Etterretningstjenesten (E-tjenesten) advarer mot utvikling av skreddersydde biologiske våpen som potensielt kan ramme spesifikke folkegrupper, og viser til fremskritt innen bioteknologi og kunstig intelligens. Etterretningssjefen utdyper at dette kan muliggjøre utvikling av våpen som er mer målrettet mot spesielle kategorier mennesker.
Professorer innen mikrobiologi og immunologi avviser imidlertid at dette er mulig, og argumenterer for at mennesker er for like genetisk sett til at slike våpen kan utvikles. De mener angrep på sentrale systemer vil ramme bredt, uavhengig av folkegruppe.
E-tjenesten står fast på at forskning foregår på området, og at det er viktig å være oppmerksom på utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En gruppe forskere, inkludert nobelprisvinnere, advarer mot utviklingen av speilvendte livsformer. De frykter at disse organismene, som har en annen molekylær struktur enn naturlige livsformer, kan utgjøre en alvorlig trussel. Immunforsvaret vårt vil ikke gjenkjenne dem, og de kan potensielt spre seg ukontrollert i naturen. Det er også bekymring for at de kan bli brukt som biologiske våpen. Selv om risikoen ikke er umiddelbar, oppfordrer forskerne til en offentlig diskusjon om temaet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan store summer investeres i kunstig intelligens (AI) for bruk i forsvarsindustrien, drevet av risikokapital. Utviklingen skjer raskt, særlig i USA, men også i Europa. Det reises bekymringer rundt etiske problemstillinger, dehumanisering av krigføring, og at konflikter blir brukt som testområder for ny teknologi. En professor advarer mot at teknologibransjens mentalitet om rask utvikling og risikotaking kan være farlig i forsvarssektoren. Regjeringen er klar over utviklingen og ønsker privat kapital velkommen, men understreker viktigheten av å følge folkeretten.
4 måneder siden
En gruppe på 36 forskere advarer i tidsskriftet Science mot å utvikle speilbakterier, en hypotetisk livsform bygget opp av speilvendte molekyler. De frykter at slike bakterier kan forårsake ukontrollerbare dødelige infeksjoner, da immunsystemet vil ha problemer med å bekjempe dem. Speilbakteriene kan spre seg fritt i naturen og forstyrre økosystemet. Selv om speil-liv kan ha positive bruksområder, som å lage mer effektive medisiner, mener forskerne at risikoen er større. De anser dette som en trussel uten sidestykke.
4 dager siden
Ansiktsgjenkjenningsteknologi blir stadig mer utbredt og brukes til overvåkning i flere land. Eksperter advarer om at teknologien har en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, da folk kan bli redde for å delta i demonstrasjoner eller uttrykke seg fritt. I autoritære stater som Ungarn og Kina brukes teknologien for å kontrollere og straffe befolkningen, blant annet ved å overvåke pride-parader og offentlige områder. Amnesty og forskere peker på at denne overvåkningen truer demokratiet og privatlivet. I Norge vil EUs KI-forordning regulere bruken av kunstig intelligens, inkludert ansiktsgjenkjenning, med forbud mot sanntidsbruk for politiet, men med enkelte unntak. Debatten om hvor strengt teknologien bør reguleres, pågår fortsatt, med fokus på å balansere sikkerhet og personvern.
2 måneder siden
NSM-direktør Arne Christian Haugstøyl advarer om at norske virksomheter er for naive og ikke sikrer seg godt nok mot spionasje og terror. Under presentasjonen av risikovurderingen for 2025 påpekte han at mange virksomheter ikke tar truslene alvorlig nok. Haugstøyl understreket behovet for reserveløsninger for kritisk infrastruktur og samfunnsviktige funksjoner, samt å redusere sårbarheten ved bruk av ny teknologi og deling av informasjon. Han oppfordret til bedre samarbeid for å identifisere og håndtere sårbarheter, og advarte spesielt mot utfordringer i havner og virksomheter som utvikler sensitiv teknologi.
3 måneder siden
IKT-Norge advarer mot å bruke den kinesiske språkmodellen DeepSeek i jobbsammenheng, og viser til Kinas etterretningslov som kan pålegge selskaper å dele brukerdata med myndighetene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser etterretningstrusselen fra Kina som betydelig og økende. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fraråder bruk av kinesiske apper på tjenesteenheter, og understreker viktigheten av å skille jobb og privatliv på ulike enheter. Eksperter påpeker at man bør være forsiktig med hvilken informasjon man deler med språkmodeller, uavhengig av eierskap, og understreker viktigheten av «KI-vett». DeepSeek samler inn mye data, som kan misbrukes til cyberoperasjoner.
1 måned siden
Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, advarer i sin nye bok om at kunstig intelligens (KI) kan skade demokratiet ved å påvirke folks evne til å være gode demokratiske borgere. Han kritiserer regjeringens digitaliseringsstrategi for å gi for mye makt til teknologiselskaper, og frykter at KI-styrte algoritmer på sosiale medier vil føre til vridde nyheter og valgpåvirkning, spesielt blant unge. Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer at regjeringen jobber for en etisk og trygg bruk av KI, og fremhever EUs «Digital Services Act» som et viktig tiltak for å regulere tekgiganter. Hun understreker behovet for å balansere innovasjon med ansvarlighet og å stå samlet om demokratiske verdier i møte med den teknologiske utviklingen.
3 måneder siden
Britiske myndigheter advarer om at Bluetooth-styrte sexleketøy kan utsette brukere for alvorlige sikkerhetsrisikoer. Forskning viser at hackere kan overopphete leketøyene og forårsake fysisk skade. Det er også bekymring for at sensitive personopplysninger, som navn, seksuell orientering og intime bilder, kan lekke via appene som styrer leketøyene. Forskere påpeker at manglende kryptering gjør enhetene sårbare for angrep. Studien diskuterer også fremtidige bekymringer rundt AI-drevne sexleketøy og VR-teknologi, samt sikkerheten til smarte barneleker.
1 måned siden
Politidirektøren presenterer en trusselvurdering som uttrykker økende bekymring for organisert kriminalitet, narkotikanettverk og rekruttering av unge til kriminelle miljøer. Politiet ser en økning i voldslovbrudd blant barn og unge, der sosiale medier benyttes som rekrutteringsarena. Kunstig intelligens gir kriminelle nye muligheter, blant annet for å spre falsk informasjon og utvikle sofistikerte bedragerimetoder. Politiet fremhever også utfordringer knyttet til kommende stortingsvalg, der teknologi kan brukes til å forvirre eller manipulere velgere.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.