Andrea Rudland Haaves debutroman «Sytten, snart atten» handler om Mia, en syttenåring som flytter til Oslo og forelsker seg i en eldre mann hun møter på Tinder. Forholdet utvikler seg destruktivt, preget av manipulasjon og psykisk vold fra mannens side.
Mia isolerer seg fra sin venninne Karla, og sliter med å forlate forholdet selv når hun innser at noe er galt. Boken beskriver hvordan mannen bruker ulike metoder for å holde henne fast.
Romanen er skrevet på nynorsk og skildrer sårbarhet og vanskelighetene med å bryte ut av et skadelig forhold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Mirja Unges roman «Hundenetter» handler om Nadja som vender tilbake til sin hjembygd etter mange år i Stockholm. Hun møter et samfunn preget av harde normer og en 'guttas lov', der hun konfronteres med traumer fra oppveksten, inkludert seksuelle overgrep. Romanen skildrer et mørkt og karrig miljø, der karakterene fremstilles som skitne og uskjønne. Unge bruker et uortodoks språk og skaper en kollektivfortelling om et samfunn preget av vold, fattigdom og misbruk. Til tross for mørket, finnes det også øyeblikk av ømhet og nærhet. Boken er en del av et forfatterskap som skildrer karrige liv og vanskelige oppvekstvilkår.
17 dager siden
Helle Haugsgjerds roman «Ubrukelig» utforsker en families krise, der moren Signe kjemper med mammarollen og føler seg distansert fra sin sønn Linus. Teknologien, i form av en app som styrer sexlivet, forsterker følelsen av avstand. Anmelderen beskriver romanen som tidvis sterk, men påpeker at språket er ujevnt og inneholder slitte formuleringer. Likevel fremheves Haugsgjerds evne til å bruke visuelle virkemidler og manipulere leserens forventninger, noe som bidrar til en engasjerende, om enn ujevn, leseopplevelse om de man elsker høyest.
6 dager siden
Amalie Sørhaug (23) fra Haugesund, kjent fra TV 2s realityshow «Love Island», uttrykker bekymring for hvordan mobiltelefoner og datingapper påvirker dagens datingkultur. Hun mener at de mange valgmulighetene på mobilen gjør det vanskelig å bygge dype og varige relasjoner, og at dette fører til uforpliktende forhold, såkalte situationships. Selv om hun ikke fant kjærligheten på TV, fikk hun venner for livet. Sexolog Camilla J. Jægtvik Sørensen støtter Amalies syn og påpeker at mange single mister motivasjon og selvtillit etter gjentatte avvisninger i dagens datingmiljø. Undersøkelser viser at 7 av 10 unge voksne i Norge bruker datingapper, noe som kan overbelaste hjernen med for mange relasjoner samtidig. Begge mener at dagens fokus på raske valg og overfladisk kontakt går på bekostning av å skape ekte og dype forbindelser.
1 måned siden
Erik Eikehaugs tredje roman, «Alle elsker Kari», introduserer Kari Brattsjå, en sufflør i midten av tredveårene som navigerer kjærlighet og livets utfordringer. Etter et brudd og en tvungen flytting, engasjerer Kari seg i nye relasjoner og utfordringer. Hun jobber med en avdanket skuespiller for å lære inn replikker og tar seg av en deprimert forfatter. Anmelderen finner romanen ujevn, men underholdende, og fremhever bruken av populærkulturelle referanser og Tor Ulvens tekster som et originalt grep.
18 dager siden
Myndin Spildo Nerdrum, datter av Odd Nerdrum, har brutt kontakten med foreldre og brødre etter en konflikt som startet i tenårene. Hun beskriver en vanskelig barndom preget av ensomhet og en turbulent ungdomstid med rusproblemer. Broren, Øde Spildo Nerdrum, omtaler henne som en «dramatiker» og bekrefter at de har lite kontakt. Myndin forlot familiens gård og bor nå i Oslo, hvor hun har funnet en mer positiv tilnærming til livet.
28 dager siden
Myndin Spildo Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», forteller i et intervju om sin vanskelige barndom. Hun beskriver ensomhet og at hun som 16-åring flyttet hjemmefra og havnet i dårlige miljøer med kriminalitet og rus. Etter å ha bodd flere steder i Europa, forsøkte hun å bosette seg på familiens gård, men flyttet til Oslo for å fokusere på kunst. Hennes tvillingsøster Aftur hadde en annen opplevelse av barndommen og følte skam over farens væremåte. Familien har blitt omtalt som en sekt, noe de avviser.
3 måneder siden
Mia Landsem opplevde at et intimt bilde av henne ble spredt på nettet uten hennes samtykke. Bildet, som ble tatt da hun var 17 år, ble delt av hennes ekskjæreste. Dette førte til en stor psykisk påkjenning for Landsem, som opplevde å bli kalt «pornostjerne» og fikk selvmordstanker. Ekskjæresten ble dømt til en bot på 5000 kroner for spredningen. Landsem jobber nå som foredragsholder og sikkerhetsrådgiver, og hjelper andre som har opplevd lignende situasjoner. Hun oppfordrer foreldre til å sjekke barnas mobilbruk og minner ofre om at livet ikke er over.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
4 måneder siden
«Hjerteråte» av Kathinka Steenstrup følger kriminologen Lydia, søsteren til Henriette Steenstrup, i hennes forsøk på å finne kjærligheten via Tinder. Lydia, 41 år og bosatt i Ullevål Hageby med sin sønn, opplever en rekke absurde og mislykkede dater. Boken skildrer hennes rotete hverdag, utfordringene som alenemor, og det vanskelige forholdet til sin eksmann. Hun møter blant annet en ridende politimann som drikker morsmelk fra sin egen mor, og en rekke andre sære karakterer. Til tross for mange nedturer, er boken en feelgood-roman med en overraskende og positiv avslutning.
3 måneder siden
Nina Staffs roman «Lønnetreet» skildrer en ung jentes oppvekst i en dysfunksjonell familie preget av morens alkoholisme. Hovedpersonen Anni søker trøst i et lønnetre og hos hushjelpen Uveig, før mormor flytter inn og gir henne kjærlighet. Anni strever med å forstå morens problemer, og boken følger hennes utvikling fra barndom til voksen alder. Til tross for en vanskelig oppvekst, viser Anni en sterk evne til å klare seg. Forfatteren reflekterer over sin egen historie og finner styrke i erfaringene, og ender opp med å se moren som en helt.