Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta har droppet å aksjonere mot herrenes femmil i ski-VM etter å ha kommet til enighet med utøverne. Etter et dialogmøte med flere VM-løpere, deriblant James Clugnet, Björn Sandström, Julia Kern og Gus Schumacher, ble de enige om å avblåse protestaksjonen.
Aktivistene hadde tidligere bedt VM-arrangøren om å fjerne reklame for fossile selskaper og vise en informasjonsvideo om utfasing av kull, olje og gass.
VM-ledelsen har uttalt at de tar klimabekymringene på alvor, men at debatten må skje innenfor demokratiske spilleregler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Under ski-VM inngikk flere internasjonale skistjerner en klimaavtale med aktivister fra Folk mot fossilmakta, etter at aktivistene hadde truet med å aksjonere mot Equinors sponsing. Avtalen ble inngått etter forhandlinger initiert av utøvere som Julia Kern, og innebærer en erkjennelse av klimakrisens trussel mot skisporten. Klimaaktivistene valgte å heie på utøverne istedenfor å gjennomføre planlagte aksjoner. Ingen norske utøvere signerte avtalen, noe Pål Golberg kommenterer med å si at timingen var dårlig, selv om han støtter budskapet.
2 måneder siden
Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta varsler en sivil ulydighetsaksjon under herrenes femmil i Ski-VM i Trondheim, etter at deres krav om å fjerne reklame for fossile selskaper ble avvist. Bevegelsen ønsker å skape debatt rundt behovet for å fase ut kull, olje og gass, og ser aksjonen som et nødvendig virkemiddel. Ski-VMs sikkerhetsansvarlig understreker at de respekterer ytringsfriheten, men at sikkerheten til deltakere og publikum må prioriteres. Equinor er en av hovedsponsorene for arrangementet.
3 måneder siden
Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta truer med å forstyrre femmila under ski-VM i Trondheim dersom deres krav ikke innfris. De krever at all synlig reklame for fossile selskaper fjernes, og at det spilles av en informasjonsvideo om utfasing av kull, olje og gass. VM-ledelsen har fått frist til 5. februar for å svare på kravene. VM-arrangøren sier de er opptatt av ytringsfrihet og er åpne for å gi demonstrantene en appellplass. De diskuterer også kravene internt, men understreker at de ønsker å sikre trygge rammer for alle involverte under mesterskapet.
2 måneder siden
Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta planlegger en sivil ulydighetsaksjon under herrenes femmil i Ski-VM, etter at deres krav om å fjerne reklame for fossile selskaper ble avvist. Bevegelsen ønsker å rette fokus mot skisportens fossile sponsorater, og mener sivil ulydighet er et legitimt virkemiddel for å fremme debatt rundt problemstillingen. VM-ledelsen understreker viktigheten av ytringsfrihet, men prioriterer sikkerhet for alle involverte under arrangementet. Aksjonen ble først varslet under NM på ski, og detaljer vil bli delt i tiden frem mot VM i Trondheim.
3 måneder siden
Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta truer med å forstyrre femmila under ski-VM i Trondheim dersom deres krav ikke innfris. De krever at all reklame for fossile selskaper fjernes og at det vises en informasjonsvideo om utfasing av fossilt brensel. VM-ledelsen har fått frist til 5. februar for å svare på kravene. VM-arrangøren sier de er opptatt av ytringsfrihet og er åpen for å gi demonstrantene en appellplass, men vil vurdere kravene internt. Equinor er en av hovedsponsorene for ski-VM.
3 måneder siden
Aktivistgruppen «Folk mot fossilmakta» truer med å blokkere femmila under ski-VM i Trondheim dersom arrangøren ikke tar ansvar for å belyse fossilindustriens rolle i klimakrisen. Aktivistene har tidligere gjennomført lignende aksjoner under andre idrettsarrangementer. VM-arrangøren svarer at de er opptatt av ytringsfrihet, men ikke aksepterer ulovlige handlinger. Flere langrennsløpere, inkludert Harald Østberg Amundsen og Martin Løwstrøm Nyenget, kritiserer aktivistenes metoder og frykter at aksjonene vil ødelegge for utøverne og folkefesten. Aktivistene på sin side sier at de føler seg nødt til å forstyrre når viktige aktører er stille.
2 måneder siden
Den svenske langrennsprofilen Maja Dahlqvist er bekymret for sikkerheten til utøverne under ski-VM i Trondheim. Aksjonsgruppen «Folk mot fossilmakta» har truet med å stoppe herrenes femmil dersom arrangøren ikke fjerner all reklame for fossilt brensel og lager en informasjonsfilm om utfasing av kull, olje og gass. Dahlqvist mener en slik protest vil være en skandale og er redd for utøvernes sikkerhet dersom aksjonister skulle forstyrre konkurransen. Aktivister har tidligere forstyrret langrennskonkurranser i Norge, inkludert prøve-VM i Trondheim i fjor. Aksjonsgruppen sier de ønsker å skape en debatt om et tema samfunnet ikke prater ærlig om.
17 dager siden
Astrid Øyre Slind trakk seg fra Petter Northugs «Janteloppet» og brente startnummeret i protest mot at kvinneklassen ble kansellert og premiepengene redusert. Opprinnelig skulle det være et pro-race på 40 kilometer med lik premie (en halv million kroner) for kvinner og menn, men arrangøren endret dette grunnet for få påmeldte kvinner. Løperne fikk tilbud om å gå en 20-kilometer med redusert premiepott. Slind mener dette er et tegn på manglende satsing på dameidrett og uprofesjonelt av arrangøren, da betingelsene ble endret rett før rennet. Arrangøren forsvarer seg med at de måtte ta en vanskelig avgjørelse basert på lav deltakelse. TV 2-ekspert Petter Skinstad omtaler hendelsen som kjønnsdiskriminering.
1 måned siden
Brann har trukket tilbake mistillitsforslaget mot Norsk Toppfotballs styreleder Cato Haug etter et ekstraordinært årsmøte. Klubben vedtok et nytt forslag som kritiserer NTFs håndtering av VAR-saken og uttrykker et ønske om større engasjement i utviklingen av NTF. Det opprinnelige forslaget ba Haug om å trekke seg, men det nye vedtaket fokuserer på å påvirke NTF gjennom demokratiske prosesser. Flere klubber har engasjert seg i debatten om medlemsdemokratiet i norsk fotball, og supportere planlegger aksjoner for å forsvare dette.
2 måneder siden
Svenske langrennsutøvere har bedt norske publikummere om å slutte med buing under VM i Trondheim, etter å ha opplevd dette under prøve-VM. Moa Ilar og Maja Dahlqvist mener buing er usportslig og ønsker heller heiarop. Johannes Høsflot Klæbo er enig og håper det unngås under VM. Jonna Sundling forteller at hun brukte buing som motivasjon under et renn på Lillehammer. Kristine Stavås Skistad skiller seg ut, da hun elsker å bli buet på og oppfordrer svenskene til å gjøre det. Frida Karlsson synes buing er usportslig og ønsker en positiv stemning.