Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at styringsrenten vil falle fra 4,5 til 3,25 prosent i løpet av 2025, etter fem rentekutt. Dette til tross for at de har bommet på sine tidligere prognoser i 2022 og 2023.
En sjeføkonom mener SSBs prognose er i overkant optimistisk, og tror heller på tre rentekutt og en rente på 3,75 prosent i 2025. SSB-forskeren begrunner sin spådom med lavere prispress og svakere vekst hos handelspartnere.
Han innrømmer at deres tidligere prognoser ikke har stemt på grunn av uforutsette økonomiske forstyrrelser, som høyere inflasjon. Nåværende styringsrente er 4,5 prosent.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) har publisert nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi frem til 2027. SSB forventer at styringsrenten, som nå er på 4,5 prosent, vil bli kuttet i begynnelsen av 2025. De spår fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i løpet av 2025. Dette skyldes lavere inflasjon og svakere vekstutsikter. Sparebank 1 Markets mener at lavere prisvekst og forventninger om lavere lønnsvekst vil føre til at Norges Bank må redusere sine inflasjonsanslag, og at sentralbanken trolig vil begynne å senke renten fra mars neste år, som tidligere signalisert.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer fem rentekutt i løpet av 2025, med det første kuttet i begynnelsen av året. Dette kommer som følge av fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Hvert rentekutt forventes å være på 0,25 prosentpoeng. SSB anslår også en lønnsvekst på 4,3 prosent for 2025, noe som er nedjustert fra tidligere prognoser på 4,6 prosent. Norges Bank har satt opp renten kraftig for å dempe prisveksten, men forventes nå å begynne å senke renten igjen. Den neste rentebeslutningen fra Norges Bank kommer neste uke, og det forventes at styringsrenten på 4,5 prosent vil bli uendret.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, noe som vil gi lavere renter og økt kjøpekraft for husholdningene. Dette kommer etter en periode med høy inflasjon og renteøkninger. Sjeføkonom i Handelsbanken mener imidlertid at fem kutt er i overkant, og tror Norges Bank vil være mer forsiktig med å senke renten. SSB anslår også en reallønnsvekst i 2025, da lønningene forventes å stige mer enn prisene. Norges Banks styringsrente er for tiden 4,5 prosent, og det forventes ingen endring ved neste rentebeslutning.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, med det første kuttet tidlig på året. Dette skyldes fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Hvert kutt forventes å være på 0,25 prosentpoeng. Samtidig anslår SSB en lønnsvekst på 4,3 prosent for neste år. Etter en periode med høy inflasjon og fall i realinntekten, forventes husholdningene å få økt kjøpekraft fremover, grunnet lavere prisvekst og rentekutt. Norges Bank sin neste rentebeslutning er ventet neste torsdag, hvor de fleste økonomer forventer uendret rente.
4 måneder siden
SSB forventer at styringsrenten vil bli kuttet fem ganger i løpet av 2025, etter at den har ligget på 4,5 prosent siden desember 2023. Dette kommer som følge av fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Samtidig ser SSB en oppgang i norsk økonomi, med økt konsum blant husholdningene. De forventer også at husholdningenes kjøpekraft vil fortsette å øke, drevet av god lønnsvekst og lavere prisvekst. Pengemarkedsrenten forventes å falle til 3,5 prosent i 2026 og 2027. Arbeidsledigheten har økt til 4 prosent, men den generelle økonomiske situasjonen er positiv.
4 måneder siden
Eksperter er nå mer optimistiske om rentekutt i 2025, etter at prognoser i fjor slo feil. NHO forventer tre rentekutt, mens SSB anslår fem. Hovedårsaken til at rentekuttene har latt vente på seg i Norge er høy inflasjon og en svak krone. Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten mener at økt oljepengebruk ikke har hjulpet. NHO er bekymret for at proteksjonistisk politikk under Trump vil skade norsk økonomi. Likevel er det forventninger om bedring i folks privatøkonomi, da inflasjonen er lavere enn inntektsveksten. Internasjonale rentekutt legger press på Norges Bank.
4 måneder siden
Norges Bank forventes å kunngjøre uendret styringsrente, med en ny prognose for renteutviklingen. Forventningene om et snarlig rentekutt er lave, og de fleste økonomer tror det første kuttet vil komme i mars 2025. DNB Markets forventer tre rentekutt i 2025, mens SSB er mer optimistiske med fem. Nordmenn er generelt pessimistiske til renteutviklingen, og mange tror ikke på kutt før andre kvartal 2025. Høy lønnsvekst og kostnadsvekst bidrar til å holde prispresset oppe, noe som forskyver tidspunktet for rentekutt.
4 måneder siden
Storbanker som Handelsbanken og DNB tror rentekuttene vil komme tregere enn tidligere antatt. Handelsbanken spår maksimalt tre rentekutt i 2025, muligens bare to, og at det første kuttet kan komme i mars. Dette er færre enn Norges Banks tidligere antydninger og SSBs prognoser. Den innenlandske inflasjonen, svak kronekurs og økt oljepengebruk bidrar til de mindre optimistiske utsiktene. DNB deler også forventningen om at det blir tre rentekutt neste år, og peker på at regjeringens finanspolitikk kan føre til en høyere rentebane.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.