En studie fra Universitetet i Agder har undersøkt blodprøver fra 331 hester i fem fylker i Sør-Norge og funnet at 66 prosent har antistoffer mot flåttsykdommer som borreliose, TBE-virus og anaplasmose. Studien viser særlig høy forekomst i Agder, og at 10 prosent av hestene i Vestland har vært utsatt for TBE-virus, til tross for at det ikke er meldt om TBE-tilfeller hos mennesker i fylket.
Smitte ble funnet i alle typer og aldre av hester, inkludert konkurransehester. Dette er den første studien i Skandinavia som undersøker TBE-virus hos hest, og funnene er høyere enn tidligere studier i Sverige og Danmark.
Studien understreker viktigheten av å vurdere flåttsykdommer ved sykdom hos hester, og påpeker også risikoen for mennesker som har tett kontakt med hester.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 timer siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer risikoen for at mennesker smittes av fugleinfluensa i Norge som svært liten, både for befolkningen generelt og for de som jobber med smittede dyr. Risikoen for sistnevnte gruppe kan reduseres ytterligere ved bruk av beskyttelsesutstyr. FHI er bekymret for de omfattende utbruddene av fugleinfluensa blant melkekyr og fjærfe i USA, da dette potensielt kan føre til at viruset utvikler evne til å smitte mellom mennesker. Dette har ført til et styrket samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og andre relevante instanser i Norge for å overvåke situasjonen og styrke beredskapen.
3 måneder siden
En ny studie viser at hunder kan bære og spre antibiotikaresistente salmonellabakterier, selv om de ser friske ut. Forskere identifiserte 87 tilfeller av salmonella hos hunder, hvorav mange var resistente mot viktige antibiotika. De fant også 77 menneskelige tilfeller som potensielt kunne være knyttet til hundeinfeksjonene. Bakteriene kan overleve lenge i hundens tarm og spres via avføring. Studien understreker viktigheten av god hygiene, spesielt håndvask og å unngå at hunden slikker ansiktet, men fraråder ikke å ha hund som kjæledyr.
4 måneder siden
En studie ledet av Havforskningsinstituttet avdekket 1580 antibiotika-resistente bakterier i kloakken i Bergen, langt mer enn forventet. Forskerne undersøkte avløpsvann fra fem anlegg, inkludert sykehuskloakk fra Haukeland og Haraldsplass, og fant bakterier som tåler selv de sterkeste antibiotika. Dette vekker bekymring for spredning til miljøet og tilbake til mennesker via sjømat og bading. Forslag til tiltak inkluderer desinfisering av sykehusavløp og bruk av ozon eller UV-stråling. EU-reguleringer vil snart kreve overvåkning av slike bakterier. Bergen kommune har oppgradert flere renseanlegg, men utfordringer gjenstår med mindre lokale anlegg.
1 måned siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
1 måned siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest tilfeller, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker at klimaet vil avgjøre utviklingen av smittebildet fremover. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer på borreliose.
1 måned siden
En ny dansk studie fra Syddansk Universitet indikerer en mulig sammenheng mellom tatoveringer og økt risiko for lymfekreft og hudkreft. Studien, basert på tvillingdata, viser at personer med store tatoveringer har en høyere forekomst av disse kreftformene. Resultatene indikerer blant annet at raten for lymfekreft er nesten tre ganger høyere hos tatoverte. Forskerne understreker at det er behov for mer forskning for å fastslå en sikker årsakssammenheng, men anbefaler å vurdere risikoen. Funnene er spesielt relevante for Norge, hvor en betydelig andel av befolkningen har tatoveringer.
6 dager siden
En studie fra UiT Norges arktiske universitet har undersøkt risikoen ved toppturer. Forsker Håvard Boutera Toft har kartlagt 56.000 skiturer over to vintersesonger, og funnet at risikoen er lavere enn tidligere antatt. Studien viser at de fleste går på topptur mellom klokken 07 og 12, og at mars og april er de mest populære månedene, som også er perioden med flest skredhendelser. Risikoen er målt i micromorts, hvor topptur har en risiko på 10. Forskningen konkluderer med at risikoen kan reduseres ved å velge rett terreng og følge snøskredvarsel.
1 måned siden
Apotekforeningen melder om en markant økning i salget av TBE-vaksiner, hele 40 prosent flere enn året før. Denne økningen skyldes at flått med TBE-viruset sprer seg til nye områder. TBE er en alvorlig sykdom som angriper hjerne og ryggmarg, og vaksinasjon er eneste forebyggende tiltak. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon for de som ofte blir flåttbitt i områder med kjent TBE-risiko, særlig langs kysten og rundt Oslofjorden. Agder og Telemark har flest vaksinerte per innbygger. Vaksinen gir god beskyttelse etter to doser, så det er fortsatt tid til å vaksinere seg før årets flåttsesong.