Etter et toppmøte i Paris om Ukraina, uttalte Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som representerte Norge, at militær opprustning er nødvendig. Hun ser Russland som en trussel mot Europas sikkerhet.
Polens statsminister Donald Tusk understreket at Ukraina må involveres i beslutninger og at NATO må stå samlet.
Selv om møtet ikke resulterte i bindende avtaler, var Tusk positiv til felles synspunkter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk ber Norge og Storbritannia om å øke investeringene i felles forsvar, i forkant av et krisemøte i Paris om europeisk sikkerhet. Tusk understreker viktigheten av å være forberedt på å ta seriøse forsvarsbeslutninger. Møtet er innkalt av Frankrikes president Macron, og samler ledere fra flere europeiske land. Danmarks statsminister Mette Fredriksen representerer Norge og Norden. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å diskutere norsk deltakelse i fredsbevarende styrker i Ukraina.
2 måneder siden
Norge er invitert til å delta på et nytt europeisk toppmøte om Ukraina, arrangert av Frankrike. Tre kilder bekrefter dette til Reuters, men Utenriksdepartementet har ikke kommentert saken. Under et tidligere møte representerte Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, de nordiske og baltiske landene. Hun uttalte etter møtet at Russland utgjør en trussel mot Europas sikkerhet, og at opprustning er nødvendig.
2 måneder siden
Etter et krisemøte i Paris understreker statsminister Jonas Gahr Støre at Ukraina ikke må fratas retten til et fremtidig Nato-medlemskap. Han understreker at Europa må stå samlet og ta mer ansvar for egen sikkerhet, men innenfor rammen av Nato og med USAs sikkerhetsgarantier som grunnlag. Krisemøtet omhandlet Ukraina og europeisk sikkerhet etter USAs endrede linje overfor Ukraina, sikkerhetskonferansen i München og samtaler mellom Russland og USA. EU-ledere er enige om at Ukraina fortjener fred gjennom styrke, og at en kraftig økning i europeisk forsvar er nødvendig.
2 måneder siden
Ei rekke europeiske statsleiarar er samla i Paris for å drøfte situasjonen i Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron er vertskap for møtet og har snakka med USAs president Donald Trump i forkant. Statsleiarar frå fleire europeiske land deltek, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen representerer dei nordiske og baltiske landa. Blant tema som skal drøftast er om ein skal sende soldatar til Ukraina for å trygge freden ved ei eventuell våpenkvile. EU-kommisjonens leiar Ursula von der Leyen understrekar behovet for å auke løyvingane til forsvaret.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til et toppmøte i Paris for å diskutere Ukraina og Europas sikkerhet. Forut for møtet har Macron snakket med USAs president Donald Trump etter uttalelser om at Europa kan bli ekskludert fra samtaler mellom USA, Russland og Ukraina. Flere amerikanske representanter har kommet med harde uttalelser til europeiske allierte, noe som har skapt spenning. Stats- og regjeringssjefer fra flere europeiske land deltar på møtet, deriblant Danmarks statsminister Mette Frederiksen som representerer de nordiske og baltiske landene.
2 måneder siden
Mette Frederiksen representerte Norden på et krisemøte i Paris, innkalt av Macron for å diskutere Europas sikkerhet og Ukraina-krigen. Macron ønsker et EU-finansiert forsvar, men Scholz er skeptisk til felles gjeldsopptak. Frederiksen understreket behovet for opprustning i Danmark og Europa, og advarte mot en våpenhvile i Ukraina som ikke ivaretar ukrainske interesser. Hun frykter Russland vil utnytte en våpenhvile til å mobilisere og angripe på nytt. Samtalene berørte også Norges rolle i et Nato uten USA, og muligheten for et militært EU-samarbeid. Frederiksen sammenlignet situasjonen med Chamberlains ettergivenhet overfor Hitler, og faren for at Trump gir Ukraina til Russland.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal representere nordiske og baltiske interesser på et hasteinnkalt toppmøte i Paris om Ukraina-støtte. Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert ledende europeiske politikere til møtet i kjølvannet av sikkerhetskonferansen i München. Der har Ukraina vært et sentralt tema, spesielt etter signaler om mulige fredsforhandlinger fra USA. Europeiske ledere frykter at USA vil fremforhandle en avtale med Russland som er fordelaktig for USA, men som har negative konsekvenser for Ukraina og Europa.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et toppmøte i London der europeiske ledere diskuterte økt støtte til Ukraina og en potensiell fredsplan. Storbritannia og Frankrike vil lede an i koordineringen av et europeisk bidrag til fredsplanen. Keir Starmer understreket behovet for en sterk avtale som sikrer Ukrainas posisjon. Mark Rutte oppfordret Europa til å trappe opp sin innsats og øke forsvarsutgiftene, mens Ursula von der Leyen varslet en plan for å ruste opp Europa. Støre understreket viktigheten av samarbeidet mellom USA og Europa.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.