Drosjenæringen står overfor en stor utfordring med flere rapporterte tilfeller av seksuelle overgrep i drosjer. Flere drosjesjåfører er dømt for overgrep, og det er en økende bekymring for passasjersikkerheten.
Drosjeselskaper som Oslo Taxi og Bolt jobber med tiltak for å øke tryggheten, inkludert opplæring av sjåfører og varslingstjenester. Dereguleringen av drosjenæringen i 2019 har ført til en økning i antall sjåfører og mindre kontroll, men det blir innført krav om tilknytning til drosjesentraler fra 2025.
Det er et ønske om strengere reguleringer og bedre kontroll av sjåfører for å sikre tryggere drosjeturer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter flere overgrep i Oslo-taxier, der ni kvinner ble rammet, iverksetter taxibransjen tiltak for å bedre sikkerheten. Overgrepene ble begått av sjåfører uten tilknytning til etablerte selskaper. Norges Taxiforbund innfører krav om sentraltilknytning fra april for å sikre opplæring og tryggere reiser. Oslo Taxi fremhever sine egne tiltak, inkludert grundige intervjuer og kurs, for å garantere passasjerenes sikkerhet.
28 dager siden
Taxibransjen ber politiet om hjelp etter en økning i antall overgrepssaker i drosjer tilknyttet plattformselskaper siden 2022. Plattformene sjekker vandelen til sjåførene ved registrering, men får ikke beskjed om den endres senere. Bolt ønsker en digital løsning for å sjekke sjåførenes kjøretillatelse i sanntid, og har innført lydopptak og GPS-sporing. Fra april 2025 må alle sjåfører være tilknyttet en sentral, noe som gir selskapene større ansvar.
28 dager siden
Politiet etterforsker anmeldelser om overgrep i taxier siden 2022, flere involverer sjåfører fra Bolt. Fire nye anmeldelser om voldtekt, frihetsberøvelse, forsøk på voldtekt og seksuell handling har kommet inn den siste måneden. Bolt har iverksatt tiltak som lydopptak, SOS-knapp og GPS-sporing, men selskapet ønsker bedre informasjonsdeling fra politiet om sjåførenes vandel. Norges Taxiforbund understreker at det skal være trygt å ta taxi, og nye krav fra 1. april skal stoppe useriøse sjåfører.
1 måned siden
Avisa Oslo har avslørt ni tilfeller av seksuelle overgrep i Oslo-taxier fra juli 2022 til desember 2023. Syv taxisjåfører er anmeldt og straffeforfulgt, hovedsakelig fra selskaper som Bolt, MyTaxi og City Cab. Fem av sjåførene kjørte for Bolt. Politiet påpeker at frislippet i 2020 har svekket kontrollen i taxinæringen. Bolt beklager hendelsene og understreker nulltoleranse for utrygg oppførsel. Flere dommer er anket og skal behandles på nytt, mens politiet anbefaler bruk av profilerte taxier for økt trygghet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler flere tilfeller av seksuelle overgrep begått av taxisjåfører i Oslo mot kvinnelige passasjerer. Den belyser hvordan kvinner ofte føler seg utrygge når de reiser alene om natten, spesielt i taxi. Flere sjåfører er dømt for alvorlige overgrep, inkludert voldtekt og frihetsberøvelse. En kvinne fortalte i retten at hun måtte late som hun var bevisstløs for å stoppe overgrepet. Artikkelforfatteren argumenterer for at taxiselskapene må innføre klare etiske retningslinjer for å beskytte passasjerene, og forby sjekking og seksuell kontakt mellom sjåfører og passasjerer.
18 dager siden
Politiet har mottatt minst 13 anmeldelser om overgrep i taxier siden 2022. Politikere fra Sp og Rødt reagerer kraftig på hendelsene, og etterlyser et varslingssystem mellom politi og taxiselskaper. Dette for å hindre at sjåfører som har mistet kjøreseddelen fortsetter å kjøre. Alle sjåførene som er dømt for overgrepene i 2022 og 2023 kjørte for selskaper som Bolt, Uber og Yangoo. Taxiselskapene ønsker en digital løsning som gir dem sanntidstilgang til informasjon om sjåførenes kjøresedler.
1 måned siden
Overgrepsmottaket i Oslo rapporterer at de også i 2025 har mottatt kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i taxier. Flere av sakene involverer sjåfører fra selskaper som Bolt. Selv om konkrete tall mangler, opplever mottaket en økning i antall taxisaker. Mange kvier seg for å anmelde slike overgrep på grunn av frykt for ikke å bli trodd og en lang rettsprosess. Overgrepsmottaket understreker at de tilbyr trygg hjelp og kan oppbevare sporsikret materiale i ett år, og i spesielle saker over flere år.
10 dager siden
Amalie (23) deler sin historie om å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en Bolt-sjåfør i Oslo. Sjåføren ble dømt for misbruk av stilling, men frikjent for voldtekt. Amalie advarer nå andre unge kvinner mot å ta taxi alene og forteller om sine traumer etter hendelsen. Overgrepsmottak bekrefter at de ser en økning i slike saker, spesielt knyttet til private taxiselskaper. Politiet oppfordrer til å velge seriøse aktører i taximarkedet, og Bolt ønsker bedre kontrollsystemer for å øke tryggheten.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler innføringen av nye maksprisregler for taxi i Oslo fra 1. januar, som følge av mange klager på høye priser. Thea Gudmundsen opplevde en taxitur på 11 minutter som kostet 626 kroner, men samme tur vil koste 314 kroner med de nye reglene. Hun har fått mange kommentarer på TikTok fra andre som har opplevd det samme. Frislippet i taxinæringen i 2020 førte til en økning i antall taxiløyver og priser. Flere reisende, som Cato Bratbakk og Astrid Hedvig Thorbjørnsen, foretrekker nå taxi-apper for å få en forutsigbar pris og økt sikkerhet, selv med de nye maksprisene.
1 måned siden
En nylig dom i Oslo tingrett, hvor en drosjesjåfør ble frifunnet for voldtekt av en beruset kvinne fordi han ikke brukte vold, har skapt debatt om kvinners sikkerhet i taxi. Sjåføren innrømmet seksuelle handlinger, men ble likevel frikjent. Dommen står i kontrast til Voldtektsutvalgets rapport som påpeker voldtekt som et stort folkehelseproblem og kritiserer mangelfull etterforskning. Oslo sliter med økende voldtektsanmeldelser, og tidligere tiltak som jentetaxi har møtt kritikk. Artikkelen fremhever at samfunnet svikter i å beskytte kvinner, og konkluderer med at kvinner selv har få muligheter til å unngå overgrep i taxisituasjoner.