Aksjonærene i selskapet som eier et stort privat landområde på Svalbard hevder internasjonale investorer vil kjøpe eiendommen for milliarder. Norske myndigheter krever godkjenning av salget av nasjonale sikkerhetshensyn.
Aksjonærene i Aktieselskabet Kulspids, som eier den private eiendommen Søre Fagerfjord på Svalbard, hevder å ha mottatt bud på 250–300 millioner dollar, tilsvarende 3,1 milliarder norske kroner, fra en sammenslutning av globale miljøorganisasjoner og stiftelser. Advokat Per Kyllingstad representerer selgerne og sier salget er en god løsning for miljøet uten sikkerhetsrisiko.
Næringsdepartementet har tidligere fastholdt at staten må godkjenne ethvert salg av nasjonale sikkerhetshensyn, basert på sikkerhetsloven. Staten bød i juli i fjor 20 millioner kroner for eiendommen, et bud næringsminister Cecilie Myrseth forsvarte, men som selgerne avviste.
En kvinne som utvandret fra Russland og nå bor i Latvia, er majoritetseier i selskapet. PST er koblet inn i saken og har advart mot utenlandske oppkjøp i nordområdene.
Per Kyllingstad
Birgit Liodden
Cecilie Myrseth
Fredrik Sejersted
Bloomberg
NRK
Næringsdepartementet
Aktieselskabet Kulspids
PST
Regjeringen
Nato
Svalbard
Søre Fagerfjord
Arktis
Latvia
Russland
9 timer siden
Selskapet Kulspids hevder de har funnet kjøpere til sin privateide eiendom på Svalbard. En gruppe investorer skal være villige til å betale 3,5 milliarder kroner.
8 timer siden
En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salget til flere milliarder kroner krever godkjenning fra norske myndigheter.
23 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
4 dager siden
Tidligere aksjonærer i det oppløste russiske oljeselskapet Yukos forsøker å få pant i russiske statlige gruveeiendommer på Svalbard som sikkerhet for et pengekrav på over 50 milliarder dollar. En norsk tingrett har gitt utlegg i én eiendom, mens tre andre, inkludert Barentsburg og Pyramiden, er unntatt på grunn av statsimmunitet og kulturhistorisk vern. Yukos Capital Limited anker avgjørelsen for å få pant i flere eiendommer. Selskapet har ingen planer om å drive gruvesamfunnene videre, men er åpne for å selge eiendommene til norske myndigheter. Juridiske eksperter advarer om at saken kan føre til konflikt mellom Norge og Russland, særlig fordi Russland anser disse områdene som strategisk viktige. Norske myndigheter understreker at saken behandles i rettsvesenet og ikke skal påvirke bilaterale forhold.
3 måneder siden
Staten vurderer å selge sin eierandel på 6,11 prosent i Aker Solutions, tilsvarende over 30 millioner aksjer verdt rundt 1 milliard kroner. Fremskrittspartiet støtter salget, men mener staten burde selge seg helt ut av selskapet. Salget er ventet å være gjennomført innen torsdag morgen. ABG Sundal Collier ASA og DNB Markets er engasjert som rådgivere for salget. Staten solgte også 30,1 millioner aksjer i selskapet i 2022, begrunnet med en pragmatisk tilnærming til statlig eierskap. Aker Solutions er en leverandør til den globale energisektoren.
2 måneder siden
Det svenske eiendomsselskapet Castellum har utløst budplikt på Entra etter å ha kjøpt aksjer som gir dem over en tredjedel av selskapet. Castellum vil legge inn et bud som priser Entra til 20,1 milliarder kroner. Entras største eier, Balder, har allerede signalisert at de ikke vil akseptere budet og heller ikke vil legge inn et motbud. En analytiker i Danske Bank tror ikke dette vil føre til en budkrig, da han mener budet fra Castellum er for lavt. Castellum forsøkte også å kjøpe Entra i 2020, da staten solgte sine aksjer i selskapet.
1 måned siden
Staten selger sin eierandel på 15 prosent i Eksportfinans til DNB for 750 millioner kroner. DNB har tilbudt å kjøpe alle aksjene i selskapet, og samtlige aksjonærer har akseptert budet på 18.940 kroner per aksje, noe som verdsetter Eksportfinans til drøye fem milliarder kroner. Eksportfinans har siden 2012 fokusert på å forvalte eksisterende utlån etter at ansvaret for nye eksportkreditter ble overført til Eksportfinansiering Norge. Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at salget er en god løsning, og at det ikke er noen særskilte grunner til at staten skal være eier. Salget må godkjennes av Stortinget.
3 måneder siden
En rekorddyr enebolig i Tromsø ble solgt for nesten 30 millioner kroner, men kjøperens identitet er ukjent. Alle spor leder til et norskregistrert utenlandsk foretak, Hohenems AB, som igjen er knyttet til selskaper i skatteparadiser. Selv om den egentlige eieren er ukjent, peker indisier mot en amerikansk milliardær. Selskapet har også kjøpt flere hytter i Norge, og det er mye hemmelighetskremmeri rundt eierskapet. Verken selger, meglere eller advokater vil uttale seg om kjøperen. Spor leder fra Tromsø til Hafjell, Sjusjøen, Oslo, Stockholm, New Hampshire, Vermont og ender i Delaware.
3 måneder siden
Staten har fullført salget av sine aksjer i Aker Solutions for 963 millioner kroner. Salget omfatter drøyt 30 millioner aksjer til en pris av 32 kroner per aksje, noe som er under sluttkursen på Oslo Børs onsdag. Før salget var staten nest største aksjonær med en eierandel på 6,11 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth begrunner salget med at staten har hatt begrenset innflytelse og at det er i tråd med statens mål om høyest mulig avkastning innen bærekraftige rammer. Aker, kontrollert av Kjell Inge Røkke, er den største eieren i Aker Solutions med over 39 prosent eierandel. Staten har siden 2022 mottatt 722 millioner kroner i utbytte fra selskapet.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard i strid med Svalbardtraktaten, og hevder øygruppen trekkes inn i militær planlegging med USA og NATO. Anklagene ble fremsatt av det russiske utenriksdepartementet. Svalbardtraktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at området skal være demilitarisert. Statsminister Støre understreker at Norge har ansvar for sikkerheten, men anerkjenner traktatens begrensninger mot militærbaser eller installasjoner. Russland viser til etablerte anlegg med både sivil og militær funksjon, og har uttrykt bekymring til Norges ambassadør i Moskva. De oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!