Norske domstoler mangler fortsatt utstyr for å ta lydopptak i straffesaker, selv om straffeprosessloven har krevd det siden 2018. Flere domstoler benytter seg av et unntak i loven på grunn av manglende utstyr.
Professor Jon Petter Rui mener dette er svært uheldig for rettssikkerheten, da man ikke får dokumentert hva som faktisk ble sagt i retten. Han påpeker at Gjenopptakelseskommisjonen tidvis har måttet lese om rettsmøter i avisen.
Domstolsadministrasjonen planlegger å innføre lyd- og bildeopptak i minst én rettssal per rettssted fra andre halvår 2025, men IT-direktøren sier at Stortinget ikke bevilget penger ved vedtaket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Et utvalg ledet av professor Jan Petter Rui har foreslått endringer i dagens ordning for gjenopptakelse av straffesaker. Bakgrunnen er blant annet Viggo Kristiansens frifinnelse etter 20 år i fengsel. Utvalget foreslår en inndeling av gjenopptakelseskommisjonen i avdelinger med jurister og lekpersoner, samt en styrking av utrederapparatet. Kommisjonen sliter med lang saksbehandlingstid og mangel på ressurser. Det er også foreslått endringer i innsynsrett og dokumentasjonskrav. Utvalget peker også på svakheter i rettsapparatet. Gjennomføring av forslagene vil medføre økte kostnader, men anses som nødvendig for en rettsstat.
18 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
2 måneder siden
En NRK-avsløring viser et klasseskille i norske domstoler, der lavinntektsgrupper straffes strengere enn de med høyere inntekt for samme lovbrudd. Politikere fra Rødt og Venstre reagerer og krever tiltak. Rødt ønsker en full gjennomgang av dommer, mens Venstre foreslår mer forskning for å forstå og motvirke forskjellsbehandlingen. Justisministeren understreker viktigheten av likhet for loven og vil jobbe for å motvirke usaklig forskjellsbehandling. Likestillings- og diskrimineringsombudet peker på behovet for bedre juridisk bistand og opplæring av dommere for å sikre likebehandling.
2 måneder siden
En ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at det norske Forsvaret mangler penger, utstyr og personell til tross for økte bevilgninger. Langtidsplanen er underfinansiert med 78 milliarder kroner, og innkjøp av utstyr går for tregt. Rekruttering og å beholde personell er også en utfordring, spesielt i distriktene. FFI peker på at Kina blir en stadig større utfordrer og at Vestens motstandere knytter tettere bånd. Prioriteringene bør være å sikre tilstrekkelige lagre av missiler, ammunisjon og reservedeler. Forsvarssjefen understreker at det er viktig å støtte Ukraina og samtidig styrke det norske forsvaret.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
2 måneder siden
Riksrevisjonen slår fast at sikkerhetstilstanden i Forsvarets informasjonssystemer fortsatt er alvorlig, til tross for iverksatte tiltak. Mange systemer mangler nødvendig sikkerhetsgodkjenning, hovedsakelig på grunn av utdaterte systemer som krever utskifting. Riksrevisjonen anerkjenner at tiltak er i gang, men det er for tidlig å vurdere effekten av disse. De vil derfor fortsette sine undersøkelser av Forsvarets systemer.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) åpner for at en ny samtykkelov ikke nødvendigvis kommer før valget, til tross for tidligere løfter fra hennes forgjenger Emilie Enger Mehl (Sp). SV presser på for å få fortgang i saken, og viser til at kun én av ti anmeldte voldtekter fører til domfellelse. Aas-Hansen sier hun vil foreslå endringer i seksuallovbruddskapittelet for å sikre en bedre rettstilstand for personer utsatt for voldtekt, men vil foreløpig ikke love et konkret tidspunkt for fremleggelse. Hun understreker at seksuell omgang uten samtykke allerede er straffbart i Norge.
2 måneder siden
En forsker fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) uttrykker bekymring over tempoet i opprustningen av det norske Forsvaret, til tross for langtidsplanen vedtatt i Stortinget. Forskeren understreker behovet for raskt å bygge opp ammunisjon, lager og missiler, og påpeker svakheter i dagens forsvar, inkludert mangler i beholdningen av essensielt materiell og vedlikeholdskapasitet. Selv om langtidsplanen innebærer en betydelig økonomisk satsing, mener forskeren at den er forsinket og underfinansiert. Forsvarssjefen understreker at Norge må støtte Ukraina og jobbe tettere med industrien for å tette gapene i Forsvaret. Statsministeren understreker at det ville vært ansvarsløst å ikke forberede seg.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.