Antallet anmeldelser for vold i nære relasjoner har økt betraktelig, noe som bekymrer politikere. Høyre foreslår flere tiltak for å beskytte ofrene, inkludert tvangsflytting av voldsutøvere, utvidet bruk av omvendt voldsalarm og kontaktforbud på ubestemt tid.
De ønsker også automatisk varsling av ofre ved løslatelse av domfelte.
Selv om bruken av omvendt voldsalarm har økt, er det fortsatt vanligere at ofrene må bære voldsalarm enn utøverne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I fjor auka talet på melde tilfelle av mishandling i nære relasjonar med nesten 13 prosent, viser tal frå politiet. I 2024 registrerte politiet 3545 meldingar om brot på straffelova som gjeld mishandling i nære relasjonar. Auken har skjedd i nesten alle politidistrikt. Politidirektoratet understrekar at vald i nære relasjonar er eit vedvarande problem som krev felles innsats. Justisministeren påpeiker at omfanget av vald i nære relasjonar er opprørande og krev tilstrekkelege ressursar for førebygging, avdekking og straffeforfølging. Eit av tiltaka politiet har teke i bruk er omvendt valdsalarm, og dei oppfordrar dei som blir utsett for vald til å ta kontakt tidleg.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
3 måneder siden
Artikkelen belyser en betydelig økning i antall besøksforbud og brudd på disse. En kvinne deler sin historie om frykt og utrygghet etter å ha flyktet fra en voldelig samboer, spesielt knyttet til usikkerheten rundt forlengelsen av besøksforbudet. Hun beskriver hvordan volden har satt dype spor og preger hennes daglige liv med angst og traumer. Statistikken viser en markant økning i både antall utstedte besøksforbud og registrerte brudd. Samtidig har politiet fått et nytt verktøy i form av omvendt voldsalarm, som innebærer bruk av fotlenke for den siktede. Kvinnens bistandsadvokat understreker at situasjonen er krevende for politiet på grunn av ressursmangel.
1 måned siden
Høyre ønsker å innføre en lov, inspirert av «Clare’s Law», som gir kvinner og deres nærmeste mulighet til å sjekke potensielle partneres voldshistorikk for å forhindre vold i nære relasjoner. Sandra Bruflot fra Høyre understreker at vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem, og at dagens system ikke gir tilstrekkelig beskyttelse. Både partneren selv og nærstående skal kunne be om innsyn, men ordningen skal ikke gjelde for tilfeldige bekjentskaper. All voldshistorikk skal være tilgjengelig uten foreldelsesfrist. Selv om forslaget primært retter seg mot vold mot kvinner, er det ikke kjønnsspesifikt.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
20 dager siden
En regelendring som trådte i kraft 8. april 2024, har ført til en betydelig økning i bruken av omvendt voldsalarm. Justis- og beredskapsministeren understreker at tiltaket redder liv og gir utsatte mulighet til å slippe å leve i frykt. Siden endringen har det blitt ilagt 291 omvendte voldsalarmer, hovedsakelig for brudd på besøksforbud. Tidligere måtte en dom foreligge før ileggelse, men nå kan påtalemyndigheten selv beslutte dette ved brudd eller mistanke om brudd på besøksforbud. Omvendt voldsalarm innebærer et geografisk forbud overvåket med fotlenke og GPS.
24 dager siden
Høyre har foreslått å innføre rullebladsjekk for partnere, inspirert av «Clare’s Law» i Storbritannia. Kritikere mener forslaget gir falsk trygghet og legger ansvar på ofrene, samtidig som det reiser spørsmål om personvern og rettssikkerhet. Erfaringer fra Storbritannia viser at slike ordninger har hatt begrenset effekt. Det understrekes at politiet heller bør styrke etterforskning og forebygging av vold i nære relasjoner, fremfor å innføre nye administrative tiltak. Forslaget beskrives som symbolpolitikk som kan forverre situasjonen for voldsutsatte.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
6 dager siden
Politimesteren i Nordland, Heidi Kløkstad, varsler at politiet må prioritere alvorlig kriminalitet som vold i nære relasjoner, grov vold og økonomisk kriminalitet på grunn av økt saksmengde og begrensede ressurser. Antall anmeldelser har økt med 10 prosent, og vold i nære relasjoner har økt med 62 prosent det siste året. Politiet har en oppklaringsprosent på 47,7, høyere enn landsgjennomsnittet, men saksbehandlingstiden er lengre. Flere saker med små verdier eller lav oppklaringsmulighet vil bli henlagt uten etterforskning. Politioverbetjent Vegard Kristiansen beskriver situasjonen som kritisk med tap av 35 operative politibetjenter på tre måneder, noe som svekker beredskapen. Politiets Fellesforbund støtter politimesterens ærlige kommunikasjon og uttrykker bekymring for ressursknappheten, som forverres av økte sikkerhetstrusler knyttet til Russlands krig mot Ukraina. Kløkstad advarer om at dette kan svekke tilliten til politiet over tid.
2 måneder siden
To profilerte Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, tar til orde for å øke maksstraffen i Norge fra 21 til 30 år. De mener at straffenivået bør heves, spesielt i alvorlige saker som drap, grov vold og overgrep mot barn. Lønseth understreker at hensynet til gjerningspersonen ikke bør være avgjørende. Et lignende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble nedstemt i 2017, men Frølich mener det nå er et stemningsskifte i samfunnet som gjør det mulig å få gjennomslag for en økning. Forslaget skal behandles på Høyres landsmøte, hvor partiprogrammet for neste stortingsperiode vedtas.