Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke.
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus.
Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
3 måneder siden
Influensasmitten øker i Norge etter jul, med en økning i positive prøver for influensa A-virus. Samtidig er det en økning i andre luftveisinfeksjoner som Humant metapneumovirus og RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Sykehusene har hatt en moderat belastning av luftveisinfeksjoner i julen, men forventer økte innleggelser fremover. Influensatoppen er ventet i februar, og det er bekymring for samtidig økning av influensa og RS-virus, som rammer ulike aldersgrupper. Eldre er mest utsatt for influensa, mens små barn er mest utsatt for RS-virus.
2 måneder siden
Vinterens influensautbrudd er i full gang, med økende smitte og flere sykehusinnleggelser. Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en kraftig økning i influensatilfeller, spesielt blant barn i alderen 5-14 år. Andelen positive prøver var 31 prosent i uke 7. Antall sykehusinnleggelser øker også, og det er meldt om flere utbrudd på helseinstitusjoner. FHI opplyser at dette er det største influensautbruddet siden før korona-pandemien, trolig påvirket av redusert immunitet i befolkningen. Risikogrupper og eldre oppfordres til å vaksinere seg.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
3 måneder siden
En småbarnsmor i Molde er bekymret for at mange foreldre sender barna for tidlig tilbake til barnehagen, noe som bidrar til smittespredning. Hun mener foreldre må holde barna hjemme til de er helt friske. Overlege ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er høysesong for omgangssyke og luftveisinfeksjoner, og anbefaler at barn med omgangssyke holdes hjemme i 48 timer etter symptomfrihet. Barnehager opplever også at foreldre presser på for å sende barna tilbake for tidlig, til tross for gode hygienerutiner. En seksjonsoverlege understreker at barn med feber eller omgangssyke skal være hjemme, og at god håndhygiene, et sunt kosthold og å unngå kontakt med syke er viktig for å forebygge sykdom.
1 måned siden
Artikkelen omhandler årets influensautbrudd, som er det største siden før koronapandemien. Selv om situasjonen er alvorlig med mange sykehusinnleggelser, oppfordres folk til å unngå panikk. Influensa A og B sprer seg, særlig blant barn og unge. De mest utsatte er eldre, kronisk syke og spedbarn. Artikkelen understreker viktigheten av vaksinasjon for risikogrupper og oppfordrer til god håndhygiene for å redusere smittespredning. Den peker også på behovet for å styrke helseberedskapen for å håndtere fremtidige pandemier, og minner om viktigheten av lærdommer fra tidligere pandemier.
2 måneder siden
Influensasmitten øker i Norge, og Folkehelseinstituttet (FHI) melder at toppen nærmer seg. Ved Førde ungdomsskole var en tredjedel av elevene syke samtidig. Influensasesongen er kraftigere enn i fjor, men likevel innenfor det som anses som normalt. Kommuneoverlegen i Sunnfjord anbefaler å følge smittevernråd og lytte til kroppen. De fleste trenger ikke legehjelp, men små barn og eldre bør kontakte lege ved sykdom.
2 måneder siden
Influensasesongen er i gang, og Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterer om økende smitte og flere influensainnleggelser. Influensa A-viruset H1N1 dominerer, men influensa B øker også, spesielt blant barn og unge. Helsedirektoratet understreker at det fortsatt er tid til å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper og helsepersonell. Samtidig er det en svak økning i forekomsten av RS-virus, mens Covid-19 er på vei ned. Helsetjenesten er forberedt på økt pågang, og befolkningen oppfordres til å være bevisst på smittevern.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om en økning i skityverier i vinterferien, særlig rettet mot dyrt alpinutstyr ved skianlegg og markastuer. Forsikringsselskaper melder om tyverier for millioner av kroner årlig, og oppfordrer folk til å være forsiktige. En undersøkelse viser at mange unge voksne har opplevd å få stjålet skiutstyr. Artikkelen gir råd om hvordan man kan sikre skiene, som å bruke lås, sette skiene adskilt, eller bytte ski med venner for å gjøre det mindre attraktivt for tyver. Det understrekes at tyver opererer raskt, og at selv korte pauser kan være nok til at skiene forsvinner.