fra 2020 til 2021 og er en av Kinas største fotballprofiler. Kinas rettssystem er strengt kontrollert og har en høy domfellelsesrate.
1 måned siden
Tidligere IBU-president Anders Besseberg er dømt til livstids utestengelse fra alle verv i idretten av idrettens voldgiftsrett (CAS). Dommen omhandler brudd på idrettens regelverk, relatert til mottak av dyre gaver og bruk av prostituerte i Russland. Besseberg er tidligere dømt til fengsel i Norge for grov korrupsjon, en dom han har anket. Saken i CAS baserer seg blant annet på materiale fra den norske rettssaken. Integritetsenheten i skiskyting understreker at uetisk oppførsel på høyt nivå ikke vil bli tolerert, og at de vil styrke styringsmekanismer for å forhindre lignende hendelser.
6 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), nekter straffskyld for alle tiltalepunkter i korrupsjonssaken mot ham. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon, men har anket dommen. I lagmannsretten i Oslo erklærte han seg ikke skyldig etter at tiltalen ble lest opp. Tidligere opplysninger om at han hadde trukket deler av anken knyttet til en luksusklokke, viste seg å være en misforståelse. Aktor mener Besseberg beriket seg selv gjennom bestikkelser over flere år, inkludert dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, og at han hadde en korrupt relasjon til Russlands skiskytterforbund og et rettighetsselskap. Ankesaken varer i 21 dager, og dom forventes i løpet av sommeren. Besseberg var IBU-president i over 25 år og gikk av i 2018 etter økt korrupsjonsetterforskning.
1 måned siden
Tidligere IBU-president Anders Besseberg er utestengt fra skiskyting på livstid etter at CAS (Court of Arbitration for Sport) har slått fast at han over tid har opptrådt uetisk. Besseberg er dømt for å ha mottatt upassende gaver og fordeler i perioden 2009-2018. Han er tidligere dømt i tingretten til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, en dom han har anket. Ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett i april. Besseberg er også fratatt sitt æresmedlemskap i NIF (Norges idrettsforbund).
5 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), ankes etter å ha blitt dømt til fengsel for grov korrupsjon. Under ankesaken har hans nye forsvarere fått to russiske skiskyttertopper, Viktor Maigurov og Sergej Kusjtsjenko, til å avgi skriftlige uttalelser som skal leses opp i retten. Påtalemyndigheten mener de to bidro til å koble Besseberg til korrupsjon, inkludert mottak av luksusklokke og russiske prostituerte, noe Besseberg nekter for. Forsvaret utfordrer grensene for hva som regnes som korrupsjon og understreker at Besseberg ikke erkjenner straffskyld. Saken har fått oppmerksomhet for sin kompleksitet og de påståtte ulovlige fordelene Besseberg skal ha mottatt i sin tid som IBU-president.
5 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
2 måneder siden
En tidligere lokalpolitiker og Nav-ansatt er dømt til fengsel i to år og fire måneder for å ha svindlet Nav for 8 millioner kroner. Mannen misbrukte sin stilling til å bestille varer, som blant annet mobiler, og solgte dette videre via Finn.no. Svindelen pågikk over seks år, før Nav oppdaget uregelmessigheter og anmeldte forholdet. Retten ga strafferabatt for tilståelse, men vektla at mannen hadde misbrukt tilliten som offentlig ansatt. I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til inndragning av 8 millioner kroner for å dekke Navs tap.
7 dager siden
Anders Besseberg (79) møter i Borgarting lagmannsrett for ankesak etter å ha blitt dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon i april i fjor. Dommen gjelder hans siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Ankesaken starter med full bevisføring og innkalling av 24 vitner, inkludert tidligere og nåværende ledere i norsk og internasjonal skiskyting. Besseberg skal gi sin frie forklaring og gjennomgå en omfattende krysseksaminering som er satt av seks dager. Han har byttet forsvarerteam og stiller nå med Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion. Påtalemyndigheten representeres av Marianne Djupesland og Marthe Stømner Smestad. Tidligere har Besseberg erkjent straffskyld for en del av anklagene, men forsvarerne vil ikke kommentere dette før rettssaken. Tingrettens dom slo fast at Besseberg mottok utilbørlige fordeler som dyre klokker, jaktturer og andre goder. En ny dom forventes i løpet av sommeren.
3 måneder siden
Pakistans tidligere statsminister Imran Khan er dømt til 14 års fengsel i en korrupsjonssak. Hans kone, Bushra Bibi, ble dømt til sju års fengsel i samme sak. Paret er også ilagt store bøter. Khan var statsminister fra 2018 til 2022 og har sittet fengslet siden 2023. Han er tidligere dømt til ti års fengsel for korrupsjon. Khan hevder at de mange sakene mot ham er politisk motivert.