Syria har danna ei overgangsregjering leia av midlertidig president Ahmed al-Sharaa etter 50 år med diktatur under familien Assad. Regjeringa består av 23 ministrar, inkludert representantar frå ulike minoritetar som kristne, drusarar og alawittar, samt ei kvinne.
Målet er å bygge ein moderne og inkluderande stat, men Midtausten-ekspert Hilde Henriksen Waage meiner Syria treng eit mirakel for at dette skal gå bra. Særleg er inkludering av kurdarar og samling av væpna grupper store utfordringar.
Tyrkia har ynskt den nye regjeringa velkomen og lovar støtte til ein grundig overgangsperiode. Al-Sharaa har lova demokratiske val, men seier dette kan ta opptil fire år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Syrias midlertidige president, Ahmed al-Sharaa, kunngjorde sent lørdag kveld at han har dannet en overgangsregjering. I en uttalelse understreket han sin forpliktelse til å bygge en sterk og stabil stat i Syria. Dette skjer etter at opprørere, ledet av Sharaa, styrtet Assad-regimet i desember, og landet siden har vært styrt av et ministerråd.
1 måned siden
Syrias midlertidige president Ahmed al-Sharaa kunngjorde søndag opprettelsen av en komité bestående av syv personer, hvorav én kvinne, som skal utarbeide en ny grunnlovserklæring for landet. Dette skjer etter at grunnloven fra Assad-perioden ble opphevet i januar. Komiteen, som inkluderer jurister og en journalist, skal presentere sine forslag for presidenten, men det er ikke satt noen tidsfrist for arbeidet. Sharaa har tidligere uttalt at det kan ta opptil tre år å skrive en helt ny grunnlov.
1 måned siden
Den kurdiskledede administrasjonen i Nordøst-Syria avviser legitimiteten til den nye syriske overgangsregjeringen utnevnt av president Ahmed al-Sharaa. Kurderne mener regjeringen ikke gjenspeiler landets mangfold, og erklærer seg ikke bundet av dens beslutninger. Sharaa, som utnevnte regjeringen etter at Assad-regimet ble styrtet, sier han vil bygge en sterk og stabil stat. Overgangsregjeringen består hovedsakelig av Sharaas allierte, med kun én kurdisk minister og representanter fra andre minoriteter.
4 måneder siden
Siden den arabiske våren i 2011 har Syria vært preget av borgerkrig og et brutalt regime under Bashar al-Assad. Etter regimets fall står landet overfor store utfordringer, inkludert behovet for å inkludere alle religiøse og etniske grupper, sikre fredelig maktoverføring og etablere demokratiske institusjoner. FN-utsending Geir O. Pedersen og opprørsleder Ahmad al-Sharaa understreker viktigheten av samarbeid mellom rivaliserende grupper, amnesti for soldater og rettsoppgjør for tidligere forbrytelser. Landet må også gjenoppbygges etter omfattende ødeleggelser, og det er avgjørende å hindre utenlandsk innblanding for å sikre en stabil fremtid.
4 måneder siden
Syrias nye leder, Ahmed al-Sharaa, fra opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), har presentert en tidsplan for landets fremtid etter Assad-regimets fall. Han anslår at det kan ta opptil fire år før nye valg kan avholdes, hvorav tre år skal brukes til å skrive en ny grunnlov. Al-Sharaa understreker behovet for å gjenoppbygge rettssystemet og gjennomføre en folketelling før valg. Han forventer at det vil ta et år før syrere merker forbedringer i offentlige tjenester. HTS, tidligere tilknyttet IS og al-Qaida, lover nå å beskytte rettighetene til alle etniske og religiøse grupper og vil oppløses under en kommende nasjonal dialogkonferanse.
2 måneder siden
Syrias utenriksminister, Asaad al-Shaibani, kunngjør at en ny regjering vil bli innsatt 1. mars. Kunngjøringen kommer etter at opprørsstyrker tok kontroll over Damaskus i desember 2024, noe som førte til at Bashar al-Assad flyktet til Moskva hvor han fikk asyl. Mohammed al-Bashir ble utnevnt til midlertidig statsminister for en periode på tre måneder. Utenriksministeren understreker at den nye regjeringen skal representere det syriske folk og gjenspeile landets mangfold.
4 måneder siden
Etter over 50 år med Assad-regimet har den islamistiske opprørsalliansen HTS tatt makten i Syria, noe som markerer et betydelig politisk skifte. Offentlige tjenester som sentralbanken og andre institusjoner gjenopptar nå driften, og kvinner har fått større frihet i klesvalg. Samtidig er det innført amnesti for soldater, og grenser kan gjenåpnes for flyktninger. Eksperter som Dag Henrik Tuastad advarer mot risikoen for statskollaps og trekker paralleller til Irak etter 2003. HTS er fortsatt terrorstemplet av flere land, og det internasjonale samfunnet oppfordres til å støtte en stabil overgang for å unngå at grupper som IS får nytt fotfeste.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
2 måneder siden
Syrias leder, Ahmed al-Sharaa, fremhever under en dialogkonferanse i Damaskus at staten må ha monopol på våpen. Konferansen omhandler Syrias fremtid, inkludert en ny grunnlov og reformer innenfor institusjoner, sivilsamfunn og økonomi. Al-Sharaa, som har ledet Syria etter Bashar al-Assads fall, understreker viktigheten av samhold og statlig kontroll over alle væpnede styrker. Konferansen kritiseres for manglende representasjon av minoritetsgrupper, og de kurdisk-ledede myndighetene i nordøst Syria er ikke invitert. Al-Sharaa har tidligere sagt at disse styrkene bør innlemmes i regjeringshæren.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.