EUs energibyrå Acer har ingen myndighet til å gripe inn dersom Norge velger å ikke forlenge konsesjonene for strømkablene til Danmark i 2026. Eventuelle brudd på EØS-avtalen må håndteres av Eftas overvåkingsorgan Esa.
Danske energiaktører reagerer negativt på Norges planer om å skrote kablene, og hevder at det vil være en skam for forbrukerne. De påpeker at handel over landegrensene bidrar til å senke strømprisene, og at Norge risikerer å måtte produsere strøm med fossile brensler uten kablene.
Danmark vil finne andre handelspartnere om Norge kutter kablene.
4 måneder siden
Danske energiaktører kritiserer sterkt Norges planer om å avvikle to strømkabler til Danmark når de blir utdatert i 2026. Direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, kaller det en skam og hevder at det vil skade forbrukere i begge land. Han viser til en EU-rapport som bekrefter at internasjonal handel med strøm bidrar til å senke prisene. Jensen påpeker at Norge i sommer importerte billig strøm fra Danmark og at Norge vil få problemer med økt strømforbruk uten kabelforbindelsen. Han mener Norge kan bli tvunget til å produsere strøm med fossile brensler. Danmark vil fortsette å handle med andre land i Europa.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
4 måneder siden
Trond Giske foreslår at Norge skal true med å stenge utenlandskablene for å få bedre strømavtaler og lavere priser. Han mener Norge må ta tilbake kontroll over strømmen og regulere handelen med utlandet. Energiminister Terje Aasland er uenig i forslaget og mener det er uklokt å bryte avtaler. Han påpeker at regjeringen allerede har gjort justeringer i eksisterende avtaler for å sikre likevekt i kraftutvekslingen. Giske mener stenging av kabler kan være et virkemiddel for å oppnå bedre avtaler, mens Aasland mener man må forholde seg til de avtalene som er inngått.
4 måneder siden
En ny analyse fra Volue Insight viser at strømprisene i Sør-Norge kan reduseres med fem prosent dersom to kabler til Danmark ikke fornyes. Arbeiderpartiet vurderer å skrote disse kablene, noe som har skapt reaksjoner fra danske energiaktører. Analytikere påpeker at effekten av kabelkutt vil variere over tid, og at kablene er viktige for å sikre flyt i strømsystemet og redusere behovet for overproduksjon. Det understrekes også at strømeksport har blitt mer kontroversielt enn olje- og gasseksport, selv om prisene svinger naturlig og kablene også kan være en fordel.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
EUs fjerde energimarkedspakke, «Clean Energy for All Europeans», har skapt vanskeligheter for Støre-regjeringen, spesielt for Senterpartiet. Pakken består av åtte forordninger og direktiver, hvor de mest omstridte omhandler fullmaktene til Acer i spørsmål om grenseoverskridende energistrømmer. Senterpartiet må velge mellom å akseptere tettere europeisk kraftsamarbeid eller forlate regjeringen. Pakken gir Acer økt makt som tvisteløser, men nye mellomlandskabler er fortsatt en nasjonal avgjørelse. Norge har begrenset handlingsrom for å redusere kraftoverføringen til utlandet, og høye strømpriser er ikke en god nok grunn. Pakken kan påvirke strømprisene begge veier, og EU kan straffe Norge ved manglende implementering. Det er press fra EU for å innføre direktivene, og geopolitiske spenninger gjør et godt forhold til EU viktig.
2 måneder siden
Senterpartiets utgang fra regjeringen, grunnet uenighet om EUs strømpolitikk, møtes med skepsis og indignasjon i Brussel. EU-rådgiver Paal Frisvold mener at Norges manglende vilje til å implementere EUs energipolitikk oppfattes som useriøst og uansvarlig. Han påpeker at Norge har et betydelig etterslep i innføringen av EU-regler, noe som skaper bekymring for EUs tålmodighet. Frisvold advarer om at Norges risikable tilnærming til EU kan føre til negative konsekvenser for norsk handel, og at EU kan innføre mottiltak dersom Norge ikke følger EUs regelverk. Han mener også at Norges forsøk på å kun innføre deler av EUs energipakke ikke er tilstrekkelig for å sikre EUs beskyttelse i en potensiell handelskrig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!