Saksofonisten Immanuel Wilkins er en av de mest spennende stemmene i jazzen. Hans nye album, «Blues Blood», er en meditativ tilbakeblikk på barndommen, med en multimedia produksjon om arv og røtter.
Albumet er medprodusert av Meshell Ndegeocello og har et sterkt musikalsk fundament med Rick Rosato på bass, Kweku Sumbry på trommer og Micah Thomas på piano. For første gang inkluderer Wilkins vokal, med bidrag fra Ganavya, June McDoom og Yaw Agyeman, samt gjesteartister som Cécile McLorin Salvant.
Musikken er krevende, men gir lytteren en rik opplevelse og bekrefter Wilkins som en viktig stemme i moderne jazz.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
25 dager siden
Saksofonisten Marius Neset (40) har gitt ut albumet «Cabaret», en oppsummering av musikalske uttrykk, sjangre og personer som har formet hans utvikling. Neset spiller med Anton Eger, Magnus Hjorth, Conor Chaplin og Elliot Galvin, og viser teknisk briljans og evne til å skrive krevende musikk som likevel fengsler. Albumet inneholder både energiske låter og hyllester som «Song for Maja» og «Wedding in Geiranger», og bekrefter Nesets status som en musiker i verdensklasse.
3 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser presenterer et bredt spekter av utgivelser. Lars Martin Myhres siste album, innspilt i hans siste levemåneder, beskrives som et vakkert og vemodig farvel. Carlos Bica feirer 50-årsjubileet for nellikrevolusjonen med et jazzalbum. Cosmic Swing Orchestra byr på energisk live-jazz, mens Hayoung Lyou fusjonerer klassisk musikk med jazz. Immanuel Wilkins utforsker vokal i sitt nye prosjekt. Anmeldelsene fremhever musikernes kreativitet og evne til å blande ulike sjangre, og gir et innblikk i mangfoldet i dagens musikkscene.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Ine Hoems nye album «Minnelandet», og beskriver Hoem som en av landets største historiefortellere. Albumet er skrevet og produsert av Hoem selv, og tar for seg personlige minner og erfaringer. Musikalsk sett beskrives albumet som singer-songwriter med jazzimpulser. Kjente musikere som Pål Hausken, Markus Lillehaug Johnsen, Jo Berger Myhre og Andreas Ulvo bidrar, i tillegg til gjestevokalister som Trygve Skaug og Marthe Wang.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
25 dager siden
Artikkelen er en hyllest til Bugge Wesseltofts album «Am Are», som beskrives som en musikalsk gumbo der han samarbeider med musikere fra ulike generasjoner og musikalske uttrykk. Albumet inneholder både solo piano, duo med trommer, trio med saksofon og vokal, samt opptak med Jon Christensen og Sveinung Hovensjø. Anmelderen fremhever Wesseltofts kreativitet, nysgjerrighet og gjennomføringskraft, og konkluderer med at albumet er en sterk manifestering av disse kvalitetene.
1 måned siden
Artikkelen presenterer musikkanmeldelser av flere artister og album. Rodrigo Villagra debuterer med jazz inspirert av 60-tallet, mens Arbenz møter Ron Carter i et alpint jazzsamarbeid. Karl Bjorå blander sjangre og skaper et unikt lydbilde, og Emmet Cohen leverer hardtswingende jazz i tradisjonell stil. B.B. Kings konsert fra 1977 i Frankrike fanger blueskongen i storform. I tillegg trekkes frem utgivelser fra Ra Kalam Bob Moses og Motvind Records, som begge representerer kreativitet og idealisme innen musikken.
13 dager siden
Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk. Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet. Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.
1 måned siden
Reolôs album «Dystopi Delete» utforsker et unikt musikalsk landskap ved å blande norsk folkemusikk med indierock og jazz. Vokalist Anders Røine bidrar med skarpe, kritiske og morsomme tekster sunget med en særegen stemme. Med musikere som Hans Hulbækmo og brødrene Kjorstad, som trakterer et mangfold av instrumenter, skapes et lydbilde utenfor det vanlige. Støymagiker Lasse Marhaug tilfører en improvisert dimensjon som gir albumet et ekstra krydder.
2 måneder siden
Martin Horntveths prosjekt Gouldian Finch er ute med sitt andre album, "Scizho", et drøyt år etter debuten "Hatch". Albumet bygger videre på bestillingsverket "Polaroid" fra Kongsberg-festivalen i 2021, og viser Horntveths allsidighet innen jazz, jazzrock og fusion. "Scizho" presenterer ni energiske låter der Horntveth selv bidrar på en rekke instrumenter, i tillegg til et imponerende lag av norske jazzmusikere. Albumet beskrives som en godtepose full av musikalsk overskudd og kreativitet, og bekrefter Gouldian Finchs posisjon i norsk musikkliv.