NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett.
En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet.
Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En markant økning i nabokrangler har blitt registrert av forsikringsselskapene. Tall fra Finans Norge viser en økning på 13 prosent i advokatutgifter knyttet til rettshjelpssaker som følge av nabokrangler. De vanligste årsakene til konfliktene er knyttet til snøfresing, høye trær, støy, og uenighet om snørydding på privat vei. Det understrekes at mange krangler oppstår på grunn av manglende kommunikasjon og at det er viktig å prøve å se ting fra hverandres perspektiv. Det er også påpekt at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner, noe som gjør det vanskelig å løse konfliktene.
3 måneder siden
Oslo og Bergen har klart å stanse veksten i biltrafikken, mens Trondheim og Nord-Jæren opplever økning til tross for statlige midler. Bybanen i Bergen og kollektivsatsing i Oslo har bidratt til nullvekst. Samtidig øker trafikken i flere andre byer og distrikter, og det er et økende krav om at ubrukte midler fra byvekstavtalene kan brukes for å bedre kollektivtilbudet og redusere bilbruken utenfor storbyene. En forsker understreker at både gode kollektivtilbud og restriktive tiltak er nødvendig for å oppnå nullvekst. Samferdselsdepartementet åpner for flere byvekstavtaler i fremtiden.
3 måneder siden
Samferdselsdepartementet foreslår nok en økning i trafikkbøter, noe som vil føre til at bøter for mobilbruk, kjøring på rødt lys og for kort avstand til bilen foran øker til 10 450 kroner. Dette kommer etter to tidligere økninger de siste årene. Politidirektoratet protesterer mot forslaget og mener bøtene nå er høye nok, og at økt kontroll er et bedre virkemiddel. De frykter også at høye bøter rammer de med dårlig råd hardest. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtenes forebyggende effekt reduseres over tid hvis satsene ikke justeres i takt med prisstigningen.
1 måned siden
Bøtesatsene for flere trafikkovertredelser øker, noe som har skapt reaksjoner fra NAF. De stiller spørsmål ved effekten av økte bøter og etterlyser dokumentasjon på at det faktisk reduserer antall lovbrudd i trafikken. NAF mener bøtene nå er for høye og foreslår inntektsavhengige bøter og økt polititilstedeværelse som mer effektive tiltak. Politiet har tidligere også uttrykt skepsis til ytterligere økninger, og mener dagens nivå er tilstrekkelig.
7 dager siden
Artikkelen gir et personlig innblikk i en syklist sitt møte med trafikken i byen, med fokus på utfordringer knyttet til bilister, andre syklister, sparkesyklister og fotgjengere. Forfatteren uttrykker frustrasjon over manglende hensyn, særlig fra sparkesyklister som ofte bryter trafikkregler. Han påpeker maktubalansen mellom bilister og syklister og oppfordrer bilister til å vise mer omtanke. Sykkelfeltene er flyttet opp på fortauet, noe som øker tryggheten for syklister, men reduserer den for gående. Vinterforhold og snørydding skaper ytterligere utfordringer for syklistene. Forfatteren reflekterer også over egne reaksjoner i trafikken og kritiserer passivitet som kan føre til ulykker. Fotgjengere omtales som uforutsigbare, men forfatteren tar ansvar for å unngå kollisjoner. Avslutningsvis kommenteres holdninger i trafikken, hvor alle tror de vet best, uavhengig av alder og erfaring.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at 7 av 10 bilister blir hissige eller stresset i trafikken. Kvinner er mer hissige enn menn, med henholdsvis 74 og 69 prosent. Finnmark topper listen over de mest hissige bilistene med 93 prosent, mens aldersgruppen 40-49 år har 83 prosent. Fagsjef i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, påpeker at stressede sjåfører er farligere og mer uoppmerksomme. Han viser også til en økning i antall skader i januar 2024, med 62 853 skader og en kostnad på 1,5 milliarder kroner. Ytre-Hauge understreker at bilistene må tilpasse kjøringen etter forholdene for å redusere risikoen for ulykker.
1 måned siden
Regjeringen har økt bøtesatsene for trafikkovertredelser med 40 prosent på tre år, til tross for at Politidirektoratet mener det ikke gir bedre trafikksikkerhet. Politidirektoratet påpeker at bøtene allerede er høye nok, og at økningen primært er for å øke statens inntekter. Flere bilorganisasjoner, som NAF og KNA, protesterer også og savner en faglig begrunnelse for de høye satsene, og mener økningen virker usosial og urettferdig. Samferdselsministeren har valgt å øke bøtesatsene ytterligere, selv om forskning viser at tidligere skjerpelser har hatt effekt, men at de nye ikke har noen dokumentert virkning.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
3 måneder siden
Regjeringen ønsker å øke trafikkbøtene for å holde tritt med prisveksten, men møter motstand fra politiet. Politidirektoratet viser til forskning som indikerer at økning i bøtesatser har minimal effekt på trafikksikkerheten, og at økt politikontroll er et mer effektivt tiltak. Både UP og Norges Lastebileier-Forbund er kritiske til de høye bøtene, som de mener rammer unge sjåfører hardt og fører til merarbeid for politiet. Samferdselsdepartementet forsvarer økningen med at det er nødvendig for å opprettholde bøtenes preventive effekt.
1 måned siden
Bøtesatsene for trafikkforseelser øker igjen fra 15. mars, noe NAF kritiserer. De mener bøtene nå er på et svært høyt nivå og etterlyser dokumentasjon på at økningene faktisk fører til bedre trafikksikkerhet. NAF påpeker at uten slik dokumentasjon fremstår økningene kun som en måte å fylle statskassen på. Som et alternativ foreslår NAF å vurdere inntektsavhengige bøter, slik som i Finland, og å øke antallet trafikkontroller for å bedre trafikksikkerheten.