Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar.
Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner.
Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
3 måneder siden
Aker Solutions er tildelt en kontrakt verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet, hvor CO₂ skal fanges og lagres permanent i Nordsjøen. Prosjektet finansieres av den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio, med en total investeringsramme på 9,5 milliarder kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg fremhever at karbonfangst er avgjørende for å nå Oslos klimamål. Prosjektet ble tidligere satt på vent på grunn av høye kostnadsanslag, men er nå i gang igjen og planlegges å være operativt innen tredje kvartal 2029.
3 måneder siden
Aker Solutions har sammen med SLB Capturi fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Anlegget skal fange CO2 fra avfallsforbrenning og lagre det midlertidig i Oslo Havn. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for Aker Solutions. Hafslund Celsio har tatt en endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som er ventet å være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet anses som en viktig milepæl for karbonfangstindustrien og for å redusere utslipp.
3 måneder siden
Aker Solutions har blitt tildelt en betydelig kontrakt, verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, for å levere et karbonfangstanlegg til Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Sammen med SLB Capturi skal Aker Solutions stå for leveransen av anlegget, som skal fange karbon fra avfallsforbrenningen som brukes til å produsere fjernvarme og strøm. Dette er en viktig milepæl for karbonfangst i Norge.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
3 måneder siden
Equinor har vurdert alternative kraftløsninger for gassanlegget på Melkøya, inkludert et gasskraftverk med karbonfangst. Energiminister Terje Aasland avkrefter at dette var et initiativ fra departementet, og understreker at Equinor har vurdert dette uavhengig. Aasland tar ikke stilling til prosjektet, men åpner for kommersiell utbygging av gasskraftverk med CO₂-rensing. Equinor selv anser imidlertid ikke dette som kommersielt interessant. Elektrifisering av Melkøya kan spare Equinor for minst 31 milliarder kroner, men kraftanalytikere mener dette vil koste andre bedrifter og forbrukere.
4 måneder siden
Equinor har vurdert et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring for å øke krafttilgangen til Melkøya-anlegget i Hammerfest. Interne dokumenter viser at selskapet undersøkte alternative løsninger etter at de tidligere hadde avvist karbonfangst på grunn av kostnader. Prosjektet var ment å levere strøm til Equinors anlegg og oljefelt, men ikke til strømnettet. Equinor har konkludert med at løsningen ikke er økonomisk forsvarlig og har avsluttet arbeidet. Selskapet bekrefter at elektrifiseringen av Melkøya fortsetter som planlagt, noe som vil gi betydelige kostnadsbesparelser for dem, men potensielt økte kostnader for andre.
2 måneder siden
Equinor anser et nytt gasskraftverk med CO2-rensing på Melkøya som økonomisk ulønnsomt, med en estimert kostnad på 40–45 milliarder kroner. Selskapet frykter at et slikt pålegg vil gjøre anlegget ulønnsomt og true driften etter 2030. SV mener andre aktører kan realisere prosjektet billigere og samtidig spare naturen for inngrep. Equinor advarer om at en reversering av elektrifiseringen kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Flere partier på Stortinget er skeptiske til prosjektet og vurderer å stanse eller endre det.
1 måned siden
Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i å utvide CO2-lageret Northern Lights etter fullførelsen av første fase. Utvidelsen inkluderer ny infrastruktur som lagringstanker, pumper, kai, transportskip og flere brønner, med planlagt oppstart i andre halvdel av 2028. Prosjektet har mottatt betydelig støtte fra både den norske regjeringen og Europakommisjonen, inkludert 1,5 milliarder kroner fra Connecting Europe Facility (CEF) i fjor. Northern Lights, som drives av Equinor i samarbeid med TotalEnergies og Shell, er en del av det norske Langskip-prosjektet for karbonfangst og -lagring.