Elon Musk har ansatt en gruppe unge dataingeniører, noen med kontroversiell bakgrunn, for å effektivisere det amerikanske statsapparatet gjennom sin DOGE-avdeling. Blant de ansatte er Edward Coristine, kjent som «Big Balls», som tidligere ble sparket for å ha lekket sensitiv informasjon.
Teamet har fått tilgang til sensitive data, inkludert statlige betalingssystemer, noe som har ført til bekymringer om sikkerhetsrisiko.
Eksperter kritiserer ansettelsen av uerfarne rådgivere uten tilstrekkelig sikkerhetsklarering, og påpeker at det tar tid å forstå komplekse offentlige systemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Elon Musk har ansatt en gruppe unge dataingeniører, inkludert Edward Coristine («Big Balls»), for å effektivisere det amerikanske statsapparatet gjennom sin DOGE-avdeling. Disse talentene, rekruttert fra eliteuniversiteter og teknologiselskaper, har fått tilgang til sensitive data og statlige betalingssystemer. Dette har skapt bekymring for sikkerhetsrisikoer, spesielt med tanke på at noen av dem mangler erfaring med offentlig forvaltning og har en bakgrunn innen hacking. Eksperter kritiserer Musks tilnærming og peker på potensielle farer ved å gi personer uten sikkerhetsklarering tilgang til klassifisert informasjon.
2 måneder siden
Elon Musks team har fått tilgang til USAs statlige betalingssystem, som kontrollerer utbetalinger på over 6 billioner dollar årlig. Dette gir dem mulighet til å overvåke statlige utbetalinger og potensielt få innsyn i sensitive personopplysninger. USA-ekspert Eirik Løkke uttrykker bekymring for at tilgangen kan brukes til utpressing og å bytte ut byråkrater som ikke er lojale mot Trump og Musk. Demokratene har reagert sterkt og advarer om alvorlige konsekvenser ved politisk innblanding i systemet. Trump-administrasjonen har også permittert sikkerhetssjefer som nektet å gi Musks team hemmeligstemplet materiale. Musk hevder at hans team har oppdaget at betalingsgodkjennere i finansdepartementet godkjente betalinger til svindel- og terrorgrupper.
2 måneder siden
Elon Musk har offentlig angrepet bistandsdirektoratet USAID og mener det bør legges ned. Bakgrunnen er at to sikkerhetssjefer ble permittert etter å ha nektet å utlevere sensitiv informasjon til inspektører fra Musks nyopprettede byrå DOGE. Inspektørene skal likevel ha fått tilgang til hemmeligstemplet informasjon, inkludert etterretningsrapporter, uten å ha nødvendig sikkerhetsklarering. Samtidig har Donald Trump frosset nesten all utenlandsk bistand fra USA, og USAID sin nettside er stengt. Dette har skapt frykt for at direktoratet skal legges ned og underlegges utenriksdepartementet. Flere titalls ansatte i USAID er permittert.
16 dager siden
Elon Musk, leder for effektiviseringsdepartementet (Doge), hevdet å ha avslørt utbetalinger til falske personer, inkludert de som ikke var født ennå. Det viste seg at disse "falske" identitetene var opprettet av det amerikanske arbeidsdepartementet for å spore svindel under pandemien, og beskytte ofre for identitetstyveri. Kritikere mener Musk undergraver tilliten til offentlige instanser. Musks fremtid i Doge er usikker, men han vil fortsette som rådgiver.
2 måneder siden
Elon Musk har fått en stadig større politisk makt i USA gjennom sin rolle i gruppen DOGE, der han har mandat til å kutte i det offentlige budsjettet og effektivisere statsapparatet. Dette har ført til protester og bekymringer for et plutokratisk styre. Musk har også fått tilgang til sensitiv informasjon og forsøker å stenge ned USAID, noe som har skapt frykt for sikkerhetstrusler og tap av arbeidsplasser. Flere demokrater har reagert kraftig og krever etterforskning.
2 måneder siden
En ansatt i Elon Musks kommisjon DOGE fikk ved en feil redigeringstilgang til det amerikanske Finansdepartementets betalingsdatabase, som brukes til å utbetale billioner av dollar årlig. Tilgangen var kortvarig og ble raskt korrigert. Den ansatte skal ikke ha benyttet seg av tilgangen, men hendelsen har ført til interne undersøkelser. Riksadvokaten i New York har reist søksmål for å begrense DOGE-ansattes tilgang til systemene. Trump-administrasjonen begrunner DOGEs tilgang med at de skal stanse urettmessige utbetalinger og sløseri.
2 måneder siden
Elon Musk støttet Donald Trumps planer om å kutte i byråkratiet og redusere antall statlige ansatte i USA. Musk begrunnet kuttene med påstander om korrupsjon og inkompetanse blant føderale ansatte, og påpekte at de hadde funnet eksempler på 150-åringer som mottok trygd. Føderale etater har fått ordre om å redusere arbeidsstokken, og Trump og Musk forsøkte å overtale ansatte til å si opp mot betaling, men denne planen er satt på vent på grunn av rettslige utfordringer. Musk innrømmet at de opererer raskt og at feil kan forekomme, men at de vil bli rettet raskt.
2 måneder siden
Elon Musk har oppnådd betydelig innflytelse i USA gjennom sin formue og kontroll over X, noe som har vakt bekymring for demokratiets tilstand. Han støttet Donald Trump og ga sitt team, DOGE, tilgang til sensitiv informasjon, noe som har ført til anklager om maktmisbruk. Kritikere mener Musk truer demokratiet, og demokrater forsøker å begrense hans makt gjennom protester og søksmål. Musk anklages også for å spre konspirasjoner og rasisme. Justisdepartementet har begrenset DOGEs tilgang til finansdepartementets informasjon, og en medarbeider har mistet jobben på grunn av rasistisk innhold.
11 dager siden
Elon Musks «Departement of government efficiency» (DOGE) kutter kraftig i offentlige utgifter, men skjermer ansatte som jobber med støttefunksjoner for hans egne romfartsselskaper SpaceX og Starlink. En anonym kilde kritiserer prioriteringen og mener Musk favoriserer egne interesser. Musk har tidligere blitt beskyldt for å vektlegge egne interesser, og demokrater har krevd etterforskning for korrupsjon etter at Starlink fikk økt ansvar for å overvåke amerikansk luftfart.
2 måneder siden
Elon Musks effektiviseringsbyrå Doge i USA møter kritikk for feilaktige rapporter om innsparinger. Medier som Politico og New York Times har avslørt grove feil i rapporteringen, inkludert utdaterte tall, summer oppført flere ganger, og prosjekter som allerede var avsluttet. En av de mest graverende feilene er en kontrakt som feilaktig ble oppgitt å være på åtte milliarder dollar, mens det korrekte tallet var åtte millioner. Kritikken mot Doge beskriver rapportene som rotete og unøyaktige. Det har også vært forvirring rundt ledelsen av byrået, som tidligere ved en feiltakelse sparket ansatte med ansvar for landets atomvåpen.