Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna uttrykker mistillit til Høyres leder Erna Solbergs løfte om å verne sykelønnsordningen. Brenna viser til tidligere eksempler der Høyre har brutt løfter i arbeidslivspolitikken etter valg.
Hun mener at Høyre, som sannsynligvis vil være juniorpartner i en regjering med Frp og Venstre, vil svekke sykelønnen. Solberg avviser kritikken og mener Brenna må ta ansvar for bruddet i forhandlingene om IA-avtalen.
Hun understreker at Høyre ikke vil kutte i sykepenger, men foreslår endringer i kostnadsfordelingen og gradert sykemelding som hovedregel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna kritiserer Høyre-leder Erna Solberg for å ha presentert feilaktig informasjon om formuesskatten. Brenna hevder at Solberg sprer usannheter for å argumentere for skattekutt til de rikeste, og at hun forventer et høyere faktanivå fra en potensiell finansminister. Brenna forsvarer formuesskatten og mener Solberg underkommuniserer konsekvensene av å endre den. Hun mener også at de borgerlige partiene unngår å snakke om hva skattekutt til de rikeste vil ha å si for skatteviljen i befolkningen.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
26 dager siden
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer Arbeiderpartiet for å ha forsømt storbyene under sin regjeringstid, spesielt innen levekår, sosiale problemer og kriminalitet. Solberg anklager Ap for å prioritere distriktene på bekostning av storbyene, og lover å snu denne trenden dersom Høyre vinner valget. Eirik Lae Solberg, Høyres byrådsleder i Oslo, hevder at Oslo er blitt rammet av kutt på 1,5 milliarder kroner. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap) svarer at regjeringen har økt overføringene til kommunene, og at Oslo vil oppleve en realvekst i inntektene i 2025, til tross for økt bidrag til omfordeling.
2 måneder siden
Tonje Brenna, nestleder i Arbeiderpartiet, avviser rykter om at hun har vært i tvil om Jonas Gahr Støres lederskap. Hun tilbakeviser anklager om illojalitet og understreker viktigheten av å kunne si sin mening internt i partiet. Brenna sammenligner situasjonen i Arbeiderpartiet med dynamikken i fotball, hvor man må skjerpe seg for å unngå nederlag. Hun er overbevist om at Støre er rett person til å lede partiet til valgseier i september, og at Jens Stoltenberg som finansminister vil bidra positivt ved å fokusere på økonomi.
2 måneder siden
Erna Solberg kritiserer Støre og Stoltenbergs samarbeid, og mener deres politikk fører Norge mot et «isfjell» av økonomiske problemer. Hun lover å senke skattene og forbedre helse, skole og trygghet hvis Høyre vinner valget. Solberg avviser at hun er i skyggen av Listhaug og Støre, og lover å tydeliggjøre forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Hun fremhever økte kostnader for barnefamilier som en viktig valgkampsak, og kritiserer regjeringens økonomiske politikk for å gjøre Norge mindre attraktivt for investeringer.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) svarer på kritikken om sin manglende utenrikspolitiske erfaring, etter at interne krefter i Ap har foreslått henne som ny statsminister. Hun understreker at hun vil lytte til eksperter og samarbeide med kolleger. Brenna er skeptisk til EU-medlemskap, men støtter EØS-avtalen. Hun er bekymret for at unge føler seg utrygge og vil prioritere boligpolitikk og faste jobber for å engasjere dem. Brenna mener fremveksten av ytre høyre handler om en opplevelse av avmakt, og at den beste vaksinen mot dette er at folk kan leve gode liv og føle tilhørighet. Hun er også opptatt av at unge ikke skal tenke at velferdsstaten kommer til å forvitre.
4 måneder siden
Høyre markerer seg med å hente frem «Jern-Erna»-statuen, en referanse til Erna Solbergs tid som kommunalminister, som svar på Arbeiderpartiets bekymring for en strengere Solberg. Solberg selv kritiserer den sittende regjeringen for å ha brukt mer penger med dårligere resultater, og understreker behovet for tydelig prioritering. Unge Høyre anklager regjeringen for manglende ledelse og for å la Senterpartiet overstyre. Samtidig angriper Arbeiderpartiet Høyres skattepolitikk, som de mener vil favorisere de rikeste. Fremskrittspartiets fremgang på meningsmålingene nevnes, men Solberg understreker at Høyre vil holde fast ved sin politikk.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg forsikrer at de ikke vil kutte i sykepengene, i motsetning til NHO som ønsker å vurdere dette for å redusere sykefraværet. LO og Ap støtter full sykelønn, og dermed ser det ut til at sykelønnsordningen er fredet frem til 2029. Solberg mener at gradert sykmelding bør være hovedregelen og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver bør endres. NHO står fast på at sykelønnsordningen ikke bør fredes, og at det er viktig å tenke nytt for å redusere det høye sykefraværet.