Reguleringsmyndigheten for energi (RME) anbefaler at Energidepartementet styrker strømkundenes klagerettigheter. Dette innebærer strengere regler for hvordan nettselskapene skal behandle klager knyttet til spenningskvalitet, varsling av strømbrudd og antall avbrudd.
RME ønsker å harmonisere kravene i leveringsforskriften med Europanormen, og mener det er uheldig å redusere kravene til spenningskvalitet i lys av utviklingen i kraftsystemet med ny produksjon og nytt forbruk, som sol- og vindkraft og ladestasjoner.
De nye reglene skal gi kundene bedre rettigheter ved klager på mangelfull leveransekvalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kraftbransjen, representert ved Fornybar Norge, ønsker at nettselskapene ikke lenger skal straffes økonomisk for korte strømbrudd. De mener dette vil føre til bedre utnyttelse av strømnettet, lavere nettleie og mindre naturinngrep. Forbrukerrådet er sterkt uenig og frykter at det vil gå utover stabiliteten i strømforsyningen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) deler bransjens ønske om bedre utnyttelse, men er bekymret for at det vil redusere insentivene til å investere i strømnettet.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i energiloven for å effektivisere saksbehandlingen og fremme fornybar energi. NVE skal raskere kunne avslutte urealistiske prosjekter, mens levetiden for vindkraftanlegg forlenges til 50 år. Mindre kraftanlegg får enklere tilgang til nettet. Energiministeren understreker at målet er å fremskynde prosesser og realisere flere kraftprosjekter, noe som på sikt kan dempe strømprisene. Regjeringen vil ikke endre dagens kraftsystem eller droppe timespriser, men satser på ordninger som «Norgespris».
2 måneder siden
Høyre svarer på regjeringens strømpolitikk med en «trygghetspris», som skal gi forbrukerne bedre kontroll over strømutgiftene. Partiet vil pålegge strømselskapene å tilby rimelige fastprisavtaler, dele ut statens ekstraordinære strømoverskudd gjennom et «folkeutbytte», og bruke overskudd fra utenlandskabler til å kutte nettleien i Sør-Vestlandet (NO2). I tillegg vil Høyre støtte energisparing og omstilling for bedrifter i Sør-Vestlandet. Energiministeren mener Høyres forslag ikke løser noen problemer, mens Kristiansand-ordføreren mener det retter opp urettferdig strømpris.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
4 måneder siden
Fra nyttår innføres strengere regler for å luke ut umodne prosjekter fra strømkøen. Nettselskapene skal vurdere modenheten til prosjekter over 1 megawatt, basert på kriterier som prosjektbeskrivelse, tidsplan og finansieringsplan. Formålet er å sikre at reelle prosjekter får tilgang til strømnettet og unngå unødvendig nettutbygging. Eksisterende industri prioriteres foran ny industri ved lik modenhet. Statnett skal vurdere prosjekter over 100 megawatt. Reglene skal sikre likebehandling over hele landet og unngå at umodne prosjekter blokkerer for de som er klare til å investere. Selskaper som mister sin plass i køen kan klage.
3 måneder siden
Strømbransjen, ved Fornybar Norge, ønsker å endre synet på strømforsyning i husholdninger og argumenterer for at kortere strømbrudd bør aksepteres for å tillate bedre utnyttelse av strømnettet. Dagens økonomiske straff for strømbrudd, KILE, gjør nettselskapene forsiktige og fører til høyere nettleie og hindrer nye tilkoblinger. Bransjen mener en midlertidig endring i KILE-ordningen vil motivere til å teste ny teknologi og øke kapasiteten. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er uenig og mener KILE-kostnadene reflekterer samfunnets kostnad ved strømbrudd. Energiministeren henviser til fagmyndighetene, men understreker viktigheten av pålitelig strømforsyning.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
2 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.