USA arbeider for en våpenhvile i Ukraina, men Russland stiller omfattende krav som kompliserer fredsforhandlingene. Blant kravene er at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og at Russland beholder kontroll over okkuperte områder.
Vestlige kilder beskriver Russlands krav som «maksimalistiske» og antyder at Putin ikke er oppriktig interessert i fred. Russland avviser også utenlandske fredsbevarende styrker i Ukraina og krever nøytralitet.
Trump-administrasjonen har antydet at Ukraina sannsynligvis ikke vil bli Nato-medlem og åpner for normalisering av forholdet til Russland, samtidig som de truer med ytterligere sanksjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Russland og USA forhandler om våpenhvile i Svartehavet og en avtale om å unngå angrep på energiinfrastruktur i Russland og Ukraina. Russland krever opphevelse av sanksjoner knyttet til eksport av mat og kunstgjødsel, inkludert SWIFT-tilgang for relevante banker. Ukraina avviser kravet og mener Russland lyver om betingelsene for våpenhvile. Det er uenighet om tidspunktet for våpenhvilens ikrafttredelse. Russland forventer at Trump presser Zelenskyj til å akseptere sanksjonsletter.
10 dager siden
President Trump antyder at USA kan trekke seg fra forsøket på å løse Ukraina-konflikten hvis partene ikke samarbeider. Han avviser å bli lurt av Russland, men understreker at USA ikke vil fortsette fredsforhandlingene i uker eller måneder. USAs forslag innebærer at Ukraina må oppgi NATO-medlemskap og akseptere at Russland beholder de okkuperte områdene, mens sanksjonene mot Russland mykes opp. Europeiske kilder understreker at en avtale krever at Russland stanser kampene og at Ukraina får sikkerhetsgarantier. Russland melder om fremgang, men vanskelig kontakt med USA.
3 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
1 måned siden
USA og Russland skal møtes for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til Russlands intensjoner og forventer vanskelige forhandlinger. Ukraina støtter USAs forslag om 30 dagers våpenhvile, og ønsker samtaler om fangeutveksling og tilbakeføring av ukrainske barn. Nordiske forskere tror Russland vil forsøke å vri situasjonen til sin fordel og hale ut tiden. Russland viser liten vilje til fred, men kan ha behov for en pause i krigføringen for å regruppere. Det er usikkert om Russland vil godta premissene som er forhandlet frem mellom USA og Ukraina.
15 dager siden
En Russland-ekspert hevder at Vladimir Putin ikke har beveget seg fra sine opprinnelige krav siden invasjonen av Ukraina i 2022. Donald Trump ønsker en våpenhvile, men eksperten mener Trump kun stiller krav til Ukraina, noe som gjør at Kreml ikke ser noen grunn til å endre posisjon. Russland ønsker fortsatt at NATO skal trekke seg ut av Øst-Europa og at Ukraina skal kontrolleres fra Moskva. Samtidig avviser Russland USAs fredsforslag, fordi de ikke tar for seg de underliggende årsakene til konflikten. Putin har foreslått at Ukraina skal settes under FN administrasjon for å åpne for nyvalg.
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin har kommentert et våpenhvileforslag fra USA og Ukraina som «en god idé», men har ikke forpliktet seg til å akseptere det. Forslaget omfatter en 30-dagers våpenhvile i Ukraina-krigen. Putin understreker at flere forhold må diskuteres, inkludert kontrollmekanismer og garantier for varig fred. USAs president Donald Trump beskriver Putins svar som «lovende», men antyder at Ukraina må avstå territorium. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager derimot Putin for å trenere prosessen uten intensjon om å inngå en våpenhvile. EUs utenrikssjef Kaja Kallas tror Russland kan akseptere en avtale hvis visse krav innfris.
5 dager siden
USAs president Donald Trump uttalte at han tror det foreligger en avtale med Russland om krigen i Ukraina, men at det fortsatt må inngås en avtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump uttrykte at det har vært vanskeligere enn forventet å samarbeide med Zelenskyj, og oppfordret ham til å få på plass en avtale. Kremls talsmann Dmitrij Peskov gjentok Russlands krav om at Ukraina må trekke seg ut av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, og at disse regionene skal anerkjennes som en del av Russland. Russland krever også at Ukraina forblir nøytralt og ikke blir medlem av Nato, at forholdet mellom Russland og USA normaliseres, og at det blir en avklaring om europeiske våpenforsyninger til Ukraina.
1 måned siden
Ifølge Reuters har Russland overlevert en liste med krav til USA som må innfris før de vil gå med på en fredsavtale med Ukraina. Kravene, som diskuteres mellom russiske og amerikanske embetsfolk, ligner tidligere krav om blant annet ukrainsk nøytralitet og anerkjennelse av annekterte områder. Ukraina har akseptert en våpenhvile på 30 dager etter samtaler med USA, men Kreml avventer detaljer om disse samtalene før de kommenterer saken.
2 måneder siden
Flere NATO-land krever at Ukraina deltar i fredsforhandlingene mellom Donald Trump og Vladimir Putin om Ukraina. Dette kommer etter at Trump og Putin planlegger å møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en fredsavtale. USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har presentert vilkår som Ukraina tidligere har avvist, som at Ukraina må akseptere å avstå territorium og at NATO-medlemskap ikke kan inngå i en fredsavtale. Flere NATO-ministre, inkludert den norske utenriksministeren, understreker at Ukraina må være sentral i forhandlingene for å sikre en varig og akseptabel løsning.
3 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.