WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp.
WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer.
Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
WWF har tapt rettssaken mot staten angående planene om å utvinne mineraler fra havbunnen utenfor norskekysten. WWF mener konsekvensutredningen er mangelfull og at regjeringen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til miljøet. Oslo tingrett frifant staten og dømte WWF til å betale sakskostnader. WWF vurderer nå å anke dommen. Regjeringens planer har møtt sterk motstand fra flere hold, inkludert miljøorganisasjoner og forskningsinstitusjoner, som frykter negative konsekvenser for marint liv og økosystemer. Staten hevder på sin side at utvinningen vil skje på en miljømessig forsvarlig måte.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
2 måneder siden
WWF saksøkte staten angående vedtaket om å åpne for gruvedrift på havbunnen i Grønlandshavet og Norskehavet, men tapte saken i Oslo tingrett. WWF mente kartleggingen av området var for dårlig, og at konsekvensutredningen ikke møtte kravene i loven. Tingretten konkluderte med at regjeringens vedtak er gyldig, og at staten har rett til å forvalte ressursene. Regjeringen har varslet en midlertidig stans i planene om gruvedrift, men understreker at dette kun er en pause.
1 måned siden
Norge kritiseres for manglende marint vern til tross for internasjonale forpliktelser. WWF påpeker at kun en liten andel av norske havområder er vernet, og håper den nye havvernloven vil føre til forbedring. Marinbiolog Fredrik Myhre fremhever behovet for representativt vern etter internasjonale standarder, og viser til både mangelfulle eksempler som Saltstraumen og positive resultater fra Jærkysten. WWF oppfordrer regjeringen til å prioritere vern av spesielt verdifulle og sårbare områder for å sikre et sunt og rikt havmiljø for fremtiden.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning. Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon. Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
1 måned siden
EFTA-domstolen har gitt Naturvernforbundet og Natur og Ungdom medhold i søksmålet mot staten angående dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Dommen, som er en rådgivende uttalelse, vil ha stor betydning når saken behandles i Borgarting lagmannsrett i juni. Miljøorganisasjonene mener statens tillatelse til dumping av 170 millioner tonn gruveavfall strider mot EUs vanndirektiv. Saken har pågått siden 2008, da miljøbevegelsen startet sin kamp mot Nordic Minings planer om å deponere avfall i den nasjonale laksefjorden.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
4 måneder siden
Sokkeldirektoratet bestilte en rapport om miljøkonsekvenser av gruvedrift på havbunnen fra Akvaplan-niva. Ifølge VG ønsket direktoratet å endre rapporten ved å fjerne deler av fagfolkenes kartlegging, legge til forbehold og tone ned språket. WWF kritiserer dette som uredelig og mener viktig miljøinformasjon er utelatt. Sokkeldirektoratet forsvarer endringene som en normal del av kvalitetssikringen, og understreker at Miljødirektoratet var involvert. Forfatterne av rapporten står bak konklusjonene, men bekrefter at det har vært dialog med Sokkeldirektoratet underveis i prosessen.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.